Copywriting: Είσαι σου λέω κάτι μαγικό...

«Φέρτε μου ένα χαρτί και κάτι για να γράψω. Μετά θα μπορώ να φέρω τον κόσμο ανάποδα».

Article featured image
Article featured image

Κάποτε, ο Φρίντριχ Νίτσε είχε πει: «Φέρτε μου ένα χαρτί και κάτι για να γράψω. Μετά θα μπορώ να φέρω τον κόσμο ανάποδα». Μία φράση που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δύναμη και τη μαγεία του copywriting. Μία μαγεία, της οποίας καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, μέσα από τη διαφήμιση. Στις πινακίδες των δρόμων, στο ραδιόφωνό μας, στην τηλεόρασή μας, αλλά και στο ατέλειωτο σκρολάρισμα με το κινητό μας. Μπορεί να μας κινητοποιήσει, να μας κάνει να αναρωτηθούμε, να μας συγκινήσει, να μας πείσει, να μας σοκάρει, αλλά και να μας κάνει να χαμογελάσουμε, μεταφέροντάς μας συγκεκριμένα μηνύματα.

Βάλε φαντασία…

Με απλά λόγια, το copywriting μπορεί να συνδυάσει την επιστήμη της ψυχολογίας και του μάρκετινγκ, βασιζόμενο στη φαντασία, την ευρηματικότητα και την ικανότητα του εκάστοτε copywriter να δημιουργεί συναισθήματα και να μεταφέρει μηνύματα, με τρόπο που αγγίζει την καρδιά και το μυαλό του αναγνώστη. Είτε αφορά ένα απλό post στα social media, είτε ένα ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σποτ, το copywriting αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε επικοινωνιακής εκστρατείας. Άλλωστε, είναι το μήνυμα, η ατάκα, το slogan, το οποίο θα μπει σε κάθε σπίτι της Κύπρου, σε κάθε δρόμο, σε κάθε αυτοκίνητο.

Για έναν/μία copywriter, το παιχνίδι με τις λέξεις αρχίζει με την παράδοση ενός brief. Είναι τότε που αρχίζουν να στριφογυρίζουν στο μυαλό σκόρπιες λέξεις, φράσεις και ιδέες, τα οποία με κάποιο μαγικό τρόπο θα πρέπει δέσουν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα concept, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο εκάστοτε πελάτης και εξυπηρετεί τον σκοπό της εκστρατείας.

Προκλήσεις; Καλύτερα, ευκαιρίες!

Όπως συμβαίνει με καθετί γύρω μας, το copywriting εξελίσσεται. Πλέον, με την εισαγωγή και του ΑΙ στην καθημερινότητά μας, είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να ετοιμάσεις ένα συντακτικά σωστό, ωραίο και ενδεχομένως πρωτότυπο κείμενο για τις ανάγκες μίας εκστρατείας. Ωστόσο, κάπου εδώ, μπαίνει η μαγεία για την οποία γίνεται λόγος. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει, τουλάχιστον για την ώρα, τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον χαρακτήρα και το συναίσθημα που μπορεί να προσδώσει στα κείμενά του ένας/μία copywriter. Μπορεί, βέβαια, να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο αν ενσωματώσουμε με ορθολογικό τρόπο στην καθημερινότητά μας, δεν θα χάσουμε την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα που μπορούμε να προσδώσουμε στα κείμενά μας.

Show must go on…

Εν κατακλείδι, το copywriting δεν είναι μόνο συγγραφή λέξεων. Είναι η σύνθεση τέχνης και επιστήμης, η ενσάρκωση της στρατηγικής σκέψης και της δημιουργικής φαντασίας, η οποία εμπνέει, κινητοποιεί και επηρεάζει. Και ενώ η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, η ανθρώπινη δημιουργικότητα παραμένει αξεπέραστη, διασφαλίζοντας ότι το copywriting θα συνεχίσει να είναι μια τέχνη γεμάτη μαγεία.

νικολα.jpg

*Το κείμενο έγραψε ο Νικόλας Γεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ