Μάθαμε τι πουλά ένα από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά της Λευκωσίας

Ο Φοίβος Σατανάς είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μαγαζιά στην είσοδο της παλιάς Λευκωσίας.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως όλοι ανεξαιρέτως οι Λευκωσιάτες, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης, το γνωρίζουν, καθώς εδώ και χρόνια έχει καταστεί σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους.

Θέλοντας και μη, βλέποντας τη ταμπέλα έξω από το κατάστημα θα το θυμάσαι για πάντα.



Κεντρική φωτογραφία: Γιάννα Παπαπαύλου



Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που μόλις στρίψουν για πρώτη φορά στην οδό Τρικούπη, όπου βρίσκεται το κατάστημα, και το αντικρίσουν απέναντι τους, αρχίζουν να σταυροκοπιούνται ή να φτύνουν τον κόρφο τους.  

Η ταμπέλα γράφει απλώς το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη του καταστήματος: «Φοίβος Σατανάς». Δεν γράφει ούτε τι κατάστημα είναι, ούτε τι ακριβώς πωλεί.

Ο λόγος που έχει καταστήσει το κατάστημα ως ένα από τα πιο εμβληματικά της πόλης, είναι σαφέστατα το ασυνήθιστο επίθετο του ιδιοκτήτη που αναγράφεται έξω από αυτό, αλλά και τα δεκάδες χρόνια που βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Η CITY μίλησε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, Φοίβο Σατανά, για να μάθει πληροφορίες όπως, πόσα χρόνια βρίσκεται εκεί, τι ακριβώς πωλεί και πως προέκυψε το παράξενο επίθετο.   


Το επίθετο το πήρα από τον παππού μου, ο οποίος ήταν πολύ έξυπνος και ό,τι δουλειά και να του έβαζαν αυτός την έκανε πολύ γρήγορα. Έτσι όλοι του έλεγαν πως είναι πολύ γρήγορος και έξυπνος όπως ο Σατανάς.


Ο Φοίβος Σατανάς λοιπόν, όπως μας είπε, σήμερα είναι 82 ετών και διατηρεί το κατάστημα από το 1980. 

Είναι πρόσφυγας, γι’ αυτό η κυβέρνηση του έδωσε το συγκεκριμένο χώρο μετά τον πόλεμο, το 1976. «Ήταν ένα παλιόσπιτο τότε, έμεινα μέσα για 5 -6 μήνες και μετά αποφάσισα να το κάνω μαγαζί» μας είπε.

Δημιούργησε εκεί ένα από τα πρώτα μαγαζιά με ηλεκτρικά ήδη που άνοιξαν στη Λευκωσία.

«Στην αρχή είχα πολλή πελατεία. Έρχονταν στη Λευκωσία λεωφορεία γεμάτα με κόσμο από τα χωριά και τους πουλούσα τηλεοράσεις, ψυγεία, πλυντήρια, τοστιέρες, βραστήρες και διάφορα άλλα ηλεκτρικά ήδη».

Μετά η πελατεία λιγόστεψε, έτσι ο κύριος Φοίβος συνεργάστηκε με έναν Άραβα, ο οποίος έφερνε είδη ένδυσης από τη Συρία, πριν ξεκινήσει ο πόλεμο στη χώρα. «Δουλεύαμε καλά με τον Άραβα. Όταν ξεκίνησε όμως ο πόλεμος στη Συρία, σταμάτησε να εισάγει ρούχα από εκεί».  

Όταν ναυάγησε η επιχείρηση με τα ρούχα, ο κύριος Φοίβος έδωσε το μαγαζί για ενοικίαση σε κάτι ξένους, οι οποίοι όπως μας είπε δεν του έδιναν τα χρήματα για το ενοίκιο μέχρι που αναγκάστηκε να τους διώξει.

Έτσι, εδώ και δύο χρόνια ο Φοίβος Σατανάς, όπως μας είπε, λειτουργεί το κατάστημα απλώς για να περνά την ώρα του και πωλεί τα λιγοστά ηλεκτρικά είδη που του έχουν μείνει.


Στο μαγαζί σήμερα υπάρχουν σόμπες ηλεκτρικές, γκαζιού και πετρελαίου, μερικές τηλεοράσεις και λίγα πλυντήρια.


Ρωτώντας τον για το παράξενο επίθετο του, μας είπε πως «Το πήρα από τον παππού μου, ο οποίος ήταν πολύ έξυπνος και ό,τι δουλειά και να του έβαζαν αυτός την έκανε πολύ γρήγορα. Έτσι όλοι του έλεγαν πως είναι πολύ γρήγορος και έξυπνος όπως ο Σατανάς».

«Πολύ σπάνια με ρωτούσε κάποιος πελάτης για το επίθετο μου. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα λόγω αυτού, είναι όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου και πήγαιναν σχολείο και τα κοροϊδεύαν οι συμμαθητές τους. Έτσι αναγκαζόμουν να πηγαίνω συνέχεια στο σχολείο και να μιλώ με τους δασκάλους τους. Έχουν διατηρήσει όμως το επίθετο τα παιδιά μου».

Για αυτούς τους λίγους που δεν έχουν ξαναδεί το μαγαζί, να πούμε πως βρίσκεται στην οδό Τρικούπη 26 στην παλιά Λευκωσία.

Λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00, μέχρι τη 13.00.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ