Μπορεί οι άνθρωποι να έχουν και ηφαιστειακή προέλευση;

Τι δείχνει έρευνα του Cambridge.

Article featured image
Article featured image

Μια μελέτη νωρίτερα αυτόν τον μήνα ισχυρίστηκε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν και «ηφαιστειακή προέλευση», αφότου ανακαλύφθηκε ότι η λάβα έπαιξε σημαντικό ρόλο ως δομικό στοιχείο της ζωής.

Η ζωή όπως γνωρίζουμε αποτελείται από μια πολύπλοκη ιεραρχική δομή. Παρά τη γνωστή βιοποικιλότητα, που κυμαίνεται από ζώα μέχρι φυτά και μικροοργανισμούς, η προέλευση της ζωής παραμένει ένα μυστήριο στον τομέα της βιολογίας και της επιστήμης συνολικά. Διάφορες θεωρίες έχουν αποπειραθεί να εξηγήσουν το από πού προερχόμαστε. Ωστόσο, οι επιστήμονες μπορούν μόνο να εξετάσουν πιθανές ενδείξεις από το παρελθόν, όπως η λάβα.Η προέλευση της ζωής στη Γη έχει θεωρηθεί από τους επιστήμονες ως ένας άλυτος γρίφος λόγω ενός απλού γεγονότος. Κανείς δεν ήταν κοντά για να το τεκμηριώσει. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πολλοί, όχι λίγοι, παράγοντες άνοιξαν το δρόμο για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής.

Η λάβα και η «ηφαιστειακή προέλευση» των ανθρώπων

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Life στις 11 Απριλίου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία υποστηρίζουν ότι, μεταξύ των πολλών δομικών στοιχείων της ζωής, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ηφαιστειακή προέλευση. Αυτή η θεωρία έρχεται αφότου τα βασικά συστατικά της ζωής, όπως τα νιτρίλια και τα ισονιτρίλια, συνδέθηκαν καθώς αναδύθηκαν από ηφαιστειακές οπές πλούσιες σε γραφίτη περίπου πριν από 4,3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το χρονοδιάγραμμα τον Αδαίο ή Καταρχαιοζωικό μεγααιώνα, την αρχαιότερη περίοδο της Γης στην ιστορία, και πιστεύουν ότι ένα αντικείμενο παρόμοιου μεγέθους με τη Σελήνη χτύπησε τον πλανήτη μας, προκαλώντας την αντίδραση του σιδήρου, του διαστημικού αντικειμένου με το νερό.

Σύμφωνα με τον Όλιβερ Σόρτλ, καθηγητή στο Cambridge και συγγραφέα της ερευνητικής εργασίας, το αντικείμενο στο μέγεθος της Σελήνης εναπόθεσε μεγάλες ποσότητες σιδήρου και άλλων μετάλλων στην πρώιμη Γη.

Μετά από αυτές τις επιπτώσεις, το αρχαίο μάγμα αναδύθηκε από τον φλοιό της Γης γεμάτο με γραφίτη και οδήγησε σε σημαντικές ποσότητες νιτριλίων και ισονιτριλίων, που σχετίζονται με την πρεβιοτική χημεία. Αυτό το φαινόμενο υποδηλώνει ότι η λάβα θα μπορούσε επίσης να είναι ένα δομικό στοιχείο ζωής για αρχαία μικρόβια, κάτι που αποδείχθηκε στους πρώτους μας προγόνους.

Η ανακάλυψη της ηφαιστειακής προέλευσης της ζωής, όπως παρουσιάστηκε στη μελέτη του Απριλίου 2024, δεν αποκλείει άλλα αποδεδειγμένα δομικά στοιχεία της ζωής όπως ο άνθρακας, το οξυγόνο, το υδρογόνο, το άζωτο, ο φώσφορος και το θείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ακριβής προέλευση της ζωής δεν μπορεί να προσδιοριστεί χρονολογικά ή με ακρίβεια. Ωστόσο, τόνισαν ότι υπάρχουν στοιχεία για οργανισμούς που μοιάζουν με βακτήρια που ζούσαν στη Γη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί να υπήρχαν νωρίτερα. Άλλες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι οι αρχαιότερες μορφές μικροβιακής ζωής ζούσαν στην αρχαία Γη σχεδόν πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις στις οποίες οι επιστήμονες βλέπουν την προέλευση της ζωής. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν τη θεωρία πληροφοριών, τη θεωρία αντιγραφής RNA και τη θεωρία πρόσκρουσης μετεωρίτη. Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, ο κοινός παρονομαστής για τα δομικά στοιχεία της ζωής είναι οι χημικές ουσίες, οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες που υπήρχαν σε μια εποχή που το περιβάλλον της Γης ήταν εχθρικό για τη ζωή.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ