Στην καρδιά ερευνητικού προγράμματος φοιτητών γαλλικού Πανεπιστημίου η Κύπρος

Στόχος της έρευνας των σπουδαστών του Sciences Po Paris να αναδειχθούν καίρια ζητήματα της κυπριακής κοινωνίας.

Article featured image
Article featured image

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διεξαγωγή και τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας με επικεφαλής πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές της οργάνωσης Babel Initiative. Η οργάνωση, η οποία επικεντρώνεται στην πολιτιστική επαναπροσέγγιση μεταξύ των διαφόρων χωρών της Μεσογείου και της περιοχής MENA (Middle East and North Africa), λειτουργεί ως πλατφόρμα για την παραγωγή και δημοσίευση πέντε ερευνητικών εργασιών που συζητούν την επιλεγμένη χώρα της χρονιάς. Φέτος, είναι η χρονιά της Κύπρου και σκοπός της αποστολής η οποία θα βρεθεί στη χώρα μας από τις 18 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, είναι να επανατοποθετηθεί στον χάρτη όλος ο πλούτος που προσφέρει το νησί μας. Για το θέμα μας μιλούν τα μέλη της οργάνωσης Babel Initiative.


Πείτε μας λίγα λόγια τη φοιτητική οργάνωση Babel Initiative.

Η Babel Initiative είναι μια αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή, ερευνητική οργάνωση του πανεπιστημίου Sciences Po Paris, στο παρακλάδι του πανεπιστημίου που επικεντρώνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Μεσογείου, στην πόλη Μεντόν. Ιδρύθηκε το 2007, από τη διοίκηση του Sciences Po Menton, ώστε να δοθεί μια πρακτική διάσταση στις σπουδές των φοιτητών, οι οποίες αφορούν στη Μέση Ανατολή και Μεσόγειο. Η οργάνωση πήρε το όνομα της από τον «Πύργο της Βαβέλ», μια από τις ιστορίες του βιβλίου της «Γένεσης», μια ιστορία που τονίζει τη βαρύτητα της πολυπολιτισμικότητας και συνεργασίας και τις επιπτώσεις που φέρει η απουσία τους. Δεκαεπτά χρόνια μετά, με επικεφαλής πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές, η Babel Initiative επικεντρώνεται στην πολιτιστική επαναπροσέγγιση μεταξύ των διαφόρων χωρών της Μεσογείου και της περιοχής MENA (Middle East and North Africa), λειτουργώντας ως πλατφόρμα για την παραγωγή και δημοσίευση πέντε ερευνητικών εργασιών που συζητούν την επιλεγμένη χώρα της χρονιάς. Μέχρι τώρα, η οργάνωση μας έχει ταξιδέψει σε Τουρκία, Ιορδανία, Τυνησία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής.


Ποιους εκπροσωπεί η οργάνωση; Συμπεριλαμβάνονται και Κύπριοι στην ομάδα;

Η Babel Initiative έχει 29 μέλη: Δεκατέσσερα μέλη της οργανωτικής ομάδας και 15 ερευνητές. Η οργανωτική ομάδα χωρίζεται σε τέσσερις πόλους, Cultural, Research, Logistics & Funding, με επικεφαλής την πρόεδρο Άννα Ράσιν και την αντιπρόεδρο Ιωάννα Χριστοδουλίδη. Οι ερευνητές μας αποτελούνται από πέντε ομάδες με τρία μέλη στην κάθε μία, ενώ κάθε ομάδα συνεργάζεται επίσης, στενά με έναν εξωτερικό ακαδημαϊκό σύμβουλο κυπριακής καταγωγής (σε μία περίπτωση ο σύμβουλος είναι Γάλλος ερευνητής που έχει μελετήσει την Κύπρο). Είναι μεγάλη μας χαρά που δουλεύουμε με Κύπριους ακαδημαϊκούς και ερευνητές, όπως τον Aliosha Bielenberg, την Έλενα Βασιλείου και τον Θεόδωρο Ηρακλέους. Παράλληλα, δύο Κύπριοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του ταξιδιού, ενώ τα υπόλοιπα μέλη μας προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανία, Αυστραλία, Ινδία, Τυνησία και Γαλλία. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ποικιλομορφία της ομάδας μας, καθώς οι πολιτιστικές ανταλλαγές είναι μια από τις βασικές αποστολές της οργάνωσής μας.

BABEL-FINAL-TEAM-PHOTO.jpg



Πού αποσκοπεί η δράση της Babel Initiative;

Η δράση μας έχει διάφορους στόχους. Κάθε χρόνο δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να διεξάγουν εκτεταμένη έρευνα για διάφορα θέματα σε μια χώρα της MENA ή Μεσογείου, η οποία αποσκοπεί στην παροχή μιας ολιστικής και διαφωτιστικής άποψης για την επιλεγμένη χώρα. Στην προκειμένη, θέλουμε μέσω της έρευνας να αναδείξουμε πολλαπλά στοιχεία και φαινόμενα της κυπριακής κοινωνίας, πολιτικής και ιστορίας. Μέσω της δημοσίευσης των εργασιών που θα πραγματοποιήσουν οι ερευνητές, ελπίζουμε να ξεκινήσουμε έναν ευρύτερο ακαδημαϊκό διάλογο για την κυπριακή κοινωνία και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ένας από τους στόχους μας είναι η εξασφάλιση ενός πλήρως χρηματοδοτούμενου ταξιδιού για τους ερευνητές μας και την οργανωτική ομάδα.


Ποια προγράμματα διεξάγονται μέσα από την οργάνωσή σας και ποια κατά την άποψή σας είναι εκείνα τα ζητήματα, στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση;

Οι ερευνητές μας θα μελετήσουν τα ακόλουθα ζητήματα: (1) Επικοινωνία με την κυπριακή νοηματική γλώσσα: Επιρροές στην εθνική ταυτότητα. (2) Οι δυσκολίες στην αποδοχή των μεταναστών. (3) Η ένταξη της λιβανέζικης κοινότητας. (4) Ξένες επιρροές στα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. (5) ΛΟΑΤΚΙ+ και η νεκρή ζώνη: Τι ρόλο παίζει η νεκρή ζώνη για τη δικοινοτική συνεργασία μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ φορέων;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι επειδή τα επιλεγμένα ζητήματα αφορούν ποικίλες ομάδες ανθρώπων και συγκεκριμένα ομάδες που παραμένουν στο περιθώριο, αλλά επίσης, είναι επίκαιρα θέματα που αφορούν άμεσα στην κυπριακή κοινωνία που αλλάζει με τον καιρό. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της κυπριακής νοηματικής γλώσσας, το οποίο δεν έχει μελετηθεί σχεδόν καθόλου.


Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε ως οργάνωση ιδιαίτερα τώρα με τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής;

Ως οργανισμός, ενθαρρύνουμε τους νέους να διαβάζουν, να ερευνούν και να χρησιμοποιούν κριτική σκέψη. Όντως, η δουλειά μας επικεντρώνεται στην παραγωγή έρευνας γύρω από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουμε να αποστιγματίσουμε τις χώρες από τα φαινόμενα και τις ιδέες με τις οποίες συχνά συνδέονται, ώστε να ερευνήσουμε θέματα που συζητούνται λιγότερο. Είναι σημαντικό να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για μία χώρα, πέραν από τις κλασικές που μαθαίνουμε. Για παράδειγμα, ακαδημαϊκά μιλώντας, γίνονται αναφορές στην Κύπρο και στο Κυπριακό. Κι αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντική η παραγωγή και η διάδοση διαφορετικών ερευνών που πραγματοποιούνται, καθώς χρειάζεται η επιπλέον γνώση σε ό,τι αφορά σε τυχόν συγκρούσεις στην περιοχή, ενώ υπάρχουν εξίσου σημαντικά ζητήματα και φαινόμενα άξια διερεύνησης.


Πώς και γιατί επιλέγηκε η Κύπρος ως προορισμός έρευνας για το 2024;

Οι σπουδές του Πανεπιστημίου μας ειδικεύονται στις περιοχές της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) και της Μεσογείου - ωστόσο, ως ομάδα, αισθανθήκαμε ότι η Κύπρος συχνά παραμένει στην αφάνεια. Αν σκεφτείτε ότι έχουμε κι ένα αυξανόμενο αριθμό Κυπρίων φοιτητών στο Πανεπιστήμιό μας, θέλαμε να δώσουμε έμφαση στον πολιτισμό και την κοινωνία της Κύπρου πέραν από το Κυπριακό ζήτημα. Παράλληλα, υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε όλο το νησί για τη διεξαγωγή της έρευνάς μας και παράλληλα η δυνατότητα που προσφέρεται με τη διευκόλυνση της γλώσσας. Οι ερευνητές μας μιλούν αγγλικά, ελληνικά και γαλλικά – είναι οι τρεις κύριες γλώσσες της ομάδας μας. Θέλαμε να φέρουμε στο προσκήνιο την ακαδημαϊκή έρευνα και γνώση που υπάρχει στην Κύπρο, είναι ένα νησί με απίστευτο πλούτο γνώσεων και ιστορικού πολιτισμού.


Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης των μελών της οργάνωσης στην Κύπρο;

Η ερευνητική αποστολή που θα βρεθεί στην Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, έχει ξεχωριστό πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώνει με βάση τα άτομα που πρέπει να συναντήσει για τη διεξαγωγή της έρευνας. Στο πλαίσιο αυτό και για τη συλλογή των στοιχείων που χρειάζονται τα μέλη της, θα ακολουθήσουν το πιο κάτω πρόγραμμα:

-Ξενάγηση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και στο Λεβέντειο Μουσείο

-Επίσκεψη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

-Επίσκεψη στην Γαλλική Πρεσβεία

-Επίσκεψη στην Τhe Base by Cyprus Inno

-Πεζοπορία στο Φαράγγι της Μαρούλλενας με κυπριακό πρόγευμα, συντονισμένο από το Salonica View

-Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

-Επίσκεψη σε οινοποιείο στα Λεύκαρα

-Επίσκεψη στην Πάφο

-Ξενάγηση στην Παλιά Λευκωσία, συντονισμένη από το ADHR + H4C

-Καθαρισμός παραλίας με την ΜΚΟ AKTI



Ποιοι είναι οι στόχοι του Διοικητικού Συμβουλίου; Τι θέλετε να πετύχετε;

Ο σημαντικότερος στόχος μας ως συμβούλιο φέτος ήταν να προσφέρουμε ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο ταξίδι στους ερευνητές μας και την οργανωτική ομάδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η πολύτιμη εμπειρία της διεξαγωγής έρευνας και της πολιτιστικής ανταλλαγής είναι προσιτή σε όλους.


Μπορούν τελικά οι νέοι να κάνουν τη διαφορά στις μέρες μας και πώς το επιχειρείτε εσείς μέσω της οργάνωσής σας;

Είναι σημαντικό οι νέοι να είναι συνεχώς σε επαφή με κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα, να είναι ενεργοί και να παρακολουθούν τα γεγονότα. Μέσω της έρευνας, οι συμμετέχοντες μας θα μάθουν πολλά πράγματα, θα διαμορφώσουν τη δική τους άποψη κι αυτό είναι το πιο σημαντικό και η αρχή της διαφοράς που μπορούν να φέρουν οι νέοι, να έχουν άποψη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ