«Η ανθρώπινη φωνή έχει συναισθήματα, υφές, χρώματα»

Μια πολύ ιδιαίτερη κυπριακή χορωδία που διευθύνεται-καθοδηγείται από τη Βασιλική Αναστασίου, με την οποία μιλήσαμε λίγο πριν την εμφάνιση στην Τελετή Έναρξης του «ΠΑΦΟΣ ’17».

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφίες: Angelina Demosthenous (solo) & Paris Christofi (group)

 

Το Amalgamation Choir είναι η ομάδα από φωνές που ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, θυμίζοντάς μας ότι η λέξη «δυνατότητες» ίσως τελικά να μην είναι η κατάλληλη για να συνοδεύσει τις λέξεις «ανθρώπινη φωνή».

Η λέξη «δυνατότητες», λέει η ίδια η Βασιλική, παραπέμπει σε κάτι πιο τεχνικό... «Τα ονομάζω πλέον χρώματα, υφές, συναισθήματα. Τόσα όσα και τα πολυδιάστατα ανθρώπινα συναισθήματα λοιπόν».


Χωρίς επίσημη μουσική εκπαίδευση, για τα πιο πολλά μέλη η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι είναι τα μόνα τους «όπλα».




Αφορμή για τη σύσταση του Amalgamation Choir ήταν η συνεύρεση στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρο» το 2014 ή σκόπευες να φτιάξεις τη χορωδία έτσι κι αλλιώς;

Η ιδέα προϋπήρχε και είχε γίνει και μια προσπάθεια το 2011 στο Λονδίνο. Εκεί δημιουργήθηκε η μικτή a capella χορωδία «Αι φωναί». Με αυτό το γκρουπ τραγουδήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Δημιούργησα επίσης το London Greek Choir όσο ζούσα εκεί. Έπειτα, ακολουθήσαμε όλοι διαφορετικούς δρόμους και χωριστήκαμε. Όταν επέστρεψα στην Κύπρο, το 2014, περίμενα την κατάλληλη στιγμή για να ξαναδημιουργηθεί κάτι. Η κατάλληλη στιγμή ήταν το εργαστήρι μου «Η δύναμη της φωνής σου» στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος.

Όλα τα μέλη της χορωδίας προέκυψαν από το εργαστήρι το «Φέγγαρου»;

Όχι , η πρώτη σύσταση της χορωδίας όμως είχε πολλά άτομα από το εργαστήρι. Πλέον αυτό έχει αλλάξει.

Από πόσες γυναίκες αποτελείται σήμερα η ομάδα και τι μουσικό background έχουν;

Υπάρχουν περίπου 30 μέλη από τα οποία περίπου τα μισά είναι πιο ενεργά. Τα άλλα σπουδάζουν εκτός, ή κατά καιρούς έχουν πολλές υποχρεώσεις και δεν  μπορούν να συμμετέχουν στις πρόβες. Χωρίς επίσημη μουσική εκπαίδευση, για τα πιο πολλά μέλη η αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι είναι τα μόνα τους «όπλα». Υπάρχουν όμως και μέλη που σπούδασαν πιάνο ή άλλο μουσικό όργανο κάποια στιγμή στη ζωή τους και δυο από αυτά τα άτομα, φωνή.

 


Για δίσκο θα πάμε μάλλον για το τέλος του ‘17.


Είχατε/έχετε ως πρότυπο κάποια άλλη χορωδία ή μουσικό σύνολο;

Ναι, το πρότυπό μου είναι ο ήχος από τον δίσκο του Bobby Mcferrin «Circle Songs». Σιγά-σιγά όμως αρχίσαμε να φτιάχνουμε τη δική μας «φωνή» με την απλή μέθοδο του trial and error.

Πόσες δυνατότητες έχει τελικά η ανθρώπινη φωνή;

Δεν είμαι σίγουρη, αναθεώρησα. Η λέξη «δυνατότητες» παραπέμπει σε κάτι πιο τεχνικό... Τα ονομάζω πλέον χρώματα, υφές, συναισθήματα. Τόσα όσα και τα πολυδιάστατα ανθρώπινα συναισθήματα λοιπόν.

 



 

Τις διασκευές τις κάνετε μαζί με τον Ανδρέα Παντελή. Τι έχετε πάντα υπόψη σας διασκευάζοντας ένα τραγούδι; Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός σας;

Ο Ανδρέας εκτός από εκπληκτικός μουσικός  είναι και πολύ καλός μου φίλος. Νομίζω με αυτόν τον συνδυασμό έχει αποκτήσει την ικανότητα να αποκωδικοποιεί αυτό που του περιγράφω με λόγια και να το μετουσιώνει σε μουσική. Έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Ανδρέα για τις διασκευές αλλά τελευταία δουλεύω μόνη μου. Τώρα που το λες, θα τον πάρω τηλέφωνο για βοήθεια! Γενικά, είμαι ανοικτή σε συνεργασίες, φτάνει να συμφωνώ με κάποιον αισθητικά.

Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε στην τελετή έναρξης του Πάφος 17 και τι στα βραβεία του ΟΝΕΚ στο Ριάλτο;

Παλιές και καινούριες διασκευές.

 



 

Δουλεύετε πάνω σε κάποιες καινούργιες διασκευές; Σκοπεύετε να φτιάξετε κάποιο δίσκο;

Ναι δουλεύουμε, όμως χρειάζεται χρόνος και δουλειά. Για δίσκο θα πάμε μάλλον για το τέλος του ‘17.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Amalgamation Choir;

Το επόμενο βήμα είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά... Προέκυψαν μερικές προτάσεις για φεστιβάλ εκτός Κύπρου για το καλοκαίρι. Πιο άμεσα είναι η παρουσίασή μας στην Τελετή Έναρξης «ΠΑΦΟΣ ’17» (δες ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα του διημέρου 28-29 Ιανουαρίου), στην Πάφο, αλλά και στα βραβεία του Οργανισμού Νεολαίας, στις 15 Φεβρουαρίου, στο Ριάλτο, στη Λεμεσό.

 

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύεται επίσης στο Time Out Cyprus (τεύχος Φεβρουάριος 2017) που κυκλοφορεί στα περίπτερα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ