Με κοτόπουλο και σαλάτα θα τη βγάλουμε φέτος το Πάσχα

Σε σύγκριση με πέρυσι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα (μάς) στοιχίσει περισσότερο καθώς παρατηρούνται αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και των φλαούνων, ενώ μείωση παρατηρείται μόνο στο κοτόπουλο, αλλά και στα λαχανικά.

Article featured image
Article featured image

Οι συνεχείς αυξομειώσεις τις τιμές των προϊόντων έχει γίνει (πλέον) καθημερινότητα για τους καταναλωτές και τα δεδομένα φαίνεται πως θα επηρεάσουν και το φετινό πασχαλινό τραπέζι.

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή δημοσίευσε στοιχεία για τις τιμές πώλησης κρεάτων και πασχαλινών εδεσμάτων που συνέλεξαν από διάφορα σημεία πώλησης, όπως υπεραγορές, κρεοπωλεία και αρτοποιεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Από τα στοιχεία διαφαίνεται πως σε κάποια από τα προϊόντα που συνηθίζεται να υπάρχουν στο πασχαλινό τραπέζι έχει καταγραφεί αύξηση, ενώ σε άλλα σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα περσινά στοιχεία που είχαν συλλεχθεί.

Ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη CITY, προχώρησε σε μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων. Ο ίδιος διαπιστώνει πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη τιμή του αμνοεριφίου (αρνιού) συγκριτικά με την περσινή χρονιά. Tο κοτόπουλο είναι το μοναδικό είδος κρέατος που παρουσιάζει μείωση στη τιμή πώλησης του, ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται και στα λαχανικά με τις τιμές τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε ο κος Δρουσιώτης, «εάν πέρσι κάποιος αγόραζε και τα δέκα κρέατα που υπάρχουν στην κατηγορία του Παρατηρητηρίου η αύξηση φτάνει στο σύνολο των κρεάτων στο 3,66% φέτος, σε σύγκριση με πέρσι. Στην κατηγορία αρτοποιήματα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι φλαούνες, τα τσουρέκια και το ψωμί, παρουσιάζεται αύξηση στο 1,44%. Ωστόσο, τα αυγά, το αλεύρι και το τυρί για την παρασκευή φλαούνων παρουσιάζουν μείωση 1,21%».

κρέατα.png



αθυγα.png



Παράλληλα, μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι τιμές στα λαχανικά, με ποσοστό 26% πιο κάτω από τις περσινές τιμές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη οι τιμές στα λαχανικά θα πέσουν ακόμη πιο κάτω τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά την κατηγορία των λαδιών, στην οποία περιλαμβάνονται τα σπορέλαια και τα παρθένα ελαιόλαδα, συμβαίνει το εξής παράδοξο ενώ παρατηρείται κάποια μείωση, η μέση αύξηση του συνόλου των προϊόντων της κατηγορίας είναι 30,42%, λόγω της αύξησης στη τιμή συγκεκριμένων ελαιόλαδων. Επίσης, μείωση 3,5% παρουσιάζεται και στην κατηγορία με τα κάρβουνα.

λαδια.png



«Η γενική εικόνα που δίνεται είναι ότι εάν κάποιος αγοράσει όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στον κατάλογο του Παρατηρητηρίου, η συνολική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες φτάνει στο 7,58%», εξήγησε ο κος Δρουσιώτης.

Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζει ότι «τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης και γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν «

Ιδιαίτερα για τα προϊόντα που περιλαμβάνονται σε αυτό το Παρατηρητήριο, τονίζεται ότι υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στα αποτελέσματα ενός Παρατηρητηρίου Τιμών. Για το σκοπό αυτό η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, προκειμένου να βρουν τα προϊόντα και τις τιμές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους», καταλήγει.

Δείτε σύγκριση των τιμών με πέρσι:

σιγκιρηση1.png


συγκριση2.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ