Βήμα-βήμα οι διαδικασίες για το πώς ψηφίζουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και σας μεταφέρουμε με απλά (και κατανοητά) λόγια πώς θα πρέπει να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εκλογές για να μην είμαστε «άκυροι».

Article featured image
Article featured image


Στις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου οι Κύπριοι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν τόσο για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών όσο και για τους εκπροσώπους τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – για πρώτη φορά μετά την πολυσυζητημένη μεταρρύθμισή της. Ως εκ τούτου επικρατεί μία μικρή σύγχυση σχετικά με το πώς, ποιους, πού και τι ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές. Αρκεί να πούμε ότι οι ψηφοφόροι στους Δήμους θα μπουν στο παραβάν έχοντας ανά χείρας έξι (πολύχρωμα) ψηφοδέλτια, ενώ αυτοί των κοινοτήτων τέσσερα.

Με τη βοήθεια του Έφορου Εκλογής, κου Ελλίκου Ηλία, προσπαθήσαμε να συλλέξουμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και να εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος στις επικείμενες εκλογές.

Αρχικά αξίζει να αναφερθεί πως δικαίωμα ψήφου έχει κάθε πολίτης της Δημοκρατίας ή πολίτης άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, νοουμένου ότι έχει εγγραφεί στον αντίστοιχο εκλογικό κατάλογο.

Την 9η Ιουνίου, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οκτώ διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη:

  1. Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκλέγονται σε παγκύπριο επίπεδο.
  2. Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, που εκλέγονται σε επίπεδο Επαρχίας.
  3. Δημάρχων, που εκλέγονται σε επίπεδο Δήμου.
  4. Αντιδημάρχων, που εκλέγονται σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος.
  5. Δημοτικών Συμβούλων, που εκλέγονται σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος.
  6. Μελών Σχολικών Εφορειών, που εκλέγονται σε επίπεδο Δήμου.
  7. Κοινοταρχών, που εκλέγονται σε επίπεδο Κοινότητας.
  8. Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, που εκλέγονται σε επίπεδο Κοινότητας.


Τα ψηφοδέλτια


Κάθε ψηφοδέλτιο θα έχει διαφορετικό χρώμα. Συγκεκριμένα το ψηφοδέλτιο για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έχει μπλε χρώμα, για τους προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα έχει μωβ χρώμα, για τους Δημάρχους θα έχει κίτρινο χρώμα, για τους Αντιδημάρχους θα έχει καφέ χρώμα, για τους Δημοτικούς Συμβούλους θα έχει λευκό χρώμα, για τα μέλη των Σχολικών Εφορειών πράσινο χρώμα, για τους κοινοτάρχες πορτοκαλί χρώμα και για τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων γκρίζο χρώμα.

* Σημειώνεται ότι η σελίδα Εκλογές 2024 ανανεώνεται συνεχώς αφού ακόμη δεν έχουν προστεθεί τα δείγματα ψηφοδελτίων που αφορούν στις Κοινότητες.

euroekloges.PNG
Δείγμα ψηφοδελτίου για ανάδειξη Ευρωβουλευτών.


επαρχοςδειγμα.PNG
Δείγμα ψηφοδελτίου προέδρου επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.


deigma.width-1024.jpg
Δείγμα ψηφοδελτίου Δημάρχου Λευκωσίας.



Δήμοι


Με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκαν 20 νέοι δήμοι είτε από τις συνενώσεις μικρότερων δήμων είτε από τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, όπως και 28 συμπλέγματα κοινοτήτων.

Δηλαδή, πολίτες των οποίων η κοινότητα ανήκει πλέον σε Δήμο, θα πρέπει να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού της επαρχίας όπου διαμένουν, Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο, Δημοτικούς Συμβούλους, Σχολικούς Εφόρους, αλλά και Ευρωβουλευτές.

Το ίδιο ισχύει και για κατοίκους περιοχών που ήταν πρώην Δήμοι, αλλά, μετά τη μεταρρύθμιση, έγιναν δημοτικά διαμερίσματα και βρίσκονται πλέον κάτω από την ομπρέλα ενός Δήμου (π.χ. ο Δήμος Αγλαντζιάς, μαζί με τους Δήμους Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας συναποτελούν τον Δήμο Λευκωσίας. Οπότε ο πολίτης του δημοτικού διαμερίσματος Αγλαντζιάς θα κληθεί να ψηφίσει Δήμαρχο Λευκωσίας, Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς, Δημοτικούς Συμβούλους Αγλαντζιάς, Σχολικούς Εφόρους Λευκωσίας, Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας και μέχρι δύο Ευρωβουλευτές).


Επιπλέον Παράδειγμα:

Εάν κάποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο του δημοτικού διαμερίσματος του Κόρνου, κοινότητα η οποία πλέον ανήκει στο σύμπλεγμα κοινοτήτων που απαρτίζουν τον Δήμο Λευκάρων, θα λάβει συνολικά έξι ψηφοδέλτια.

-Το μπλε για να ψηφίσει μέχρι ΔΥΟ ευρωβουλευτές.

-Το μωβ για να ψηφίσει Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης της επαρχίας Λάρνακας.

-Το κίτρινο για να ψηφίσει τον Δήμαρχο Λευκάρων.

-Το καφέ για να ψηφίσει τον Αντιδήμαρχο Κόρνου.

-Το λευκό για να ψηφίσει τους δημοτικούς συμβούλους Κόρνου.

-Το πράσινο για να ψηφίσει τα Μέλη Σχολικής Εφορείας του Δήμου Λευκάρων.


Κοινότητες


Πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο κοινότητας, θα λάβει συνολικά τέσσερα ψηφοδέλτια.

-Το μπλε για να ψηφίσει μέχρι ΔΥΟ ευρωβουλευτές.

-Το μωβ για να ψηφίσει Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (της εκάστοτε επαρχίας).

-Το πορτοκαλί για να ψηφίσει τον κοινοτάρχη.

-Το γκρίζο για να ψηφίσει τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται πως ο εκλογέας δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει υποψήφιους κοινοτικούς/δημοτικούς συμβούλους και Ευρωβουλευτές από διαφορετικούς συνδυασμούς ή/και μεμονωμένους υποψήφιους, καθώς, σε τέτοια περίπτωση, το ψηφοδέλτιό του θα είναι άκυρο.

Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν μέσα από τη σελίδα «Εκλογές 2024» αφού σε μεγάλο αριθμό κοινοτήτων ο υποψήφιος έχει ήδη εκλεγεί λόγω της απουσίας ανθυποψηφίου. Σημειώνεται ότι στις εν λόγω περιπτώσεις ο ψηφορόφος δεν θα λάβει το σχετικό ψηφοδέλτιο για ανάδειξη κοινοτάρχη.


Μπες στο «Πού και Τι Ψηφίζω»



Σημαντικό εργαλείο για να μάθεις περισσότερες λεπτομερείς για τη διαδικασία είναι η υπηρεσία «Πού και Τι Ψηφίζω» που βρίσκεται αναρτημένη στη σελίδα «Εκλογές 2024» του Υπουργείου Εσωτερικών.

tii.jpg



Πατώντας στη σελίδα, θα σου ζητηθούν ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και η Ημερομηνία Γέννησης. Αφού τα συμπληρώσεις, θα δεις ακριβώς τη σχολική μονάδα στην οποία θα πρέπει να μεταβείς για να ψηφίσεις, αλλά και πόσα ψηφοδέλτια θα πάρεις. Έτσι θα γνωρίζεις από πριν τη διαδικασία.

ttiis .jpg


Κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες


Σημειώνεται ότι για τις Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι εκτοπισθέντες εκλογείς ψηφίζουν τόσο με βάση τον τόπο διαμονής τους, όσο και με βάση τον τόπο καταγωγής τους. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω εκλογείς κατανέμονται και σε δεύτερο εκλογικό κέντρο στο οποίο μπορούν να ψηφίζουν για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κατεχόμενου ή ημικατεχόμενου Δήμου ή Κοινότητας από τον/την οποίο/α κατάγονται.

Για τους ημικατεχόμενους Δήμους οι πολίτες λαμβάνουν ψηφοδέλτια για την εκλογή:

- Δημάρχου,

- Αντιδημάρχου

- Δημοτικών συμβούλων και

- Μελών Σχολικών Εφορειών

Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, οι πολίτες λαμβάνουν, ανάλογα με την περίπτωση, ψηφοδέλτια για την εκλογή:

- Δημάρχου,

- Δημοτικών συμβούλων και

- Μελών Σχολικών Εφορειών

ή

- Κοινοτάρχη και

- Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ