Ο Γιάννης παίζει beach tennis στην Αμερική και είναι στους Top30

«Ο καθένας έχει τη δική του εικόνα για το πώς μοιάζει το ‘αμερικάνικο όνειρο’. Η California είναι απίστευτα όμορφη, με απίστευτες παραλίες, βουνά αλλά και ερήμους. Εάν είσαι αθλητικός τύπος δε, η California είναι ο ιδανικός τόπος για να ζήσεις. Ναι, μπορώ να πω ότι αυτή την περίοδο ζω κάτι περισσότερο, από το δικό μου αμερικανικό όνειρο».

 


Article featured image
Article featured image

Τον Γιάννη Τουμαζή τον είχαμε γνωρίσει  τον περασμένο Απρίλη, όταν πήρε την απόφαση να μετακομίσει πλέον μόνιμα στην Αμερική, για να εργαστεί και να ψάξει να βρει τον εαυτό του.

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο Γιάννης κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει μέσα στην αμερικάνικη ζούγκλα, αλλά να ξεχωρίσει και σήμερα να είναι ο μοναδικός Κύπριος αθλητής Beach Tennis, ο οποίος κατέχει την 27η θέση στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης του αθλήματος IFBT, ο οποίος μετρά περισσότερους από 1,250 αθλητές.

«Δουλεύω αρκετά σκληρά και έντονα καθημερινά, για να μπορώ να συνδυάζω δουλειά, αθλητισμό και διασκέδαση. Έχω την ευκαιρία να επηρεάσω θετικά την ανέλιξη αυτού του αθλήματος στην Αμερική και αυτό σίγουρα μου προκαλεί ενθουσιασμό. Υπάρχει υποστήριξη για καινούριες ιδέες και οι άνθρωποι σε ωθούν να πετύχεις. Δεν υπάρχει ζήλια για την επιτυχία των άλλων -κάτι που πολλές φορές ένιωθα στην Κύπρο- αντίθετα σε σπρώχνουν να ανεβείς πιο ψηλά».





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΚΥΠΡΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟ HOLLYWOOD



Οι σπουδές σου ήταν σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο. Το Beach Tennis πώς προέκυψε;

Η πρώτη μου επαφή με το άθλημα, ήταν το καλοκαίρι του 2009 όταν ήμουν στην Κύπρο για τις καλοκαιρινές διακοπές και άρχισε να διαδίδεται δειλά – δειλά το άθλημα στο νησί.

Τότε βρισκόμουν ακόμη σε μια άρνηση με τον αθλητισμό, λόγω παλαιότερων αθλητικών τραυματισμών στην καλαθόσφαιρα. Το Beach Tennis, ήταν η πρώτη μου επαφή μετά από χρόνια. Πραγματικά όμως νιώθω τυχερός που επέλεξα αυτό το άθλημα για να επιστρέψω.

Παρόλο που είχα συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, όσο ζούσα και αγωνιζόμουν στην Αγγλία, άρχισα να παίρνω το άθλημα σοβαρά όταν μετακόμισα στην California και αντιλήφθηκα τον επαγγελματισμό, αλλά και την απήχηση του αθλήματος εδώ.


Πάντα κουβαλάω την σημαία της Κύπρου μαζί μου σε όλα τα τουρνουά, διότι πότε δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησα και τι αίμα κυλά στις φλέβες μου.


Πόσο διαφορετική είναι δηλαδή η αντιμετώπιση του αθλήματος από την Κύπρο, αλλά και από την Αγγλία;

Η πιο αισθητή διαφορά που εντοπίζω, είναι ο επαγγελματισμός στις διάφορες αγωνιστικές διοργανώσεις, αλλά και σε όλα τα επιμέρους (προπονήσεις, κίνητρα, στολές, συμπεριφορά, σεβασμός).

Στην Κύπρο γίνεται κάποια προσπάθεια, αλλά χρειάζεται βοήθεια και από τους αρμόδιους φορείς. Είναι λυπηρό να μένουν τα πράγματα στάσιμα, γιατί υπάρχει πολύ ταλέντο και αγάπη για το άθλημα στο νησί, αλλά κανείς δεν βοηθά και ελάχιστοι προβάλλουν τις προσπάθειες που γίνονται.

Στην Αμερική υπάρχει βασικός επενδυτής ο οποίος στηρίζει από την αρχή μέχρι το τέλος όλες τις διοργανώσεις και τις προσπάθειες που γίνονται, η εταιρία «Sexy Beach Tennis», που έχει έδρα την περιοχή της Hermosa Beach – η βάση του αθλήματος στην California.

Αυτό το μήνα μάλιστα, ετοιμάζεται να ανοίξει το πρώτο της κατάστημα στο κέντρο του Hermosa Beach το οποίο θα έχει και εσωτερικό γήπεδο για προπόνηση.







Σε ποιες χώρες έχεις αγωνιστεί μέχρι σήμερα;

Σε πολλές! Το Beach Tennis μου έχει δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψω σε αρκετά διαφορετικά σημεία του πλανήτη και να γνωρίσω αθλητές και φίλους του αθλήματος από όλο τον κόσμο.

Έχω παίξει σε αγώνες στην Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σαν Μαρίνο, Αμερική (Miami και Los Angeles), Ρωσία και τελευταία είχα την τιμή να παίξω στην Aruba (νησί της Καραϊβικής) που θεωρείται το κορυφαίο και μεγαλύτερο τουρνουά στον κόσμο.

Για να σου το θέσω πιο απλά, είναι κάτι αντίστοιχο με το να έπαιζα ποδόσφαιρο στο γήπεδο του Maracanã. Το πιο τρελό είναι ότι στην Aruba, πολλές επιχειρήσεις κλείνουν για μια εβδομάδα για παρακολουθήσουν τους αγώνες.

 



Γιατί όμως αποφάσισες να μετακομίσεις στην California και όχι σε μια άλλη από τις χώρες που έχεις επισκεφθεί;

Ο λόγος που αποφάσισα να μετακομίσω Αμερική –πέραν της διαφορετικής εμπειρίας- είχε να κάνει καθαρά με την καλύτερη επαγγελματική προσφορά που δέχθηκα, όσο ήμουν στην Αγγλία. Εργάζομαι παράλληλα σε πολυεθνική συμβουλευτική εταιρία για κατασκευαστικά έργα ως οικονομικός σύμβουλος.

Πριν όμως μετακομίσω εκεί, έκανα έρευνα για το τι status επικρατεί στο κομμάτι του Beach Tennis, ανακαλύπτοντας το πόσο σημαντικό άθλημα είναι. Ήταν λοιπόν ακόμη ένας σοβαρός λόγος για να επιλέξω την California.

 







«Οι Αμερικάνοι λατρεύουν τον αθλητισμό γενικότερα. Ειδικά στην California, υπάρχουν παραλίες που εκτείνονται για μίλια, με όλα τα παραλιακά αθλήματα να είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή τη στιγμή μάλιστα γίνονται σημαντικά βήματα για να συμπεριληφθεί το Beach Tennis στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. To beach tennis για πολλούς είναι τρόπος ζωής και όχι μόνο ένα άθλημα».

 



27η θέση στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.

Υπάρχουν 2 διεθνές ομοσπονδίες οι οποίες σχετίζονται με το Beach Tennis. Το IFBT (International Federation of Beach Tennis) και το ITF (International Tennis Federation). Η κάθε χώρα διοργανώνει τουρνουά που υπάγονται σε μια από τις δύο ομοσπονδίες.

Λαμβάνοντας μέρος σε αυτά τα τουρνουά, παίρνεις διεθνείς πόντους ανάλογα με τη δυναμικότητα του κάθε τουρνουά. Αυτή τη δεδομένη στιγμή λοιπόν, βρίσκομαι στη θέση 27 στον κόσμο στην βαθμολογία του IFBT, ανάμεσα σε 1250 αθλητές, οι οποίοι αντίστοιχα έχουν διεθνή βαθμολογία.


Προσδοκώ μια μέρα να μπορώ να μεταφέρω όσα μου έχει δώσει αυτό το άθλημα και σε άλλους ανθρώπους.


Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός; 

Υπάρχουν 1,250 αθλητές με διεθνή βαθμολογία στην ιστοσελίδα του IFBT (International Federation of Beach Tennis) και 1,632 αθλητές με διεθνή βαθμολογία στην ιστοσελίδα του ITF (International Tennis Federation) και ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται, όσο το άθλημα γίνεται πιο δημοφιλές.

Πολλοί αθλητές που ασχολούνταν με το τένις, έχουν κάνει μετάβαση στο Beach Tennis και αυτό έχει ανεβάσει αισθητά το επίπεδο. Η ταχύτητα του αθλήματος έχει αυξηθεί σημαντικά και μαζί η ανάγκη για γρήγορα αντανακλαστικά και ακρίβεια.

 





Σκέφτεσαι καθόλου τις προοπτικές που παρουσιάζονται μπροστά σου; 

Υπάρχει τεράστια δυναμική στο χώρο του αθλήματος αυτή τη στιγμή. Βλέπω την κάθε σεζόν ξεχωριστά. Έχω θέσει τους στόχους μου για τη φετινή χρονιά και σίγουρα υπάρχει η θέληση και η ενέργεια που χρειάζεται, για να εκπληρωθούν.

Μακροχρόνια, θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ επαγγελματικά με την προώθηση του αθλήματος, είτε αυτό πρόκειται μέσω διδασκαλίας του αθλήματος, είτε μέσω άλλων μέσων. Θέλω να μεταδώσω τον ενθουσιασμό για το άθλημα και τη θετική επιρροή που μπορεί να έχει στη ζωή μας, είτε στο κομμάτι της άσκησης και της σωματικής υγείας, είτε σε θέματα πνευματικής ισορροπίας.

Προσδοκώ μια μέρα να μπορώ να μεταφέρω όσα μου έχει δώσει αυτό το άθλημα και σε άλλους ανθρώπους.

 



Είσαι ένας νεοεισερχόμενος και ανερχόμενος αθλητής, πώς σε αντιμετωπίζουν; 

Η υποστήριξη που λαμβάνω από όσους ασχολούνται με το άθλημα εδώ είναι τεράστια. Μερικές φορές συγκινούμαι με τον τρόπο που εκφράζονται για μένα. Μου έχει τύχει πολλές φόρες όταν κάνω νέες γνωριμίες να μου λένε ότι απολαμβάνουν να με βλέπουν να παίζω.

Με θεωρούν σαν δικό τους αθλητή. Έχω αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με τους συναθλητές μου, όσο και με τους φίλους του αθλήματος.

 



Υπήρξαν περίεργες εκδηλώσεις θαυμασμού ή περιστατικά που σου έκαναν εντύπωση;

Ναι, έχουν συμβεί διάφορα. Πριν από λίγες μέρες για παράδειγμα, με ενημέρωσε ένας φίλος – φαν του αθλήματος – στον Καναδά, ότι υπάρχει μια τεράστια αφίσα με το πρόσωπο μου σε πινακίδα στον αυτοκινητόδρομο στο Quebec του Καναδά.

Ένα άλλο συμβάν που με ξάφνιασε ευχάριστα ήταν στην Αρούμπα. Την ώρα που παρακολουθούσα έναν αγώνα, με πλησίασε μια άγνωστη γυναίκα – μητέρα ενός νεαρού αθλητή – για να μου εκφράσει τον ενθουσιασμό της που με γνώρισε από κοντά, αφού όλο αυτό το διάστημα με παρακολουθεί στα social media. Η γυναίκα ήταν από τη Βενεζουέλα.

 



Ένιωσες ποτέ ξένος ή περιθωριοποιημένος από τους Αμερικάνους; 

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά ποτέ δεν ένιωσα κάτι τέτοιο. Ούτε από τους συναθλητές μου, αλλά ούτε από τον κόσμο που συναντώ. Αντίθετα μπορώ να πω πώς με αγκάλιασαν από την αρχή, και πλέον με θεωρούν οικογένεια. Κάτι που δεν είχα νιώσει ποτέ, όσα χρόνια ζούσα στο Λονδίνο.


Για το 2017, έχω τη χαρά να είμαι Sports Brand Ambassador του οργανισμού Heart Cyprus.


Δυσκολίες συνάντησες όσο καιρό είσαι εκεί, σε σχέση με το άθλημα;

Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι όταν ξεκίνησα να αγωνίζομαι στα πρωταθλήματα εδώ στην California, δεν είχα κάποιο σταθερό συμπαίκτη, λόγω του ότι οι κορυφαίοι παίκτες εκεί αγωνίζονταν μαζί για αρκετό καιρό σαν ομάδα.

Πήρα την απόφαση να εμπιστευτώ νεαρά ακατέργαστα ταλέντα και να εκμεταλλευτώ την εμπειρία μου και το ταλέντο τους.

Μπορώ να σου πω ότι νιώθω περήφανος και δικαιωμένος γι’ αυτή μου την επιλογή. Με πολλούς από τους αυτούς αναπτύξαμε σπουδαία χημεία μέσα στο γήπεδο, πετύχαμε μεγάλες νίκες σαν underdogs και το αίσθημα που ένιωσα - βλέποντας τους να εξελίσσονται- ήταν ανεκτίμητο.

 



Ποια θεωρείς την μεγαλύτερη σου επιτυχία έως σήμερα;

Παρόλο που συμμετείχα σε τρία πανευρωπαϊκά και τρια παγκόσμια πρωταθλήματα με τα χρώματα του Ηνωμένου Βασιλείου, η φετινή χρονιά θεωρώ πώς ήταν η πιο επιτυχημένη.

Αν μπορούσα όμως να ξεχωρίσω μια στιγμή, θα έλεγα την νίκη που έκανα στην Αρούμπα εναντίων ενός Βραζιλιάνου αθλητή. Ήταν όνειρο ζωής να κερδίσω αγώνα στη διοργάνωση της Αρούμπα.







Οι επόμενοι σου στόχοι;

Ο επόμενος σημαντικός αγώνας για μένα αυτή τη στιγμή θα είναι στο Miami, τέλη Μαΐου. Προς το παρόν αφοσιώνομαι στην προετοιμασία για τη νέα σεζόν μέσω σωστής διατροφής και φυσικής ενδυνάμωσης.

Έκλεισα το 2016, ως Νο.1 αθλητής στα τοπικά πρωταθλήματα στην California και κέρδισα το τελευταίο μικτό (άντρας/γυναίκα) πρωτάθλημα της χρονιάς, κάτι που για να είμαι ειλικρινής ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα.

Για το 2017, έχω τη χαρά να είμαι Sports Brand Ambassador του οργανισμού Heart Cyprus. Έχει γίνει μάλιστα μια πρωτότυπη κίνηση σε συνεργασία μαζί τους, όπου σχεδιάσαμε την ρακέτα που θα χρησιμοποιώ για το 2017 στα χρώματα του Heart Cyprus.  

Τα τελευταία 4 χρόνια αγωνίζομαι με την Εθνική ομάδα του Ηνωμένου Βασίλειου λόγω της διπλής υπηκοότητας που έχω. Παρόλα αυτά, όλοι στο χώρο του αθλήματος γνωρίζουν ότι κατάγομαι από την Κύπρο και πάντα κουβαλάω την σημαία της Κύπρου μαζί μου σε όλα τα τουρνουά, διότι πότε δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησα και τι αίμα κυλά στις φλέβες μου.

Έτσι, μέσω της συνεργασίας με το Heart Cyprus θεωρώ ότι γίνεται ακόμα ένα βήμα για την προώθηση της Κύπρου με τον δικό μας τρόπο. Αυτή η κίνηση έγινε συνειδητά λόγω της αγάπης μου για την Κύπρο.







Υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψεις Κύπρο κάποια στιγμή;

Αν σου πω ότι ξέρω την απάντηση, θα ήταν ψέμα. Σίγουρα υπάρχει πιθανότητα, διότι η Κύπρος πάντα θα είναι το σπίτι μου, όλη μου η οικογένεια είναι εκεί και θεωρώ την Κύπρο μια από τα πιο ασφαλή μέρη για να κάνεις οικογένεια. Πάντα στο μυαλό μου υπάρχει η σκέψη της επιστροφής, προς το παρόν όμως ζώ τη στιγμή και απολαμβάνω τις ευκαιρίες που μου προσφέρει αυτός ο τόπος.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ