Ένα συγκρότημα κατοικιών για άτομα με OCD στην Κύπρο;

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και καινοτόμα ιδέα παρουσίασε στη διπλωματική της εργασία, η φοιτήτρια αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ραφαέλλα Σιαγκρή.



 


Article featured image
Article featured image

Η ιδέα της διπλωματικής, περιστρέφεται γύρω από την δημιουργία ενός συγκροτήματος κατοικιών, το οποίο θα λειτουργεί και ως ίδρυμα φιλοξενίας ατόμων τα οποία πάσχουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές.

Ο σχεδιασμός του κτηρίου προέκυψε έπειτα από έρευνα στην ψυχική διαταραχή του ψυχαναγκασμού (OCD) και νευροαναπτυξιακή διαταραχή: Διαταραχή του φάσματος του Αυτισμού (ASD).

Οι ασθενείς με OCD χαρακτηρίζονται από μια αυστηρή τήρηση των κανόνων και των κανονισμών και αναμένουν από τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν να προσαρμοστούν στους κανόνες αυτούς.

Επιπλέον, χαρακτηρίζονται από τη γεωμετρία και τη συμμετρία, καθώς και την καθαριότητα. Το πρόγραμμα του ιδρύματος ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά  των ασθενών.

Τα δωμάτια των ασθενών είναι σχεδιασμένα με τις απαραίτητες ιδιότητες που απαιτούνται και  προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασθενών με OCD και ΑSD ασθενών. Δυνατή είναι επίσης η χρήση τους από κατοίκους που ζουν στη γύρω περιοχή και έχουν ανάλογες ανάγκες με αυτές των ασθενών.

 



Λειτουργιές που φιλοξενούνται στον χώρο είναι η κεντρική υποδοχή για τους ανθρώπους που έχουν σκοπό να εισέλθουν στο ίδρυμα, είτε για θεραπεία είτε για φιλοξενία.  

Απαραίτητα δωμάτια διάγνωσης της ψυχικής διαταραχής, κατοικίες για τους γιατρούς που συνδέονται με ορισμένα δωμάτια ασθενών που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα διαταραχής, χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες, δημόσιες κουζίνες και τουαλέτες εξυπηρετούν το συγκρότημα.

Επίσης,  χώροι ψυχαγωγίας όπως το θέατρο στην κεντρική περιοχή του οικοπέδου, γραφεία που οι ασθενείς μπορούν να εργάζονται σε καθημερινή βάση. Επιπλέον περιλαμβάνονται στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, εργαστήρια και γκαλερί για εκθέσεις.

Η συνολική τους σχεδίαση βασίζεται στη γεωμετρία και στην συμμετρία που, όπως σημειώθηκε πιο πάνω, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των ασθενών, OCD αλλά και ASD.

 



Η αρμονία στο χώρο αλλά και στη ζωή των ασθενών στην καθημερινότητα τους μπορεί να επιτευχθεί συμφώνα με τα αναφερθέντα στοιχεία. Η μοναδικότητα της πρότασης είναι η φουτουριστική προσέγγιση ενός ιδρύματος που προσεγγίζει το μέλλον, 100 χρόνια αργότερα και επίσης παρουσιάζει την εναλλακτική αντίληψη του χώρου, σύμφωνα με την ψυχολογία των OCD & ASD ασθενών.

 

*Οι πιο πάνω πληροφορίες και φωτογραφίες, αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα cy-arch.com.



Διπλωματική Εργασία | Επιβλέποντες: Μαρκέλλα Μενίκου, Άδωνης Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηχρίστου. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ