Οι βροχές και τα χιόνια που έρχονται τις επόμενες ημέρες

Χιόνια μέχρι και τα ημιορεινά, ίσως και σε ορισμένες πεδινές περιοχές.

 


Article featured image
Article featured image

Το πολικό ψύχος από την βορειοανατολική Ευρώπη έχει στρογγυλοκαθίσει πάνω από την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και επεκτείνεται πιο εξασθενημένα μέχρι και την Βόριο Αφρική. Σιγά-σιγά αρχίζει να επηρεάζεται και η Ανατολική Μεσόγειος αλλά όχι στον βαθμό που επηρεάζονται οι υπόλοιπες περιοχές πιο δυτικά και βόρειά μας.

Οι θερμοκρασίες τοπικά σε αυτές τις περιοχές φτάνουν μέχρι και 20 βαθμούς κάτω της κανονικής για την εποχή. Μάλιστα, στην Ιταλία έχουν εκδώσει κόκκινους συναγερμούς λόγω του πολικού ψύχους. Στην Αδριατική Θάλασσα οι άνεμοι έχουν φτάσει μέχρι και τα 13 kph.

Την ίδια ώρα τοπικά σε αυτές τις περιοχές σημειώνονται πολύ βαριές χιονοπτώσεις. Βαριές χιονοπτώσεις σημειώνονται και στην Κεντρική Μεσόγειο κυρίως λόγω του φαινομένου Lake-effect snow όπου τοπικά τα χιόνια θα φτάνουν μέχρι και την θάλασσα.

Η δική μας περιοχή δεν θα επηρεαστεί τόσο, όσο αφορά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις περιοχές δυτικά του νησιού μας, αλλά θα έχουμε πολλές βροχές, καταιγίδες, πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους αλλά και βαριές χιονοπτώσεις κυρίως από τα 1100-1200 μέτρα και πάνω.

Την Κυριακή το βράδυ προς το πρωί της Δευτέρας, τα χιόνια θα επεκταθούν για λίγο μέχρι και τα ημιορεινά πάνω από 500 μέτρα.

Τοπικά και σε άλλες περιοχές κυρίως στα δυτικά και το εσωτερικό πιθανόν να πέσουν λίγες νιφάδες χιονιού ή χιονόνερο και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Από το βράδυ της Τρίτης η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι με τα χιόνια να περιορίζονται από τα 1100-1200 μέτρα και άνω, αφού θα μας επηρεάσει άλλο βαθύ βαρομετρικό από τα νοτιοδυτικά με πολύ ισχυρούς νοτιάδες.

Σήμερα, Σάββατο, μας επηρεάζει βαθύ βαρομετρικό με επίκεντρο την Τουρκία, συνοδεία ψυχρού μετώπου, το οποίο κινείται πάρα πολύ αργά. Ο καιρός το απόγευμα θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με  βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στο δυτικό μισό του νησιού, ορεινά και νότια, τα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και έντονα. Σε καταιγίδα δεν αποκλείεται χαλαζόπτωση. Στην περιοχή του Τροόδους θα χιονίζει από τα 1500 μέτρα και άνω με χιονόστρωση από τα 1600 μέτρα, αλλά σταδιακά τα χιόνια θα αρχίσουν να επεκτείνονται και σε άλλες ορεινές περιοχές μέχρι τα 1400 μέτρα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 3  έως 5 μποφόρ με τις ριπές να φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στα νότια, νοτιοδυτικά και δυτικά παράλια, αλλά και ορεινά.

Απόψε, θα έχουμε δημιουργία νέου βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή της Ρόδου και καθώς θα μας πλησιάζει από τα δυτικά θα βαθαίνει. Ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος από τα νοτιοδυτικά με βροχές και καταιγίδες παγκύπρια κατά διαστήματα. Στο δυτικό μισό του νησιού τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα και παρατεταμένα με πιθανότητα για τοπικές πλημμύρες. Στα ορεινά πάνω από τα 1300 μέτρα θα σημειώνεται βαριά χιονόπτωση κατά διαστήματα, με χιονόστρωση πάνω από τα 1400 μέτρα.

Το ιδιαίτερα βροχερό σκηνικό συνεχίζει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά ενδέχεται να κατέβουν τοπικά μέχρι και τα 500 μέτρα περίπου, με χιονόστρωση από τα 600-700 μέτρα και άνω.

Νιφάδες χιονιού ή χιονόνερο ενδέχεται να πέσουν τοπικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της Δευτέρα κυρίως στην ημιορεινή Πάφο αλλά και σε περιοχές του εσωτερικού.

Ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά από το πρωί της Δευτέρας, με τα φαινόμενα να περιορίζονται κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και τα ορεινά. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι περίπου της Τετάρτης αναμένεται να μας επηρεάσει ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα νοτιοδυτικά, το οποίο δημιουργήθηκε στα θερμά νερά της Λιβύης. Αυτό το σύστημα στο πέρασμά του θα αφήνει πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, όπου τοπικά θα ξεπεράσουν τα 100mm ανά 12ωρο και με ανέμους που θα φτάνουν ή ακόμα ίσως και να ξεπεράσουν τα 100kph. Προς το παρών το επίκεντρο του συστήματος φαίνεται πως θα περάσει ελαφρώς δυτικά από την περιοχή μας, προς Κρήτη και Ρόδο, έτσι δεν θα επηρεαστούμε εμείς στον βαθμό που προαναφέραμε, αλλά παρόλα αυτά σε εμάς θα αφήσει πάρα πολλές βροχές, ισχυρούς ως θυελλώδεις ανέμους και πολύ βαριές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Αυτό το σύστημα χρειάζεται παρακολούθηση και το kitasweather θα σας κρατάει ενήμερους για την εξέλιξή του. Προς το παρόν αναμένουμε πάρα πολλές βροχές και χιόνια, κυρίως στα ορεινά.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ