Η ιστορική είσοδος της ολυμπιακής αποστολής της Παλαιστίνης κατά την τελετή έναρξης

Μπορεί στην Eurovision του περασμένου Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας να παρακολουθήσαμε μία στρατευμένη αποσιώπηση των αντιδράσεων κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Παρισιού ωστόσο, το δίκαιο της Παλαιστίνης ακούστηκε απ’ άκρη σ’ άκρη!

Article featured image
Article featured image

Ο Ολυμπιακοί Αγώνες ανέκαθεν αποτελούσαν, εκτός από τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκόσμιας κλίμακας, ένα ισχυρό σύμβολο ενότητας, ειρήνης και συμφιλίωσης. Έννοιες που σήμερα, το 2024, εν μέσω ενός πολέμου, που μετρά ήδη δύο χρόνια και μίας γενοκτονίας, μοιάζουν τουλάχιστον φαιδρές.

Χθες, ωστόσο, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, παρακολουθήσαμε μία ιστορική στιγμή, ίσως για πρώτη φορά, έπειτα από την επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη τον περασμένο Οκτώβριο, ως απάντηση στην δολοφονική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωση της Χαμάς, που είχε προηγηθεί, όπου ακούστηκε χωρίς λογοκρισία η φωνή και το δίκαιο των Παλαιστινίων που εδώ και 8 μήνες είναι θύματα μίας αδιάκοπης γενοκτονίας.



Κατά την τελετή έναρξη και της πλεύσης των αντιπροσωπειών των χωρών, η ολυμπιακή αποστολή της Παλαιστίνης, η οποία αποτελείται από 8 αθλητές, έκαναν είσοδο με παραδοσιακές στολές της χώρας τους, με τον ποδοσφαιριστή Waseem Abu Sal, να φοράει ένα λευκό πουκάμισο στο οποίο απεικονίζονταν μαχητικά αεροπλάνα, βόμβες, νεκρά παιδιά και ο ήλιος της Γάζας.


Φθάνοντας στο Παρίσι την Πέμπτη 25 Ιουλίου, την ομάδα των αθλητών της Παλαιστίνης υποδέχθηκε ένα πλήθος υποστηρικτών, πολλοί από τους οποίους προέτρεπαν τα διεθνή σώματα που ήταν παρόντα να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος καθώς και τους αθλητές του. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως χώρα, γι' αυτό είμαι εδώ για να υψώσω τη σημαία», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Γαλλία ο Παλαιστίνιος κολυμβητής Γιαζάν Αλ-Μπάουαμπ στο Associated Press. «Δεν μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπινα όντα, οπότε όταν ερχόμαστε να παίξουμε σπορ, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι είμαστε ίσοι με αυτούς».


Η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης δέχθηκε θριαμβευτικής υποδοχής, ενώ όπως σημειώνουν διάφορα ξένα Μέσα, πολλές ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις για την αντιπροσωπεία του Ισραήλ.

Η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης, η οποία αναγνωρίστηκε ως μέρος της ΔΟΕ το 1995 και έκανε το ντεμπούτο της στους αγώνες το 1996, στέλνει οκτώ διαγωνιζόμενους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024.

Οι αθλητές θα αγωνιστούν στον στίβο, την πυγμαχία, την κολύμβηση, το τζούντο, το τάεκβοντο και την σκοποβολή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ