Ο Γιώργος είναι 23 και άφησε το iPhone για ένα παλιό Nokia

Ένας Κύπριος φοιτητής ο οποίος αποφάσισε εδώ και περίπου δύο χρόνια να βγάλει την κάρτα sim του από το iPhone 5 και να την τοποθετήσει σ’ ένα dumb phone (κινητό τηλέφωνο παλιάς τεχνολογίας).

 


Article featured image
Article featured image

Ο Γιώργος Κουρουφέξης είναι μόλις 23 ετών, κατάγεται από το γραφικό Παλαιχώρι της Πιτσιλιάς και τα τελευταία χρόνια σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στη Θεσσαλονίκη.

Το να απαρνηθεί τα smartphone και να επιστρέψει για πάντα στα τηλέφωνα που είναι λιγότερο «έξυπνα», ήταν όπως μας είπε μια από τις καλύτερες και σωστότερες αποφάσεις που πήρε στη ζωή του.

Όσο για την κατάληξη του iPhone 5, να σας ενημερώσουμε πως το τοποθέτησε σ’ ένα συρτάρι και από εκεί βγαίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Όπως για παράδειγμα στα ταξίδια, όπου το χρησιμοποιεί ως φωτογραφική μηχανή λόγω της υψηλής ανάλυσης της κάμεράς του, ή για να ακούει μουσική. Για κανέναν άλλο λόγο δεν βγαίνει από εκεί.


Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη ζωή μας πάνω στο κινητό όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.


Γιατί επέλεξες να επιστρέψεις στο παλιό ασπρόμαυρο κινητό;

Βγαίναμε όλη η παρέα για καφέ και ήταν όλοι κολλημένοι πάνω στο κινητό τους. Με τα smartphones χάνεται εντελώς η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων κι αυτό δεν μου αρέσει καθόλου. Έτσι, αποφάσισα να επιστρέψω στα τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας. Έβαλα λοιπόν το iPhone στο συρτάρι και αγόρασα ένα παλιό Nokia.

 

Δεν θεωρείς χρήσιμο το internet που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στα smartphones

Θεωρώ πως δεν είναι αναγκαίο να ασχολούμαστε με το διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο. Οι περισσότεροι έχουμε internet σπίτι, γιατί να το έχουμε και εκτός σπιτιού; Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τη ζωή μας πάνω στο κινητό όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού.

 

Δεν νομίζεις πως δυσκολεύεις τη ζωή σου με αυτή σου την απόφαση;

Πρακτικά δεν συνάντησα οποιαδήποτε δυσκολία. Ό,τι θέλω να κάνω που χρειάζεται διαδίκτυο το κάνω όταν είμαι σπίτι από τον υπολογιστή μου. Δεν μου έτυχε να βρεθώ κάπου εκτός σπιτιού και να χρειαστώ διαδίκτυο. Αν χρειαστώ κάτι όμως, δεν θα διστάσω να ζητήσω βοήθεια από κάποιον άγνωστο, δεν το θεωρώ κακό. Ενώ όταν έχεις smartphone, πάντα τη λύση σού την βρίσκει η μηχανή.


Αποφάσισα να επιστρέψω στα τηλέφωνα παλιάς τεχνολογίας. Έβαλα λοιπόν το iPhone στο συρτάρι και αγόρασα ένα παλιό Nokia.


 

Πως χρησιμοποιείς το τωρινό σου τηλέφωνο; 

Παίρνω τηλέφωνα, στέλνω μηνύματα, χρησιμοποιώ το ξυπνητήρι και σπάνια την υπολογιστική.

 

Πόσο σε παίρνει η μπαταρία;

Το φορτίζω περίπου κάθε 15 ημέρες.

 

Αν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις κάποια από τα χαρακτηριστικά των smartphones και να τα προσθέσεις στο κινητό σου, ποια θα ήταν αυτά; 

Τη φωτογραφική, τη μουσική και το φανάρι. Τα υπόλοιπα είναι απλώς έξτρα πολυτέλειες.


Με τα smartphone η ατομικότητα του ανθρώπου γίνεται πιο ισχυρή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα κοινά και η μόνη έγνοια είναι πόσα like πήραν στο Facebook και στο Instagram.


 

Ποια τα πλεονεκτήματα του να έχεις ασπρόμαυρο κινητό;

Κερδίζεις προσωπική επαφή με τους γύρω σου αλλά και με τη φύση. Θυμάμαι όταν ήμασταν μικροί στο Παλαιχώρι παίζαμε στην πλατεία, σκαρφαλώναμε στο βουνό και παίζαμε κρυφτό, πηγαίναμε στον ποταμό για να εξερευνήσουμε το τοπίο. Τα παιδιά σήμερα προτιμούν να μένουν σπίτι με τα iPad στο χέρι. Μπορούμε να βρεθούμε με φίλους, ή με άτομα που αγαπάμε και να συνομιλήσουμε, να πιούμε έναν καφέ, να παίξουμε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, ή χαρτιά και να περάσουμε πολύ πιο εποικοδομητικά τον χρόνο μας. Μπορούμε επίσης να πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο, να αράξουμε κάπου με μια μπύρα στο χέρι, να δούμε το φεγγάρι και να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, παρά να είμαστε όλη μέρα κολλημένοι με το κινητό.

 

Είναι κάτι που αντιπαθούσες πολύ στα smartphones;

Με τα smartphones η ατομικότητα του ανθρώπου γίνεται πιο ισχυρή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα κοινά και η μόνη έγνοια είναι πόσα likes πήραν στο Facebook και στο Instagram. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, με όλα αυτά τα accounts που φτιάχνουμε φακελωνόμαστε και επίσης μέσω του smartphone μπορεί ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε να δει που βρισκόμαστε.

 

Όταν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη πως επικοινωνείς με τους συγγενείς σου στην Κύπρο;

Επικοινωνώ μαζί τους όταν είμαι σπίτι, μέσω Skype και Facebook από τον υπολογιστή μου, ή τηλεφωνικώς.


Με τα συμβατικά τηλέφωνα κερδίζεις προσωπική επαφή με τους γύρω σου αλλά και με τη φύση.


Σπουδάζεις Πολιτικές Επιστήμες, ίσως να επηρέασε και η σπουδή σου τις απόψεις σου;

Όχι, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι απόψεις μου με οδήγησαν στο να επιλέξω τη συγκεκριμένη σπουδή.

 

Πώς αντιδρούν οι φίλοι σου για την απόφαση σου;

Τους περισσότερους δεν τους αρέσει επειδή πλέον επικοινωνούν μεταξύ τους δωρεάν μέσω διαδικτύου και αναγκάζονται να βγαίνουν από τα νερά τους, καθώς εμένα πρέπει είτε να με πάρουν τηλέφωνο, είτε να μου στείλουν μήνυμα. Κατανοούν όμως πως κάνουν κατάχρηση του κινητού και πλέον προσπαθούν όταν είμαστε μαζί να μην ασχολούνται μαζί του τόσο, επειδή όταν είναι όλοι κολλημένοι με τα κινητά εγώ δεν έχω τι να κάνω.

 

Υπήρξαν περιπτώσεις που το μετάνιωσες;

Όχι, κάθε μέρα νιώθω πιο άνετα για την απόφαση που πήρα και είμαι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πριν. Πλέον νιώθω πως έχω ελεύθερο χρόνο, ενώ πριν δεν είχα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ