Πτώση στις επιδόσεις των μαθητών κατέγραψε διεθνής έρευνα

Δεν τα πάνε καλά στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες οι Κύπριοι μαθητές.

Article featured image
Article featured image

Πτώση στις επιδόσεις των μαθητών κατέγραψε η διεθνής έρευνα TIMSS που διεξήχθη για το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Παιδείας, η Κύπρος κατέγραψε πτώση 16 μονάδων στα Μαθηματικά και 24 μονάδων στις Φυσικές Επιστήμες, σε σχέση με το 2019, όσον αφορά στους μαθητές της Δ’ Δημοτικού.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», η μέση επίδοση της χώρας μας στα Μαθηματικά ταν 516, πιο πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, ο οποίος ήταν 503 και στις Φυσικές Επιστήμες 487, με το διεθνή μέσο όρο να αγγίζει το 494. Τα στοιχεία αυτά αφορούν την Δ’ Δημοτικού, ενώ για τη Β’ Γυμνασίου η μέση επίδοση στα Μαθηματικά ήταν 494 -ο διεθνής μέσος όρος ήταν 478-, ενώ στις Φυσικές Επιστήμες ο μέσος όρος της χώρας μας ήταν 464 -ο διεθνής μέσος όρος ήταν 478-.

Η ψηλότερη επίδοση στα Μαθηματικά για τη Δ΄Δημοτικού καταγράφηκε από τη Σιγκαπούρη με 615 μονάδες και η χαμηλότερη από τη Νότια Αφρική με 362 μονάδες. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στις Φυσικές Επιστήμες της ίδιας τάξης, με τη Σιγκαπούρη να αγγίζει το 607 και να βρίσκεται πιο ψηλά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, ενώ ουραγός η Νότια Αφρική με 308 μονάδες. Στη Β’ Γυμνασίου, στην πρώτη θέση η Σιγκαπούρη με 605 μονάδες για τα Μαθηματικά και στην τελευταία το Μαρόκο με 378. Στις Φυσικές Επιστήμες πρώτη η Σιγκαπούρη με 606 μονάδες και τελευταίο το Μαρόκο με 327.

Όσον αφορά στην έρευνα ICILS, στην οποία η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά. Η έρευνα εξετάζει την ικανότητα των μαθητών και των μαθητριών της Β’ Γυμνασίου να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία σε ψηφιακό περιβάλλον. Από την Κύπρο συμμετείχαν 95 σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης με 3182 μαθητές και μαθήτριες, με τη μέση επίδοση της χώρας μας στις ψηφιακές δεξιότητες να ανέρχεται σε 460 και το διεθνή μέσο όρο να αγγίζει το 476. Όσον αφορά στη χώρα με τις υψηλότερες επιδόσεις σε αυτό το αντικείμενο είναι η Κορέα και η χώρα με τις χαμηλότερες το Αζερπαϊτζάν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ