«Η παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής μοιάζει με το στήσιμο ενός παζλ»

O Κύπριος μουσικός παραγωγός Mario Chris είναι στα 32 κι έχει σπουδάσει μουσική τεχνολογία στην Αθήνα. Έκανε κατά καιρούς opening sets σε γνωστούς Djs, κομμάτια του φιλοξενήθηκαν σε dance charts του εξωτερικού ενώ διατηρεί το δικό του record label, το Elektrify Records.  

Έχουμε ακούσει το άλμπουμ του με τίτλο «Tropical House & Stuff», το οποίο είναι εξαιρετικό, κι είπαμε να μάθουμε περισσότερα. 

 


Article featured image
Article featured image

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς μ’ αυτόν τον τομέα;

Πάντα αγαπούσα την μουσική, ιδιαίτερα την ηλεκτρονική. Στα 15 μου άρχισα να παίζω σ’ ένα ραδιοφωνικό σταθμό house και dance μουσική. Αργότερα άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορα προγράμματα στον υπολογιστή με σκοπό να φτιάξω την δική μου μουσική κι έκανα edit σε κομμάτια που έπαιζα στο ραδιόφωνο.

Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που δημιούργησες;

Υπέγραψα το πρώτο μου κομμάτι με τίτλο «Color Dots» σε δισκογραφική το 2006. Είχε πάει πάρα πολύ καλά και μπήκε σε πολλά charts ηλεκτρονικής μουσικής όπως το Beatport & Juno. Επίσης έγινε support από γνωστούς djs όπως τους Benny Benassi και Hernan Cattaneo.


Το να φτιάχνεις ηλεκτρονική μουσική είναι σαν να φτιάχνεις ένα puzzle από ήχους 


Ποιες ήταν οι πιο σημαντικές σου συνεργασίες;

Συνεργάστηκα με αρκετές δισκογραφικές από διάφορες χώρες, μια από αυτές είναι η Kontor, θεωρείται μία απ’ τις μεγαλύτερες δισκογραφικές στον κόσμο για ηλεκτρονική μουσική. Το καλοκαίρι του 2014 ζήτησε ένα κομμάτι μου το «Sweet Sin» για ένα compilation που κυκλοφόρησε σε CD στην Ibiza για το Nassau Beach Club και το οποίο περιλάμβανε πολύ γνωστά ονόματα όπως οι Tiga, Groove Armada, Nora En Pure. Μια άλλη δισκογραφική με την οποία είχα συνεργαστεί είναι η Wormland και μέσω αυτής το κομμάτι μου «Sun Comes Up» μπήκε στο Γερμανικό iTunes Dance Chart. Επίσης ο Thomas Jack έδωσε το όνομα στο νέο trend Tropical House κι έπαιξε το κομμάτι μου με τίτλο «What I Gotta Do» στο Spring Awakening Festival στο Chicago της Αμερικής. Σημαντική εμπειρία για μένα ήταν και τα opening sets που έκανα σε πολύ γνωστούς Djs όπως τους  Tiesto, Armin Van Buuren, Above & Beyond, Ferry Corsten, MarcoV, Mark Knight. 

 



Τι είναι αυτό που σε ελκύει στην ηλεκτρονική μουσική και στην παραγωγή της; 

Το να φτιάχνεις ηλεκτρονική μουσική είναι σαν να φτιάχνεις ένα puzzle από ήχους που έχεις δημιουργήσει εσύ. Ενώνεις τα κομμάτια και έχεις ένα ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο όμως στην ηλεκτρονική μουσική είναι ότι δεν είσαι περιορισμένος από ήχους ή κανόνες, μπορείς να διαφοροποιήσεις όργανα και ήχους να μπλέξεις αληθινά όργανα με ηλεκτρονικούς ήχους. Μπορείς να κάνεις ότι σκεφτείς.

 



Αυτό το διάστημα με ποιο κομμάτι της ηλεκτρονικής μουσικής καταπιάνεσαι;

Η μουσική που κάνω τον τελευταίο καιρό είναι κάπως πιο χαλαρή από παλιά και ονομάζεται Tropical House γιατί θυμίζει καλοκαίρι. Έχω φτιάξει και αρκετά Future House, ένα στυλ το οποίο έχει γίνει πολύ γνωστό και εμπορικό την τελευταία διετία. Πέρσι, λίγο πριν το καλοκαίρι, είχα κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Tropical House & Stuff» και ετοιμάζομαι για την συνέχεια του, φέτος το καλοκαίρι με το «Tropical House & Stuff II».  

 



Εκτός απ’ την παραγωγή μουσικής, με τι άλλο ασχολείσαι;

Εργάζομαι σε ραδιοφωνικό σταθμό, στο τμήμα παραγωγής. Φτιάχνω ραδιοφωνικές διαφημίσεις και jingles. Επίσης έχω ένα μικρό record label, το Elektrify Records, όπου κυκλοφορώ κυρίως δική μου μουσική στο iTunes, Spotify, Beatport και σε άλλα online sites μουσικής. Επίσης φτιάχνω production tools στο Beatport Sounds, πουλάω δηλαδή ήχους τους οποίους μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει στα δικά του κομμάτια.

 

Teaser από το άλμπουμ «Tropical House & Stuff II» που θα κυκλοφορήσει το Καλοκαίρι 2017.

MARIO CHRIS: FACEBOOK / SOUNDCLOUD / YOUTUBE / INSTAGRAM


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ