Το 2017 θα αργήσει να έρθει κατά ένα δευτερόλεπτο

Όπως φαίνεται το 2016 δεν θέλει να φύγει από κοντά μας, έτσι αποφάσισε να παίξει ακόμη λίγο μαζί μας και με τα νεύρα μας, αφού για πολλούς δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά που πέρασε.

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τον Χρύσανθο Φάκα η φετινή Πρωτοχρονιά θα έχει ένα επιπλέον δευτερόλεπτο στην αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος. Δηλαδή τα ρολόγια μας θα κάνουν άλμα κατά ένα δευτερόλεπτο την 31η  Δεκεμβρίου 2016 και θα δείξουν 23:59:59, 23:59:60 , 00:00:00 αντί του προβλεπόμενου 23:59:59, 00:00:00.

«Σε μεγάλες πόλεις ανά το παγκόσμιο οπού αναμένουν το νέο έτος στις πλατείες , συνηθίζετε να προσφωνείτε το μηδέν  δυο φορές δηλαδή 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0,0 και έπειτα να αλλάζει το έτος».

Το εμβόλιμο δευτερόλεπτο καθορίζεται από τη διεθνή υπηρεσία που παρακολουθεί το χρόνο και επιβλέπει την παγκόσμια συντονισμένη ώρα (UTC). Αυτό συμβαίνει διότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης μειώνεται χρόνο με το χρόνο, έτσι αφού η ταχύτητα μειώνεται τότε ο χρόνος περιστροφής της Γης θα μεγαλώνει πέραν των 24 ωρών, ο λεγόμενος αστρικός χρόνος, αυτή η συσσώρευση του επιπλέον χρόνου εκτονώνεται κάθε λίγα χρονιά, μέσω των εμβόλιμων δευτερολέπτων.

Ο κύριοι λόγοι της επιβράδυνσης της ιδιοπεριστροφής της Γης οφείλεται στις βαρύτιμές αλληλεπιδράσεις με τη Σελήνη, τις συνεχόμενες παλίρροιες στους ωκεανούς οι οποίες προκαλούν μεγάλες τριβές με τον φλοιό της Γης και επιπλέον λόγω της ταλάντωσης του άξονα της Γης.

Ήδη στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής (NPL) οι φυσικοί προσπαθούν να συγχρονίσουν την παγκόσμια συντονισμένη ώρα, μέσων των ακριβέστατων ατομικών ρολογιών που διατηρούν.

Τα  ατομικά ρολόγια είναι τα πλέον αξιόπιστα ρολόγια, αφού ο χρόνος βασίζεται στις διασπάσεις του πυρήνα του στοιχείου Κάσιου και ο χρόνος ο οποίος μετράνε ονομάζετε ατομικός χρόνος.

Αυτό το διπλό άλμα του δευτερολέπτου στο παρελθόν προκάλεσε πολλά προβλήματα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές πτήσεις να επηρεαστούν, ιστοσελίδες, δορυφόροι GPS,  ηλεκτρονικά ταχυδρομεία  και άλλες πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες να παρουσιάσουν προβλήματα λειτουργείας, προβλήματα τα οποία οι μεγάλες βιομηχανίες λογισμικών προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και επιπλέον εισηγούνται όπως καταργηθεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο.

Το πρώτο εμβόλιμο δευτερόλεπτο έγινε το 1972 και παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί κάθε φορά, είναι αναγκαίο διότι ο μεν ατομικός χρόνος είναι σχεδόν αλάνθαστος και ρέει χωρίς μεταβολές ο δε αστρικός χρόνος παρουσιάζει μεταβολές λόγω διάφορων παραμέτρων, αρά αναπόφευκτα πρέπει κάθε λίγο χρονιά να γίνεται συντονισμός. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ