9 Κύπριοι ξενιτεμένοι μιλούν στη CITY για τη ζωή στα ξένα

Ακούμε συχνά αρκετούς συμπατριώτες μας να λένε πως «σαν την Κύπρο εν έσιει» και πως κανένα άλλο μέρος του πλανήτη δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

 


Article featured image
Article featured image

Ζούμε όπως και να 'χει σ’ ένα όμορφο νησί, το οποίο τους περισσότερους μήνες του χρόνου λούζεται από τον ήλιο και οι μέρες εδώ ενδεχομένως να κυλούν πιο χαλαρά και πιο ήρεμα από ότι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Υπάρχουν ωστόσο και πολλοί Κύπριοι, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους επέλεξαν να αφήσουν πίσω τους την Κύπρο και να μεταναστεύσουν σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη.

Μάζεψαν, δηλαδή, μια μέρα τα μπογαλάκια τους και πήγαν κάπου αλλού, είτε για δουλειά, είτε για μια διαφορετική εμπειρία, είτε ως ερωτικοί μετανάστες, είτε ακόμα και για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους από την αρχή.

Η CITY μίλησε με Κύπριους που βρίσκονται από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, μέχρι την Αμερική, ακόμη και την Κίνα, έτσι ώστε να πάρουμε μια γεύση πως είναι η ζωή σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Συνομιλώντας μαζί τους, ζητήσαμε να μάθαμε το λόγο που τους έστειλε ή τους κρατά στα ξένα, τί νοσταλγούν από την Κύπρο, αλλά και αν σκοπεύουν να επιστρέψουν. 

 

 

Κατερίνα Κωνσταντίνου / Ηθοποιός / Ζει στην Αθήνα τα τελευταία 9 χρόνια 

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στην Αθήνα, είναι επειδή εδώ έκτισα τη ζωή μου. Αρχικά ήρθα για σπουδές, αλλά τελικά έμεινα μόνιμα επειδή πλέον εδώ έφτιαξα τον κύκλο μου και ολόκληρη τη ζωή μου. 

Από την Κύπρο νοσταλγώ το φαγητό, την οικογένεια και τους παιδικούς μου φίλους.

Στην Ελλάδα απεχθάνομαι την αυξημένη εγκληματικότητα που υπάρχει τελευταία, την κίνηση στους δρόμους και τη βαβούρα.

Στην Κύπρο θα επιστρέψω μόνο αν βρω μια πολύ καλή δουλειά στον τομέα μου, με ευκαιρίες ανέλιξης.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει που είναι τόσο μικρή η κοινωνία και ό,τι και να γίνει το μαθαίνουν όλοι σε χρόνο ντε τε.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στην Αθήνα... τα χαλαρά μπαράκια της Πανόρμου, το Μοναστηράκι και βεβαίως την Ακρόπολη.

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από τις διάφορες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

 

 

Χριστίνα Μελινιώτου / Δημοσιογράφος / Ζει στο Άμστερνταμ 3 χρόνια τώρα

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στην Ολλανδία είναι τα λεφτά.

Από την Κύπρο νοσταλγώ το γευστικό φαγητό

Στην Ολλανδία απεχθάνομαι τους ανθρώπους και τον καιρό.

Στην Κύπρο θα επιστρέψω επειδή σαν την Κύπρο δεν έχει.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει που οι πιο πολλοί είναι οπισθοδρομικοί.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στο Άμστερνταμ: coffee shop, τα «παράθυρα» και τα μουσεία τέχνης.

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο: από πουθενά, δεν θέλω να ξέρω.

 

 

Δώρα Διομήδους / Εκπαιδευτικός / Ζει στην Αγγλία εδώ και 7 χρόνια

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στο Λονδίνο... για εμπειρίες κυρίως στο χώρο εργασίας.

Από την Κύπρο νοσταλγώ... την απλή ζωή. Οικογενειακές στιγμές, ήθη και έθιμα.

Στην Αγγλία απεχθάνομαι... την ένταση της μεγαλούπολης όπως το Λονδίνο.

Στην Κύπρο θα επιστρέψω επειδή... μου λείπει.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει... δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στο Λονδίνο... τις μαρκέτες, Hyde Park και Southbank (ωραίος περίπατος δίπλα από τον Τάμεση) και φυσικά μία pub.

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από... online εφημερίδες και τα social media.

 

 

Ιάκωβος Λουκάς / Μουσικός / Ζει 9 χρόνια στην Αγγλία, από τα οποία τα  5 στο Λονδίνο

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στο Λονδίνο... είναι επειδή εδώ υπάρχει φανταστική μουσική σκηνή.

Από την Κύπρο νοσταλγώ... οικογένεια και φίλους, τον ήλιο, τη θάλασσα και το φαγητό.

Στην Αγγλία απεχθάνομαι... τη σχεδόν συνεχή συννεφιά και το κρύο.

Στην Κύπρο θα επιστρέψω… κάποια στιγμή γιατί με έχει κουράσει λίγο η ζωή της μεγαλούπολης.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει... που το «μέσο» παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητα. Το βρίσκω λίγο άδικο.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στο Λονδίνο... ζωντανή μουσική από τη φανταστική ποικιλία που υπάρχει, σε μεγάλες και γνωστές τιμές αλλά και σε πιο μικρές αλλά εξίσου ωραίες.

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από... ιστοσελίδες των κυπριακών ΜΜΕ.

 

 

Μάριος Χαρτόσιας / Μηχανολόγος Μηχανικός / Ζει εδώ και 5 χρόνια στην Καλιφόρνια

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στην Καλιφόρνια είναι….

Είχα έρθει για σπουδές το 2012 και τώρα είμαι εδώ για δουλειά.

Από την Κύπρο νοσταλγώ... την οικογένεια μου και τους φίλους μου.

Στην Καλιφόρνια απεχθάνομαι... να ψάχνω με τις ώρες χώρο στάθμευσης.

Στην Κύπρο δεν ξέρω αν θα επιστρέψω… όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και θα πάρω αυτή την απόφαση σε δύο τρία χρόνια, ανάλογα με το τι θα έρθει στο μέλλον. 

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει... δεν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει. Έχοντας ζήσει τα τελευταία 9 χρόνια στο εξωτερικό μπορώ να πω ότι η Κύπρος είναι μια από της πιο ωραίες χώρες για να ζεις. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μου αρέσει. Λόγω όμως του μεγέθους του νησιού, μερικές φορές οι δραστηριότητες που είναι διαθέσιμες για τους κατοίκους είναι περιορισμένες σε σύγκριση με πιο μεγάλες χώρες.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στη Καλιφόρνια…

San Diego, Big Sur, Yosemite National Park

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από... το διαδίκτυο, οικογένεια και φίλους.

 

 

Μάχη Κλεάνθους / Ιατρός - Παιδοψυχίατρος / Ζει τα τελευταία 11 χρόνια στη Σουηδία

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στη Σουηδία… Ήρθα στη Σουηδία τον Μάρτιο του 2006 για να κάνω την ειδικότητα μου. Στην πορεία όμως εκτός από ειδικότητα έκανα και έναν γάμο και δυο παιδιά. Θα έλεγα ότι η Σουηδία είναι από τις καλύτερες χώρες για να αποκτήσεις παιδιά. Ένα απλό παράδειγμα είναι η γονική άδεια, η οποία διαρκεί 480 μέρες. Για μένα η ευκολία που παρέχει η Σουηδία στο να κάνεις οικογένεια και καριέρα ταυτόχρονα είναι ίσως ο βασικότερος λόγος. Η κρατική πρόνοια για τις οικογένειες είναι απίστευτη!

Από την Κύπρο νοσταλγώ… τους δικούς μας ανθρώπους, είτε αυτοί είναι φίλοι, ή οικογένεια. Τον καλό καιρό, τον αυθορμητισμό και...τις μικρές αποστάσεις. Ανά πάσα στιγμή είσαι και βλέπεις ό,τι τραβά η ψυχή σου.

Στη Σουηδία απεχθάνομαι… τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Υπερβολικό το σκοτάδι!

Στην Κύπρο θα επιστρέψω… μόνο όταν ο νόστος θα υπερτερεί της ευκολίας. Κάποιες φορές όμως σε επαναπατρίζει και ανωτέρα συναισθηματική «βία», αν μας χρειάζονται οι δικοί μας, άνθρωποι είμαστε και μεγαλώνουμε.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει… η έλλειψη αισθητικής και η τσαπατσουλιά σε όλα τα επίπεδα. Ο καλαίσθητος λαός φαίνεται στις λεπτομέρειες και την οργάνωση. Ωραία τα μεγάλα ντιζαϊνάτα σπίτια, αλλά με χαλούν τα άδεια οικόπεδα με πεταγμένα σκουπίδια ενδιάμεσα. Ωραίο το Porsche, αλλά όχι όταν είναι παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο.

Ένας τουρίστας στη Σουηδία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί… την πρωτεύουσα Στοκχόλμη και το αρχιπέλαγος της, τη συμπρωτεύουσα Γκέτεμπορκ, το ICEHOTEL στο βορρά της Σουηδίας - το γνωστό δηλαδή ξενοδοχείο που είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από πάγο- και αν συμπίπτει ο καιρός ας πάει και στο Abisko Νational Park για μοναδικές εμπειρίες κοντά στη φύση καθώς και για το ανεπανάληπτο Βόρειο Σέλας.

 

 

Φάνος Κώστα / Οικονομικός Διευθυντής Ασίας-Ειρηνικού / Ζει στο Χονγκ Κονγκ εδώ και 1 χρόνο

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στο Χονγκ Κονγκ… Λόγω της οικονομικής κρίσης, των πολύ χαμηλών μισθών, της έλλειψης ευκαιριών αλλά και της μεγάλης μου επιθυμίας να αποκτήσω παγκόσμια εμπειρία, στις αρχές του 2015 προσλήφθηκα στην εταιρία που εργάζομαι τώρα στο Χόνγκ Κόνγκ αλλά με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας. Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου καθότι έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό και καθημερινά απολαμβάνω τις προκλήσεις της εργασίας μου. Επίσης απολαμβάνω κάθε λεπτό της ζωής μου στο κοσμοπολίτικο και πολυεθνικό Χονγκ Κονγκ.    

Στο Χονγκ Κονγκ απεχθάνομαι… την πολυκοσμία και τα μικροσκοπικά αλλά πανάκριβα διαμερίσματα. Το Χονγκ Κονγκ έχει περίπου οκτώ φορές μικρότερη έκταση από την Κύπρο αλλά περίπου το 70% είναι προστατευόμενη γη (απαγορεύεται να κτίσεις). Με οκτώ εκατομμύρια πληθυσμό, το Χονγκ Κονγκ είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον πλανήτη. 24 ώρες το 24ώρο όπου και να κυκλοφορήσεις στο δρόμο θα συναντήσεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ειδικά όταν βιάζεσαι ή όταν είσαι στο δρόμο για δουλειά είναι αρκετά αγχώδες αφού το Χονγκ Κονγκ έχει απίστευτα γρήγορους ρυθμούς ζωής.

Στην Κύπρο νοσταλγώ… την οικογένεια και τους φίλους μου. Επίσης το σπιτίσιο κυπριακό φαγητό και το να οδηγώ (!) επειδή στο Χονγκ Κονγκ δεν έχω τη δυνατότητα, τους χαλαρούς ρυθμούς της ζωής, τις όμορφες παραλίες και φυσικά να πηγαίνω στο γήπεδο και να παρακολουθώ τη μεγάλη μου αγάπη, την Ανόρθωση.  

Στην Κύπρο θα επιστρέψω… σίγουρα μια μέρα. Από την μέχρι τώρα εμπειρία μου στο εξωτερικό κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι ένα ιδανικό μέρος για να δημιουργήσεις την οικογένεια σου, έχει ένα από τα καλύτερα κλίματα στο κόσμο και γενικά οι χαλαροί ρυθμοί της ζωής σου δίνουν την ευκαιρία να ζήσεις μια άνετη και ποιοτική ζωή.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει… το «μέσο». Αντιλαμβάνομαι όμως ότι σε μια χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου που ο ένας γνωρίζει τον άλλο είναι ίσως αναπόφευκτο. Το «μέσο» δίδει την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν το αξίζουν να ανελιχθούν και αυτοί που πραγματικά αξίζουν να παραμένουν στο περιθώριο. Κάτι άλλο που απεχθάνομαι είναι ότι κάποιοι νομίζουν ή δίδουν την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι ο ομφαλός της γης. Ζώντας στο εξωτερικό για κάποια χρόνια μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι οι περισσότεροι είτε δεν ξέρουν την Κύπρο είτε την συγχύζουν με το Cypress της Καλιφόρνιας.

Ένας τουρίστας πρέπει να επισκεφτεί στο Χονγκ Κονγκ …

«Victoria Peak». Μπορείς να ανεβοκατέβεις την κορυφή του λόφου, που έχει υψόμετρο 550 μέτρα, με τραμ ή πεζός και να απολαύσεις τη μαγευτική θέα του Χόνγκ Κόνγκ «skyline».  Είναι το πιο ψηλό στον κόσμο και ίσως το πιο εντυπωσιακό, μέρα ή νύχτα.  Το θεωρώ «must visit».

«Big Buddha». Ένα 34 μέτρων μπρούτζινο άγαλμα του Βούδα, από τα πιο ψηλά στον κόσμο και το σύμβολο του βουδισμού στο Χονγκ Κονγκ.

«Macau». Το «Las Vegas» της Ασίας / Ανατολής. Σε απόσταση 45 λεπτών από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ με πλοιάριο βρίσκεται το μαγευτικό Macau.

Ενημερώνομαι για το τι γίνεται στην Κύπρο.. διαβάζοντας και μιλώντας με την οικογένεια μου επί καθημερινής βάσεως. Γενικά νοιάζομαι για τον τόπο μου και παρακολουθώ τις εξελίξεις παρόλο που βρίσκομαι τόσο μακριά. Θα προέτρεπα οποιονδήποτε νέο Κύπριο ενδιαφέρεται να επενδύσει σε μια συνεργασία Κύπρου - Χονγκ Κονγκ, να επικοινωνήσει μαζί μου γιατί πραγματικά χαίρομαι να βλέπω νέους να το παλεύουν έχοντας όνειρα για το μέλλον τους παρ’ όλες τις δύσκολες οικονομικές ή άλλες συνθήκες που επικρατούν. Τέλος, κάτι επίκαιρο, εύχομαι σύντομα να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού όπου κατά την ταπεινή μου άποψη θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το νησί.

 

 

Φαέθων Μηλικούρης / Software Engineer / Ζει στο Σαν Φρανσίσκο εδώ και 2 χρόνια

Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στο Σαν Φρανσίσκο είναι…. το πρόγραμμα Silicon Valley Internship που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο. Πέραν της διαφορετικής εμπειρίας, το Σαν Φρανσίσκο, σαν μέρος του Silicon Valley,  είναι ένα από το πιο μεγάλα και ενεργά μέρη για προγραμματιστές και ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με την επιχειρηματικότητα. Το Σαν Φρανσίσκο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τον φιλελεύθερο τρόπο ζωής των κατοίκων. Η απέχθεια σε προκαταλήψεις έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Από την Κύπρο νοσταλγώ... τις στιγμές με τους κοντινούς μου ανθρώπους, τα μέρη που σύχναζα και φυσικά το καλό κυπριακό φαγητό. Δεν έχω ζήσει σχεδόν καθόλου τα τελευταία 7 χρόνια στη Λεμεσό, από όπου και κατάγομαι και συνήθως μένω για 2 βδομάδες.

Στο Σαν Φρανσίσκο απεχθάνομαι... Το Σαν Φρανσίσκο και γενικά η Καλιφόρνια έχει μια παρόμοια γεύση με την Κύπρο. Παρόλα αυτά η «τεχνολογική φούσκα» έχει αφήσει ένα άσχημο στίγμα στην πόλη. Η απόσταση μεταξύ των κοινωνικοοικονομικών τάξεων έχει φτάσει σε ύψιστο ιστορικά σημείο, αφήνοντας πολλούς κάτοικους χωρίς στέγη και φαγητό. Ως αποτέλεσμα, η εγκληματικότητα ανεβαίνει και το κόστος για να διατηρήσεις ένα καλό τρόπο ζωής μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Η μηδαμινή δυνατότητα για κοινωνικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμά υγεία, κάτι που έχουμε δεδομένο στην Κύπρο, καθώς και η δυνατότητα του καθενός να οπλοφορεί, δίνει μια πιο σκοτεινή εικόνα στην καθημερινή ζωή στο Σαν Φρανσίσκο.

Στην Κύπρο θα επιστρέψω… Πιστεύω είναι στην καρδιά του κάθε Κύπριου που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, να επιστρέψει κάποια στιγμή πίσω και θα ήταν ψέμα να πω πως είμαι η εξαίρεση. Έχω πάντα την Κύπρο κοντά στην καρδία μου και προσπαθώ να την επισκέπτομαι τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει... το γεγονός πως έχει ανεπαρκή επαφή με την παγκόσμια αγορά, έτσι κρατάει το νησί πίσω σε επενδύσεις και καινούργιες θέσεις εργασίας. Συνδυάζοντας το με τα πανάκριβα εισιτήρια από την Κύπρο προς την Ευρώπη δεν είναι παράξενη η απογοήτευση των νέων ερχόμενοι από χώρες όπως Αγγλία.

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί στο Σαν Φρανσίσκο…

Το Σαν Φρανσίσκο είναι σχετικά μικρή και νέα πόλη, αλλά με αξιόλογη ιστορία που θα σε αφήσει απασχολημένο για αρκετές μέρες. Θα ήταν έγκλημα μου να μην αναφέρω πρώτη την γέφυρα του Golden Gate. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε ένα τουρίστα να διασχίσει τη γέφυρα με ποδήλατο και να ξεκουραστεί με θέα το ηλιοβασίλεμα. Στη συνέχεια της γέφυρας θα βρεις το Ocean Beach, ένα από τα πιο διάσημα μέρη συνάντησης στο Σαν Φρανσίσκο. Η παράλια που καλύπτει από άκρη σ’ άκρη την πόλη είναι το τέλειο μέρος για χαλάρωση, τα περιβόητα American barbeques και τα παραθαλάσσια αθλήματα με φίλους. Πιο κοντά στο κέντρο της πόλης συστήνω ανεπιφύλακτα μια βόλτα στις δεκάδες μαρίνες του Σαν Φρανσίσκο. Ως λάτρης των θαλασσινών, το Hog Island Oyster Co. σου δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσεις τοπικά θαλασσινά πιάτα και στρείδια από διάφορα μέρη της Αμερικής με θέα το διάσημο Bay Bridge, τη δεύτερή γέφυρα της πόλης.

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από… μέσω διαδικτύου, ένεκα και της δουλειάς μου. Το να είσαι συνέχεια ενημερωμένος βέβαια κυρίως λόγω της διαφοράς ώρας είναι δύσκολο, αλλά μερικά κόλπα κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Ακολουθώ τις κύριες εφημερίδες της Κύπρου στο facebook και στο twitter, ώστε να βλέπω αμέσως το τι ανεβαίνει, ιδιαίτερα στα θέματα του κυπριακού. Μέσα από τα σχόλια και τις συζητήσεις μπορείς εύκολα να πάρεις ένα δείγμα από τον παλμό του νησιού.

 

 

Χρήστος Ιακώβου / Γιατρός / Ζει στο Κολοράντο εδώ και 3,5 μήνες και 8 χρόνια συνολικά στο εξωτερικό



Ο κυριότερος λόγος που βρίσκομαι στο Κολοράντο είναι….

Ένας από τους κυριότερους λόγους που αποφάσισα να έρθω στο Κολοράντο είναι για ένα καλύτερο μέλλον στην ειδικότητα που έχω διαλέξει και για ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Από το Λονδίνο αποφάσισα να φύγω λόγο των προβλημάτων του NHS και για την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους γιατρούς που δουλεύουν με την ψυχή τους.

 

Από την Κύπρο νοσταλγώ...

Τους υπέροχους φίλους μου και την οικογένεια μου. Επίσης νοσταλγώ τους πιο ήπιους ρυθμούς της Κύπρου και γενικά τον τρόπος ζωής. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τον υπέροχο καιρό.

 

Στο Κολοράντο απεχθάνομαι...

Το γεγονός ότι βρίσκομαι μακριά από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Επίσης, για να καταφέρω να συνεχίσω την ειδικότητά μου στην Αμερική πρέπει να επαναλάβω τις εξετάσεις μου, πράγμα που πιστεύω θα ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εγώ θα πρέπει να περάσω την Ιατρική σχολή για ακόμη μια φορά.

 

Στην Κύπρο και βέβαια θέλω να επιστρέψω...

Είμαι γιατρός, και πιστεύω πως στο εξωτερικό θα καταφέρω να εξασφαλίσω τα σωστά εφόδια και εμπειρίες που χρειάζομαι, για να παρουσιάσω κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό στον τομέα της Ιατρικής και της ειδικότητας μου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο, στον τόπο μας, σε οποιονδήποτε τομέα, πρέπει απαραίτητα να εξασφαλίσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες μας μεταναστεύοντας στο εξωτερικό.

 

Στην Κύπρο δεν μου αρέσει...

Που ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στον εργασιακό τους χώρο δεν εργάζονται με ομαδικότητα και αλληλεγγύη, πράγμα το οποίο βρίσκω οπισθοδρομικό. Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται ακόμα στην πατρίδα μου, είναι ο ρατσισμός σε πολλά επίπεδα.

Πολλές ομάδες ανθρώπων με διαφορετικότητα όπως το LGBTQ (στο οποίο είμαι μέλος), καλλιτέχνες, γάμος μεταξύ ιδίου φύλου τείνουν να μην γίνονται ακόμα αποδεκτά από την κοινωνία μας, πράγμα το οποίο προσωπικά θεωρώ απαράδεχτο. Ο κυπριακός λαός είναι πολύ προοδευτικός στην μόρφωση, αλλά αυτό θέλω να το δω σε όλους τους τομείς που μας χαρακτηρίζουν σαν ανθρώπους.

 

Ένας τουρίστας πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί το Κολοράντο…

Για τα υπέροχα χιονισμένα βουνά (Veil and Aspen) για σκί και snowboarding. Για πεζοπορία στα όμορφα γραφικά βουνά και τoν Western Cowboy τρόπο ζωής. Για την απίστευτη νυχτερινή ζωή και τον τρόπο ζωής στο Denver. Για κολύμπι στις όμορφες ιαματικές πηγές του Glenwood.

 

Ενημερώνομαι για το τι συμβαίνει στην Κύπρο από...

Από τους φίλους μου και την οικογένεια μου, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά μέσω του διαδικτύου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ