Αποφοίτησαν οι πρώτοι Κύπριοι πιστοποιημένοι ιερείς της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας

«Η Ελληνική Εθνική Θρησκεία καλωσορίζει στις τάξεις των πιστοποιημένων ιερέων/ιερειών της, τους απόφοιτους του 4ου Ιερατικού Σχολείου της (Κύπρος, 2017). Τιμή και μνήμη για Θεούς και Προγόνους».

 


Article featured image
Article featured image

Την ανάρτηση την πετύχαμε λίγες μέρες πριν στην επίσημη σελίδα των «Ελλήνων Εθνικών Κύπρου» στο Facebook, με φωτογραφίες από την τελετή πιστοποίησης. Στην τελετή μάλιστα ήταν παρών και ο Βλάσσης Ρασσιάς, συνιδρυτής του ΥΣΕΕ (Ύπατου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών), ο οποίος συνεχάρη τους αποφοίτους, ενώ υπέγραψε μάλιστα και τις πιστοποιήσεις.

Διαβάζοντας την ανάρτηση μάς δημιουργήθηκαν ερωτήματα και απορίες. Άλλωστε μερικούς μήνες πριν είχαμε βρεθεί με αυτούς τους ανθρώπους στον Σύγχρονο Ναό του Δία που έφτιαξαν οι ίδιοι στην Κύπρο και είχαμε παρακολουθήσει την τελετή για τον χαιρετισμό της Φθινοπωρινής Ισημερίας.

Είχαμε συζητήσει μαζί τους, είχαμε αναλύσει πολλά γύρω από την θρησκεία των προγόνων μας και γιατί επέλεξαν να επιστρέψουν πίσω σε αυτήν. Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία, που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν.

Η απορία όμως παρέμενε εκεί: Τι είναι το 4ο Ιερατικό Σχολείο και τι είδους πιστοποίηση παίρνουν οι απόφοιτοι του;

 



Επικοινωνήσαμε με ένα από τα μέλη των Ελλήνων Εθνικών Κύπρου - Λατρευτική Ομάδα «Μορφώ» και τους ζητήσαμε να μας εξηγήσουν για το Ιερατικό Σχολείο των Ελλήνων Εθνικών.

«Από το φθινόπωρο του 2016, η ‘Ελληνική Εθνική Θρησκεία - Ύπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών’ διοργανώνει περιοδικά διήμερα ιερατικά σχολεία, για να πλαισιώσει τον ιεροπρακτικό της βραχίονα, ανά την Ελλάδα, καθώς και στις άλλες χώρες όπου έχει παραρτήματά της, με καινούργιους ιερείς/ιέρειες, πριν την αναγνώρισή της ως θρησκευτικό νομικό πρόσωπο».





Άρα αυτά τα διήμερα σχολεία αφορούν μόνο όσους ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία;

Ναι, αυτά τα σχολεία αφορούν μόνον ανθρώπους που ανήκουν πνευματικώς στην παραδεδομένη και συντεταγμένη Ελληνική Εθνική Θρησκεία, είναι ή επιθυμούν να είναι μέλη του φορέα της, δηλαδή του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών και, τέλος, δέχονται την ιστορική συνέχεια της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας μέσα από τους αιώνες, ακόμα και μέσα από εκείνους κατά τους οποίους οι θρησκευτές της αντιμετώπιζαν απηνείς διωγμούς.

 

Τι διδάσκονται σε αυτό το διήμερο σχολείο όσοι συμμετέχουν;

Κατά τη διάρκεια της μαθητείας εκεί, οι εν δυνάμει ιερείς αποκτούν βαθιά και ευρεία γνώση του θεολογικού πλαισίου και της ηθικής διδασκαλίας της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, καθώς και γιατί πράττουμε το κάθε τι που πράττουμε κατά την διάρκεια των ιεροπραξιών μας, αφού είναι αναγκαίο για όποιον ιερουργεί να τα γνωρίζει.

 

Υπάρχουν κάποια προσόντα για να μπορεί να συμμετέχει κάποιος στο Ιερατικό Σχολείο;

Tα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για τη συμμετοχή σε αυτόν τον εκπαιδευτικό θεσμό, είναι όσα έχουν καθιερωθεί στην διαχρονία της ιστορικά συνεχούς Θρησκείας μας, δηλαδή να είναι Έλληνες και άνθρωποι ενάρετοι, ευφυείς και φιλομαθείς.

 

Ποια η διαδικασία εγγραφής στο Διήμερο Σχολείο;

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, συμπληρώνουν σχετική αίτηση στην οποία δηλώνουν πως επιθυμούν να ενταχθούν στο ιερατείο της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας προς το καλό του έθνους τους, ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν ποτέ για ίδιον οικονομικό ή άλλο όφελος τα όσα θα διδαχθούν, ότι δεν δραστηριοποιούνται ως στελέχη ημεδαπού ή αλλοδαπού πολιτικού κόμματος, ότι δεν έχουν καταδικασθεί για ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητος ποινικό αδίκημα, και ότι εν γένει η κοινωνική τους παράσταση πληροί τις προϋποθέσεις της ιερατείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΤΕΛΕΤΗ «ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΩΝ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]

 

Και οι απόφοιτοι, αποκτούν κάποιου είδους εξουσίες, κάποιες δικαιοδοσίες;

Όσοι αποφοιτούν με επιτυχία, λαμβάνουν το ιερατικό διακριτικό του δοκίμου και πιστοποιημένου ιερέως της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας.

Οι δόκιμοι και πιστοποιημένοι ιερείς/ιέρειες έχουν δικαίωμα να ιερουργούν (σε αποκεντρωμένο - τοπικό επίπεδο ή στις κεντρικές μας ιεροπραξίες) στο όνομα της Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας, και μετά την αναγνώρισή μας να τελούν με νομική ισχύ όλες τις κοσμικές τελετές.



Όπως μας ενημέρωσε το μέλος της «Λατρευτικής Ομάδας Μορφώ», πολύ σύντομα το Εφετείο Αθηνών, θα εξετάσει το αίτημα Ελλήνων Εθνικών, για αναγνώριση Ελληνικής Εθνικής Θρησκείας από το κοσμικό κράτος. Αν επικυρωθεί αυτή η απόφαση, τότε πλέον οι Έλληνες Εθνικοί Ελλάδας και Κύπρου, θα μπορούν να τελούν με νομική ισχύ πλέον τελετές όμως γάμους, κηδεύσεις, αλλά και ονοματοδοσίες.

 

*Το πρώτο ιερατικό σχολείο διεξήχθη στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2016 στην Αθήνα και το πιο πρόσφατο, τέταρτο κατά σειράν, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου 2017 στην Λευκωσία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ