Πόσο αληθινές είναι οι καρτέλες που αφήνουν στο τραπέζι σου οι επαίτες;

Σίγουρα σου έχει τύχει έστω και μια φορά, είτε σε κάποια καφετέρια, είτε σε κάποιο εστιατόριο.

 


Article featured image
Article featured image

Εκεί που κάθεσαι ήσυχα και συζητάς με την παρέα σου, ξαφνικά βλέπεις πάνω στο τραπέζι σου μια πλαστικοποιημένη καρτέλα και δίπλα ένα προϊόν προς πώληση.

«Είμαι ανήμπορος»,  «Έχω 6 παιδιά τα οποία δεν μπορώ να ταΐσω, σε παρακαλώ βοήθησε με», «Πουλώ αυτό το προϊόν στη τιμή των 6 ευρώ» και μια ποικιλία από διάφορες δακρύβρεχτες ιστορίες που ποτέ δεν ξέρεις αν αληθεύουν ή απλά αποσκοπούν στο να μας αποσπάσουν χρήματα.

Ο σοφός λαός βέβαια λέει «Κάνε το καλό και ρίχ’ το στο γιαλό», αλλά τι γίνεται όταν ο γιαλός είναι μια πλάνη;

Στην Κύπρο η επαιτεία είναι παράνομη και η Αστυνομία Κύπρου προβαίνει πολύ συχνά σε σχετικές ενημερώσεις για παράνομες φιλανθρωπικές εκστρατείες, για επαίτες-απάτες και για περιπτώσεις οργανωμένων σπειρών που δρουν βάσει σχεδίου, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο σε συγκεκριμένες περιόδους, παρουσιάζονται ως άτομα με βαριά ιατρικά προβλήματα, οικονομικές δυσκολίες κ.α και καταφέρνουν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τον κόσμο, σε εισφορές.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας Κύπρου, μας ενημέρωσαν πώς η επαιτεία στην Κύπρο θεωρείται αδίκημα και διώκεται ποινικά.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις υπαίθριας επαιτείας τέτοιου τύπου – άτομα δηλαδή που περνούν από υπαίθριες καφετέριες και εστιατόρια και αφήνουν μια καρτέλα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και το ποσόν που πουλάνε το προϊόν τους – εμπίπτουν στη νομοθεσία της παράνομης επαιτείας.

«Οι νόμιμες φιλανθρωπικές εκστρατείες είναι συγκεκριμένες και έχουν τις απαραίτητες άδειες από το κράτος. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και πρέπει να καταγγέλλεται όταν εντοπιστεί», αναφέρει ο υπεύθυνος της Αστυνομίας.

 



Αυτοί όλοι όμως λένε αλήθεια, όντως έχουν πρόβλημα και θέλουν βοήθεια;

Αντιλαμβάνεστε πώς είναι δύσκολο έως αδύνατον να γνωρίζουμε ξεχωριστά για κάθε περίπτωση αν αληθεύει ή είναι ψέματα τα όσα προφασίζεται. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι είναι παράνομο. 



Και τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να πραγματοποιεί επαιτεία τέτοιου τύπου;

Γενικότερα όταν συλλάβουμε κάποιον ο οποίος πουλά παράνομα προϊόντα στο δρόμο ή είναι επαίτης, τιμωρείται με εξώδικο ύψους 85 ευρώ, ενώ κατάσχονται και τα προϊόντα που κατέχει. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες ποινές, ανάλογα της περίπτωσης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ