Άμαχοι έπεφταν νεκροί από ισραηλινά πυρά και η Βουλή (μας) ψήφιζε για συμπαραγωγή ταινιών με το Ισραήλ

Παρά το χθεσινό αιματηρό επεισόδιο στη Γάζα με δεκάδες νεκρούς αμάχους, η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ.

Article featured image
Article featured image

Λίγες ώρες μετά από μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων αμάχων που ανέμεναν τα σωτήρια φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε συμφωνία μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της κυβέρνησης Νετανιάχου για συμπαραγωγή ταινιών.

Υπενθυμίζεται πως χθες, τα πυρά που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον του πλήθους άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 112 νεκρούς και 760 τραυματίες. Το γεγονός προκάλεσε την οργή του παλαιστινιακού λαού και άλλων χωρών που καταδίκασαν το αιματηρό επεισόδιο, ενώ το κράτος της Παλαιστίνης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει την επαίσχυντη επίθεση κατά του λαού που λιμοκτονεί, ως αποτέλεσμα του πολύμηνου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.


«Ντροπή»

Χθες λοιπόν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, υπέρ της Συμφωνίας για τη συμπαραγωγή ταινιών της Κύπρου με το Ισραήλ ψήφισαν 25 βουλευτές, εναντίον 12, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές.

Ως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση έφερε έντονες αντιδράσεις από κάποιους βουλευτές, ειδικότερα του ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή της Αριστεράς, Γιώργο Λουκαΐδη, να αναφέρει πως πρόκειται για «ντροπή». Από την άλλη, με (αβάσταχτη) ελαφρότητα ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η συζήτηση αφορά σε συμπαραγωγή ταινιών και όχι χειροβομβίδων.


Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, χαρακτήρισε τραγικό να συζητείται η συμπαραγωγή ταινιών αντί «οι φρικαλεότητες του Ισραήλ και οι κυρώσεις». Όπως είπε, κάποιοι θέλουν να δώσουν το μήνυμα στο Ισραήλ να προχωρήσει ως έχει. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο το Σώμα μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει καταδικαστικό ψήφισμα για το Ισραήλ και θα ζητά κατάπαυση του πυρός.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διαφώνησε με τη λογική ότι το νομοσχέδιο έχει σχέση με τα όσα δυσάρεστα γίνονται στο Ισραήλ. Εκφράζοντας θλίψη για τις σκηνές βίας που βλέπει κανείς καθημερινά, είπε ότι η επικύρωση μια συμφωνίας που υπογράφηκε το 2018 και αποφέρει κυρίως εμπορικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει σχέση με αυτά.



«Είναι για συμπαραγωγή ταινιών, όχι χειροβομβίδων»


Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι η συζήτηση είναι για συμπαραγωγή ταινιών και όχι χειροβομβίδων και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει διαστρέβλωση, ότι με αυτή την επικύρωση επικροτούν τις πράξεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ανέφερε ακόμα ότι δεν ασκείται εξωτερική πολιτική με φιλευσπλαχνία και φιλανθρωπία, αλλά βάσει εθνικών συμφερόντων. Εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ είναι απαραίτητος σύμμαχος σε όσα επιδιώκει η ΚΔ και πρέπει να παραμείνει. Ανέφερε επίσης ότι εξωτερική πολιτική κάνει η Κυβέρνηση και όχι η Βουλή.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καταδίκασε αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη από το «διεφθαρμένο, ακροδεξιό», όπως είπε καθεστώς Νετανιάχου, αλλά και όσα έκανε η Χαμάς η οποία «εκμεταλλεύεται τον παλαιστινιακό λαό και τη βοήθεια που λαμβάνει». Παράλληλα είπε ότι καταδικάζει «το καθεστώς Πούτιν και όλους τους δικτάτορες και την ακροδεξιά». Ωστόσο ανέφερε ότι το μόνο που μπορεί να αντισταθεί σε αυτά είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αλλάζει τίποτε από αυτό που γίνεται επί του εδάφους.



«Οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη Γάζα»

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, είπε πως όσα είπε το ΑΚΕΛ δεν έχουν καμιά σχέση με το νομοσχέδιο. Εξέφρασε λύπη για τον θάνατο οποιουδήποτε ανθρώπου, ανέφερε ωστόσο ότι ακούγοντας τα όσα είπε το ΑΚΕΛ συμπεραίνει κανείς ότι για τα εγκλήματα στη Γάζας οι υπεύθυνοι είναι στην αίθουσα της Βουλής. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη Γάζα και είναι αυτοί που θυματοποίησαν του ανθρώπους της και ξεκίνησαν την επίθεση. Είπε επίσης ότι αν στη θέση του Ισραήλ ήταν η Τουρκία δεν θα είχαν αυτή τη στάση, ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξε η ίδια ευαισθησία για πρόσφατες επιθέσεις της Τουρκίας κατά αμάχων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς έκανε λόγο για «υποκρισία» στη Βουλή, αφού καταδικάστηκε η επίθεση της Χαμάς με τους 1300 νεκρούς και φωταγωγήθηκε το κτήριο της Βουλής, ενώ «δεν έγινε τίποτε για τους 30.000 Παλαιστινίους». Είπε επίσης ότι στην ΕΕ διακόπτονται όλες οι σχέσεις με τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και κάτι αντίστοιχο είχε γίνει για να πέσει το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ