5 Κύπριοι μάς λένε γιατί δεν στόλισαν φέτος τα Χριστούγεννα

Μα πώς γίνεται να έρχονται Χριστούγεννα και να μην βάζεις ούτε μια κόκκινη κορδέλα στο σπίτι σου, έναν Άγιο Βασίλη, ένα στεφάνι στην πόρτα;

 


Article featured image
Article featured image

Έλα όμως που γίνεται και είναι αρκετοί αυτοί που αποφάσισαν να μη στολίσουν φέτος τα Χριστούγεννα, όχι γιατί δεν γουστάρουν τη γιορτή, αλλά για χίλιους άλλους λόγους.

Πόσο περίεργο είναι αλήθεια να μπαίνεις στο σπίτι κάποιου και να μην ανάβουν τα λαμπάκια του στολισμένου δέντρου; Μπορεί μια τέτοια κατάσταση να σε βγάλει εκτός του πνεύματος των Χριστουγέννων;

Μιλήσαμε με 5 Κύπριους οι οποίοι δεν στόλισαν φέτος τα Χριστούγεννα και τους ρωτήσαμε για ποιο λόγο πήραν μια τέτοια απόφαση.

 

Μιχάλης Λευκάτης



Αν στόλισα φέτος; Όχι, έτσι για αλλαγή δεν στόλισα! Και όχι δεν είμαι ενάντια στα Χριστούγεννα, δεν είμαι φαν του Εμπενίζερ Σκρούτζ, δεν μου τη σπάει το πνεύμα των γιορτών και ούτε το παίζω πνεύμα αντιλογίας.

Αντιθέτως, η συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου είναι μακράν η αγαπημένη μου. Ξέρεις όμως τι μου τη σπάει; Το πρόβλημα χώρου που έχω! Είμαστε στρυμωγμένοι σε ένα μικρό studio (δύο επί τρία, κόχη και λατρεία) που μετά δυσκολίας χωράει εμάς – δηλαδή εμένα, τη γυναίκα μου και το βρέφος μωρό μας.

Φαντάζεσαι με το που ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις στο σπίτι να πέφτεις πάνω στο δέντρο; Πολύ κακό φενγκ σούι! Ή για να χωρέσει το δέντρο στο σαλόνι να πρέπει να φύγει ο καναπές;

Ακόμη χειρότερο φενγκ σούι! Και μη μου πεις «μπορείς να στολίσεις μικρό δεντράκι ή καραβάκι ή κέρατα ταράνδου πάνω στην τηλεόραση»!

Δε χωράει τι-πο-τα! Με αποτέλεσμα το δέντρο μας να στολίζει υπέροχα μια γωνιά στην αποθήκη των γονιών μου και να περιμένει με αγωνία κι αυτό, όπως κι εμείς, την υπέρλαμπρη εκείνη ημέρα της λύτρωσης… της μετακόμισης στη μόνιμη μας κατοικία. Αμήν! Και ναι, του χρόνου θα στολίσω.

 



Κώστας Κωσταντή



Θεωρώ ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μέσα στα πλαίσια του προσωπείου που φορούν όλοι οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα. Αγωνίζονται πραγματικά να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα ευφορίας και οικογενειακής θαλπωρής η οποία παύει να υπάρχει την επομένη των Χριστουγέννων, με το που μπαίνει το δέντρο στο κουτί του.

Και οι περισσότεροι στολίζουν το δέντρο όχι για να χαρούν οι ίδιοι, αλλά για να έχουν να λένε ότι το στόλισαν με αυτόν και με τον άλλο τρόπο, για να το επιδεικνύουν και για να δείχνουν ότι είναι διαφορετικοί. Το δέντρο και τα στολίσματα όπως έχουν γίνει, είναι ένα έθιμο τελείως αμερικάνικο που δεν έχει καμία σχέση με τη μαγεία των Χριστουγέννων.

 



Ιωάννα Παττίχη



Γιατί δεν στόλισα φέτος; Ενώ μου αρέσουν τα Χριστούγεννα και ιδιαίτερα οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, φέτος δεν στόλισα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το πολυσκέφτηκα.

Απλώς φέτος δεν στόλισα επειδή άργησα πολύ να μπω στο πνεύμα των Χριστουγέννων για τους εξής λόγους:

Πρώτον επειδή το καλοκαίρι κράτησε πολύ και δεν είχα το χρόνο που είχα άλλες χρονιές για να νιώσω ότι πλησίασαν τα Χριστούγεννα και δεύτερο λόγω της πολλής δουλειάς που είχα.

Ο μήνας πριν τα Χριστούγεννα πέρασε υπερβολικά γρήγορα έτσι δεν πρόλαβα να μπω στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Όταν επιτέλους βρήκα χρόνο, ήμουν τόσο κουρασμένη που δεν μπορούσα να το σκεφτώ καν.

Παρόλα αυτά απολαμβάνω να βλέπω τις διακοσμήσεις που έχουν κάνει άλλοι. Για μένα φέτος η έλλειψη χριστουγεννιάτικου στολισμού αναπληρώθηκε μέσα από τις δεκάδες χριστουγεννιάτικες ταινίες που είδα.

 



Εβίτα Χαραλάμπους



Έχεις ποτέ δοκιμάσει να στολίσεις σε ένα σπίτι με ένα γάτο; Έχεις δει εκείνα τα περίφημα video στο YouTube όπου δέντρα ολόκληρα γκρεμίζονται από ένα γάτο;

Ωραία, τώρα κάνε εικόνα τι θα συμβεί εάν επιχειρήσω να στολίσω σε ένα σπίτι με 8 γάτους και 2 σκύλους! Βασικά δεν θα στολίσω για μένα, απλά τα ζωάκια μου θα βρουν για κανένα μήνα νέα παιχνίδια να παίζουν.

Άσε που κάθε χρονιά θα πρέπει να ξοδεύω μια περιουσία σε νέα στολίδια, κορδέλες, λαμπιόνια κ.τ.λ. Σημείωση, πως τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες μου εποχές του χρόνου και πως ως πριν λίγα χρόνια, πριν αποκτήσω το δικό μου σπίτι και το γεμίσω με τετράποδα φιλαράκια -όταν είχα 1 γάτο, 1 σκύλο και 1 κουνελάκι- στόλιζα και έφτιαχνα ένα σπίτι υπερπαραγωγή!

Μεγάλο δέντρο γεμάτο στολίδια, άγγελοι σε κάθε γωνιά, στεφάνι στην πόρτα και φωτάκια στα παράθυρα! Τώρα, όλα αυτά τα δώρισα σε φίλους και στο σπίτι το μόνο που θυμίζει Χριστούγεννα είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα (αν θυμηθώ δηλαδή να τα φυλάξω και να μην τα αφήσω στο τραπέζι, αλλιώς και εκείνα πέφτουν θύμα των «παιδιών» μου).

 



Έκτορας Ιωάννου



Προσωπικά λατρεύω τα Χριστούγεννα και όλο το κλίμα που δημιουργείται, φέτος όμως δεν στόλισα το σπίτι, αφού στην ουσία δεν είχα σπίτι. Πρόσφατα μετακόμισα σε καινούργιο διαμέρισμα και λίγο οι υποχρεώσεις, λίγο η βαρεμάρα, λίγο η έλλειψη ρευστού, το σπίτι μοιάζει ακόμη με αποθήκη, άρα δεν μου έκανε και όρεξη να το στολίσω.

Ελπίζω μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα να προλάβω να το φτιάξω και θα στολίσω και για τις δύο χρονιές!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ