Άνθισε νωρίτερα η ξηρότερη έρημος στον πλανήτη

Οι πρώτες βροχές έφεραν άνθηση των λουλουδιών.

Article featured image
Article featured image

Οι αμμόλοφοι της ερήμου Ατακάμα στη Χιλή, της ξηρότερης στον πλανήτη, έχουν καλυφθεί από λευκά και μοβ άνθη τις τελευταίες ημέρες, αφού οι πρώτες βροχές προκάλεσαν την άνθηση λουλουδιών μέσα στο καταχείμωνο στο νότιο ημισφαίριο.

Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, που αποδίδονται στο καιρικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως Ελ Νίνιο, τους έκαναν να ανθίσουν νωρίς. Το Ελ Νίνιο, είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει τον παγκόσμιο καιρό, αλλά έχει εντονότερα αποτελέσματα στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η έρημος Ατακάμα είναι γνωστή ως Disierto Florida (η «ανθισμένη έρημος») επειδή κάθε λίγα χρόνια σκεπάζεται με λουλούδια, όταν τα κατάλληλα επίπεδα βροχόπτωσης και θερμοκρασίας συμπίπτουν για να ξυπνήσουν οι αδρανείς σπόροι της ερήμου αλλά και οι ανθεκτικοί βολβοί.

σαχαρα1.jpgΗ άνθιση συμπίπτει συνήθως με το Ελ Νίνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες είναι θερμότερες στην περιοχή, οδηγώντας σε μεγαλύτερη εξάτμιση της υγρασίας και, με τη σειρά της, σε περισσότερες βροχοπτώσεις.

Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν συμβεί περίπου 15 γεγονότα άνθησης, σύμφωνα με ανάλυση του 2022 από το Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής (υπό την αιγίδα του Βατικανού).

σαχαρα2.jpgΤα άνθη δεν είναι ακόμη αρκετά εκτεταμένα ώστε να θεωρηθούν επίσημα μέρος της ανθισμένης ερήμου, δήλωσε στο Reuters ο Cesar Pizarro, επικεφαλής της προστασίας της βιοποικιλότητας της Εθνικής Δασικής Εταιρείας (CONAF), ενός οργανισμού που διοικείται από την κυβέρνηση της Χιλής. Μιας ερήμου που είναι γνωστή για τα τηλεσκόπια, αλλά και τα λέιζερ της.

Οι σπόροι και οι βολβοί ξυπνάνε μαζί με τις πρώτες βροχές, αρκεί να έρθουν την κατάλληλη περίοδο από πλευράς θερμοκρασίας.

Όμως αναμένονται περισσότερες βροχές τις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν την άνθιση των λουλουδιών σε μια ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Pizarro. «Εν τω μεταξύ, πρέπει να περιμένουμε», είπε. Η πρώιμη άνθιση της Ατακάμα σημειώθηκε για τελευταία φορά το 2015.

σαχαρα3.jpgΤο 2022, η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου εθνικού πάρκου στην έρημο Ατακάμα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει αυτά τα σπάνια άνθη μαζί με την άγρια ζωή – συμπεριλαμβανομένων εντόμων, ερπετών και πτηνών – που βοηθούν να υποστηριχθούν. Η Ατακάμα είναι επίσης γνωστή για τα απολιθώματα και την διάσημη εξωγήινή της.

«Η ευκαιρία να πατήσεις το πόδι σου σε αυτό το μέρος και να μπορέσεις να απολαύσεις την ομορφιά του, είναι υπέροχη», δήλωσε η επισκέπτρια Fernanda Ponce. «Είναι προνόμιο».

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ