Οι απαιτήσεις του διάσημου σκηνοθέτη της ταινίας «Oppenheimer»

Τι δήλωσαν οι ηθοποιοί για τους κανόνες του Κρίστοφερ Νόλαν περί τουαλέτας και κινητού.

Article featured image
Article featured image

Ο Κρίστοφερ Νόλαν έχει αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο σινεμά, ως ένας από τους καλύτερους και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της εποχής μας. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα στο βιογραφικό του είναι οι ταινίες: Interstellar, Inception και Oppenheimer.

Με το πέρασμα του χρόνου, πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους έχει συνεργαστεί, έχουν φέρει στην επιφάνεια, ορισμένες από τις ιδιοτροπίες και απαιτήσεις του Άγγλου σκηνοθέτη, εν ώρα εργασίας.

Ο Νόλαν θέτει ορισμένους κανόνες στους συνεργάτες του, πριν μπουν στο σετ και ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Ηθοποιοί και τεχνικοί καλούνται να περάσουν πολλές ώρες σε στούντιο, χωρίς το κινητό τους και χωρίς να μπορούν να πάνε εύκολα στην τουαλέτα. Σκοπός αυτών των απαγορεύσεων είναι να συγκεντρωθούν όσον το δυνατό περισσότερο στη δουλειά τους.

Οι τρεις κανόνες του Κρίστοφερ Νόλαν

christopher-nolan_city (1).png



Κανόνας πρώτος: «Όχι κινητό τηλέφωνο»

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έχει κινητό και όταν βρίσκεται πίσω από τις κάμερες, απαιτεί να μην έχουν και οι άλλοι. «Αποσπάται εύκολα η προσοχή μου, οπότε δεν θέλω πραγματικά να έχω πρόσβαση στο διαδίκτυο κάθε φορά που βαριέμαι» είχε πει στο περιοδικό People το 2020.

Την ίδια σκέψη περιμένει να έχουν και οι συνεργάτες του, έτσι ώστε να είναι όλοι πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Ο Νόλαν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τις «παρεμβολές» της τεχνολογίας στις ταινίες του, οι οποίες είναι γνωστό, ότι στερούνται χρήσης CGI και διαπεραιώνονται με άλλες πρακτικές και εφέ. Όταν μίλησε στο «Esquire» το 2017, ο Νόλαν υπερασπίστηκε την πολιτική του «όχι κινητό τηλέφωνο στο σετ», δηλώνοντας: «Τα τηλέφωνα έχουν γίνει ένας τεράστιος περισπασμός και οι άνθρωποι δουλεύουν πολύ καλύτερα χωρίς αυτά».

Κανόνας δεύτερος: «Όχι καρέκλες»

Οι ηθοποιοί που συνεργάζονται με τον Νόλαν, εκτός του ότι πρέπει να αποχωριστούν το κινητό τους στο σετ, πρέπει να στέκονται και όρθιοι. Έτσι, λοιπόν, ο δεύτερος κανόνας του σκηνοθέτη απαγορεύει τις καρέκλες στα γυρίσματα. Η Αν Χάθαγουεϊ, είχε αποκαλύψει στο «Variety Actors on Actors» ότι ο Νόλαν με τον οποίο συνεργάστηκε στα «Dark Knight Rises» και «Interstellar», δεν επιτρέπει καρέκλες και το σκεπτικό του είναι ότι «αν έχεις καρέκλες, οι άνθρωποι θα καθίσουν, και αν κάθονται, δεν εργάζονται».



Κανόνας τρίτος: «Όχι τουαλέτα»

Με τη σειρά του, ο Κίλιαν Μέρφι, ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Oppenheimer» επιβεβαίωσε σε συνέντευξη, ότι «ο Νόλαν δεν συμπαθεί τα διαλείμματα για τουαλέτα», κάτι που οι συμπρωταγωνιστές, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και Έμιλι Μπλαντ, επιβεβαίωσαν.

«Απεχθάνεται κάθε τι που μπορεί να σπαταλήσει το χρόνο των γυρισμάτων, ακόμη κι αν αυτό έχει να κάνει με την αναπόφευκτη ανθρώπινη ανάγκη να πάει κανείς στην τουαλέτα» είπε ο Ντάουνι Τζούνιορ. Ο ηθοποιός πρόσθεσε, ότι ο Νόλαν έχει δύο συγκεκριμένες ώρες για τα διαλείμματα τουαλέτας, στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ.

Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοτροπίες του Νόλαν αιφνιδίασαν αρχικά τους ηθοποιούς, οι περισσότεροι κατέληξαν να επικροτούν τη στάση του. Ο Ντάουνι Τζούνιορ είπε για τα γυρίσματα του «Oppenheimer», πως όλα αυτά τα κάνει, προκειμένου να παραμείνουν όλοι αφοσιωμένοι στο έργο τους, στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό και το πέτυχε.



Με πληροφορίες από Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ