Η Cyta τερμάτισε την Τηλετυπική υπηρεσία (Telex)

Η Cyta ανακοίνωσε τον τερματισμό της Τηλετυπικής Υπηρεσίας (Telex), η οποία έχει ρίζες στη δεκαετία του ’30, ενώ εισήχθηκε στην Κύπρο το 1969 από την ίδια.

 


Article featured image
Article featured image

Η υπηρεσία Τέλεξ προφέρθηκε εμπορικά από τη Cyta το 1969 και ήταν η μετεξέλιξη της Τηλεγραφίας. Σκοπός της ήταν η μετάδοση γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Σε αντίθεση με την Τηλεγραφία, όπου ο αποστολέας έπρεπε να μεταβεί στα τηλεγραφία για να στείλει κάποιο μήνυμα, με την υπηρεσία Τέλεξ και μέσω ειδικών μηχανών που ο αποστολέας είχε στα υποστατικά του, δακτυλογραφούσε το μήνυμα που ήθελε να στείλει και στη συνέχεια καταχωρούσε τον αριθμό του παραλήπτη.


Τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Cyta αποτελούν ένα ταξίδι στο μέλλον. Ένα συνεχές ταξίδι στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κάθε εποχής που πέρασε αλλά και των εποχών που ακολουθούν.


Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ιστορικά η επικοινωνία στην Κύπρο ξεκίνησε με μια συσκευή πολυτελείας που μπορούσε να φέρει τον κόσμο σε επαφή με άτομα που βρίσκονταν μακριά του. Αργότερα, μια σειρά από υπηρεσίες, το τέλεξ, το φαξ, την κινητή τηλεφωνία, το internet, που έκαναν την προσωπική, την επαγγελματική και την καθημερινή μας ζωή πιο εύκολη, πιο ποιοτική πιο επικοινωνιακή.

 



 

Ιστορικά υπηρεσίας Τηλετυπικής Υπηρεσία (Telex)

1969 - Εισαγωγή της «Τηλετυπικής Υπηρεσίας» (Telex) στις 20 Ιανουαρίου

1971 - Εκδίδεται ο πρώτος Telex directory

1975 - Αυτοματοποίηση της «Τηλετυπικής Τηλεφωνίας» (Telex)

1993 - Εκδίδεται ο τελευταίος Telex directory

 



Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια θεωρείται ξεπερασμένης τεχνολογίας, εντούτοις η Cyta συνέχισε να την παρέχει καθώς υπήρχαν πελάτες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα μηνύματα Τέλεξ για να επικοινωνήσουν με παραλήπτες που δεν είχαν άλλο μέσο επικοινωνίας όπως εμπορικά πλοία και χώρες με περιορισμένα εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας.

Η τεχνολογική εξέλιξη όμως επέτρεψε, μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια που έγινε με τους Επιχειρηματικούς Συμβούλους της Cyta, να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πελάτες ικανοποιούνται με εναλλακτικές υπηρεσίες και να προχωρήσει έτσι στον τερματισμό της στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ