Ήξερες ότι τα χοντρά και βαριά παιδικά ρούχα μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα;

Είναι γεγονός πώς ο φετινός χειμώνας είναι έντονος με το κρύο να είναι τσουχτερό και μακριά απ’ όσα έχει συνηθίσει ο οργανισμός μας, και είναι επίσης αλήθεια πώς οι Κύπριοι γονείς, έχουν το συνήθειο να ντύνουν τα παιδιά βαριά και με πολλά ρούχα για να το διατηρήσουν ζεστά και μακριά από ασθένειες.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Η Μονάδα Οδικής Ασφάλειας του REACTION, επαναφέρει και στο προσκήνιο την ασφαλισμένη μεταφορά των παιδιών στο αυτοκίνητο, κατά την περίοδο του χειμώνα.

Ένα παιδάκι με χοντρά και βαρετά ρούχα όπως ένα μπουφάν ΔΕΝ είναι ασφαλισμένο στο παιδικό κάθισμα ακόμα και εάν είναι φαινομενικά δεμένο σωστά και σφιχτά τονίζει ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου.

«Είναι λογικό και απόλυτα αποδεκτό, ιδιαίτερα τα μικρότερα παιδιά, οι γονείς τους να τα ντύνουν με χοντρά και βαρετά ρούχα για να βγουν από το σπίτι τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Από τη στιγμή όμως που θα χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο και ως εκ τούτου το παιδί θα μπει στο παιδικό κάθισμα, πρέπει να αφαιρούμε το σακάκι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια του παιδιού», τονίζει ο Μάριος Σταύρου.

Σε σχετικές έρευνες/δοκιμές στις ΗΠΑ, ακόμα και σε σύγκρουση με 30km/h ένα παιδάκι με μπουφάν που ήταν φαινομενικά σφιχτά δεμένο στο παιδικό κάθισμα εκσφενδονίστηκε από την θέση του. Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι όταν ασφαλίσουν οι ζώνες στο παιδικό κάθισμα, δεν πρέπει να χωράνε περισσότερα από ένα δάκτυλο ανάμεσα στην ζώνη και την κλείδα ώμου του παιδιού.

Εάν και εφόσον το περιβάλλον στο αυτοκίνητο δεν είναι τόσο ζεστό και θέλουμε να κρατήσουμε το παιδί ζεστό μπορούμε να βάλουμε πάνω του, μετά που θα ασφαλίσουν οι ζώνες σωστά στο παιδικό κάθισμα, είτε μια κουβέρτα είτε ακόμα και το σακάκι που αφαιρέσαμε πριν, καταλήγει ο Πρόεδρος του REACTION.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του REACTION, η νομοθεσία προβλέπει ότι παιδιά ύψους κάτω των 150 εκ. πρέπει να μεταφέρονται στο αυτοκίνητο με το κατάλληλο σύστημα συγκράτησης, το οποίο θα είναι σύμφωνα με το βάρος τους. Επίσης το κάθισμα πρέπει να συνάδει με την προδιαγραφή ECE R44/03 ή μεταγενέστερη (διεθνής προδιαγραφή των Ηνωμένων Εθνών που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Πρέπει να περιλαμβάνει το κεφαλαίο γράμμα Ε και ένα αριθμό που συνοδεύει το γράμμα Ε και δηλώνει την χώρα έγκρισης. Επίσης, στο σήμα ο κατασκευαστής οφείλει να αναγράφει το ανώτατο και κατώτατο όριο βάρους του παιδιού που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάθισμα.

Παράλληλα πρέπει να αναγράφεται η λέξη UNIVERSAL που σημαίνει ότι είναι συμβατό με όλα τα οχήματα.  Εν κατακλείδι, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει την ευθύνη για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κάτω των 16 χρονών και για τη χρήση συστημάτων συγκράτησης, καταλήγει ο κ. Σταύρου.



Ορθή Χρήση Παιδικού Καθίσματος:

• Η πιο ασφαλισμένη θέση πάντα και για κάθε παιδί είναι τα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου.

• Προσαρμόστε το κάθισμα στο παιδί ΚΑΘΕ φορά που το μεταφέρετε. Ειδικότερα κατά τον πρώτο χρόνο το βάρος ή/και το ύψος του παιδιού αλλάζει συχνά. Ως εκ τούτου, το παιδικό κάθισμα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα.

• Αφιερώστε πάντα χρόνο για να προσδέσετε το παιδί με άνεση. ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ βιαστικά το παιδί και σιγουρευτείτε ότι είναι άνετο.

• Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ενήλικα περνάει μέσα από όλα τα σωστά σημεία του καθίσματος, όπως ορίζει ο κατασκευαστής του.

• Ποτέ μην τροποποιείτε το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας.

• Ποτέ μη βάζετε ένα κάθισμα που κοιτάζει προς τα πίσω, σε θέση με ενεργό αερόσακο μπροστά από αυτό (Ειδικότερα στη θέση του συνοδηγού)

Εν κατακλείδι, πρέπει πάντα να ακολουθούμε όλες τις ενδείξεις, εισηγήσεις, οδηγίες του κατασκευαστή των παιδικών καθισμάτων!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ