Αδικαιολόγητες οι απουσίες των μαθητών που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία

Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, στο κάλεσμα της ΠΣΕΜ για την αποχή – διαμαρτυρία από τα μαθήματα σήμερα, σχετικά με το θέμα των εξετάσεων 4μήνου.

 


Article featured image
Article featured image

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου που δημοσιοποιήθηκε χθες 1 Φεβρουαρίου αναφέρει πώς σύμφωνα με τους υφιστάμενους Κανονισμούς Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων, και στη βάση σχετικής γνωμάτευσης της Γενικής Εισαγγελίας, οι απουσίες των μαθητών από μαθήματα για αποχές που γίνονται για διαμαρτυρίες που οργανώνονται από τις οργανώσεις των μαθητών, ΕΣΕΜ ή ΠΣΕΜ, δεν μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΙΓΟ ΔΩΡΕΑΝ, ΓΙΝΕΤΑΙ;

Ως εκ τούτου, με βάση τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων, οι μαθητές που θα απέχουν από τα μαθήματά τους μετά την 3η περίοδο της 2ας Φεβρουαρίου 2017 θα θεωρηθεί ότι απουσιάζουν αδικαιολόγητα από τα συγκεκριμένα μαθήματα.

Παράλληλα το Υπουργείο ενημέρωσε πώς οι εκπαιδευτικοί όλες τις περιόδους θα παραμείνουν στις θέσεις τους, αναμένοντάς τους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις του Υπουργείου, οι μαθητές σήμερα 2 Φεβρουαρίου προχώρησαν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση των αρμοδίων να τροποποιήσουν το σύστημα εξετάσεων.

 



Η ΠΣΕΜ μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, ευχαρίστησε με ανακοίνωση της όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της, μένοντας έξω από τις τάξεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανονισμούς λειτουργίας και συγκεκριμένα με τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

«Οι μαθητές απέδειξαν ότι όσες απειλές και να δεχτούν από Υπουργείο και διευθύνσεις, αντιδρούν και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η προσπάθεια του Υπουργείου να αποσύρει από τους νέους κανονισμούς το δικαίωμα των μαθητών να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΠΣΕΜ.

Από τον περασμένο Νοέμβριο μεταφέρουμε στο Υπουργείο την αντίθεση μας. Συμμετείχαμε στο διάλογο χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις μας, πραγματοποιήσαμε μονόωρη αποχή, δημοψήφισμα με 13500 συμμετέχοντες, συνελεύσεις σχολείων, επαρχιακές συνδιασκέψεις, συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, συναντήσεις με Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, με αποκορύφωμα την 4ωρη αποχή από τα μαθήματα με Παγκύπρια Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

 



Το σημερινό μέτρο ήταν η κορύφωση του αγώνα μας. Το τελευταίο μέτρο αντίδρασης μας, συμβολίζει το κλείσιμο του ανθρώπινου σχολείου και την ταφόπλακα στη δημοκρατική σκέψη και άποψη εντός της εκπαίδευσης.

Όσοι εμποδίζουν τους μαθητές να διεκδικήσουν και να αντιδράσουν τα δικαιώματα τους, θα είναι υπόλογοι των πράξεων τους για τους αυριανούς πολίτες. Να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας. Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών, που είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται από τους νέους κανονισμούς.

Οι νέοι κανονισμοί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, θα τεθούν προς ψήφιση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Καλούμε όσα κόμματα επί διακυβέρνησης τους έδωσαν αγώνες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα στα σχολεία, να μην αφήσουν να γίνει αυτή η συντηρητική στροφή της δημόσιας εκπαίδευσης».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ