Panic Button και στην Κύπρο;

Μετά και την πρόσφατη γυναικοκτονία στην Πάφο, βουλευτές κατέθεσαν πρόταση νόμου στη Βουλή για θεσμοθέτηση του εν λόγω μέτρου.

Article featured image
Article featured image

Μετά τη γυναικοκτονία στην Πάφο, με θύμα την 41χρονη Petya Krateva, αλλά και τα όσα βλέπουν το φως σχετικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς κατάθεσε πρόταση νόμου με σκοπό την θεσμοθέτηση της ψηφιακής εφαρμογή του Panic Button (κουμπί πανικού) και στην Κύπρο, για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας.

Η πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή και την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτίνες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, «τροποποιεί τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο. Συγκεκριμένα, θεσπίζει την ψηφιακή εφαρμογή “κουμπί πανικού”, η οποία εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας και με τη χρήση της γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ειδοποιούν κατά ασφαλή τρόπο την Αστυνομία σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας, προς τον σκοπό άμεσης επέμβασης της αστυνομικής δύναμης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η πρόταση νόμου, που αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής, θα είναι σχεδόν η ίδια με την νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κος Μυλωνάς, η πρόταση έχει στηριχθεί στη ελληνική νομοθεσία για το Panic Button ωστόσο στη Βουλή θα κληθούν ειδικοί για να καταθέσουν τις θέσεις τους. «Εάν χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις θα γίνουν, πάντα σε συνεργασία με το Υφυπουργείου Καινοτομίας που θα είναι αρμόδιο για την ετοιμασία του», είπε.

Κλειδί στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο κος Μυλωνάς, είναι η αστυνομία. «Είναι κρίσιμος ο ρόλος των Αρχών γιατί θα πρέπει να γίνεται άμεση η παρέμβαση όταν μια γυναίκα κακοποιείται ή ξυλοκοπείται. Δεν γίνεται η αστυνομία να μην ανταποκρίνεται όταν ένας συνάνθρωπός μας το έχει ανάγκη».


Είναι όμως το Panic Button αρκετό από μόνο του να προστατεύσει τα θύματα; Σύμφωνα με την κοινωνιολόγο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, Μαρία Αγγελή, το κουμπί πανικού είναι ένα σημαντικό εργαλείο για άμεση παρέμβαση όταν ένα θύμα αισθάνεται ότι απειλείται, ωστόσο δεν μπορεί να δουλέψει από μόνο του. «Είναι απλά ένα εργαλείο το οποίο προστίθεται σε μια νομοθεσία για την προστασία των γυναικών που υπάρχει ήδη».

Η κα Αγγελή πρόσθεσε πως «ακόμη και ο ίδιος Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης σε πρόσφατη του ανακοίνωση ανέφερε πως έχει αποδειχθεί ότι το Panic Button δεν είναι αποτελεσματικό από μόνο του αλλά χρειάζεται και η επιτήρηση των δραστών. Έτσι προτείνεται συνδυαστικά με το Panic Buttonνα υπάρχουν και ηλεκτρονική επιτήρηση των δραστών όπως για παράδειγμα τα βραχιολάκια, τα οποία θα ειδοποιούν την αστυνομία ότι ο άνθρωπος αυτός πλησιάζει το θύμα».

«Το κενό που υπάρχει δεν είναι στο μέσο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά στη φιλοσοφία της ολιστικής εφαρμογής της νομοθεσίας που υπάρχει ήδη», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ