Στο Λύκειο Παλλουριώτισσας υπάρχουν (επικίνδυνα) οχυρωματικά έργα από το 1974

Πολύ πιθανόν βέβαια μέρος των οχυρωματικών κατασκευών να έχουν χτιστεί από το 1963, όπως αναφέρουν πηγές, και για περισσότερα από 40 χρόνια να μένουν εκεί και να φθείρονται δημιουργώντας εστίες μόλυνσης, ενώ πλέον θεωρούνται και επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα, των παιδιών. Πρόσφατα, όταν η CITY είχε ασχοληθεί με το θέμα της παράνομης εισόδου εξωσχολικού με μαχαίρι (;) σε δημοτικό στην Ανθούπολη, διαπιστώσαμε (για ακόμη μια φορά) την αδυναμία του κράτους και των αρμόδιων φορέων, να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν απλά μεν, σοβαρά δε ζητήματα, προβάλλοντας πάντα ως δικαιολογία το οικονομικό κόστος. Μέχρι να γίνει το κακό. Τότε και μόνο παίρνουν μπρος οι μηχανές, αφού πρώτα αποποιηθούν των ευθυνών τους όλοι όσοι έπρεπε να είχαν προβλέψει το «κακό».

 


Article featured image
Article featured image

Μια παρόμοια περίπτωση που αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την κρατική αναλγησία, ενώ επιβεβαιώνει τις υποψίες που είχαμε όλοι κατά καιρούς, ότι δηλαδή  ζούμε σε τριτοκοσμικό κράτος, είναι η υπόθεση της ύπαρξης του ετοιμόρροπου οχυρωματικού τείχους στο Λύκειο Παλλουριώτισσας. Και εδώ ταιριάζει απόλυτα η φράση «40 χρόνια είναι πολλά».

 



 

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται από τα Μέσα, εντούτοις παρά τις επιστολές που έχουν σταλεί από τη διεύθυνση και τους μαθητές του σχολείου (επανειλημμένα) στο Υπουργείο Άμυνας και σε άλλους αρμόδιους φορείς, αλλά και τις προσπάθειες της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη μέχρι στιγμής.


Οι αρμόδιοι (πάλι) προφασίζονται το υψηλό οικονομικό κόστος μιας τέτοιας μετακίνησης, αλλά και θέματα ασφάλειας των μαθητών, αν αφαιρεθεί το τείχος. Δικαιολογίες οι οποίες σε μια πρώτη ανάλυση δεν στέκουν. 


Η παλαιότητα και η φθορά του τείχους το καθιστά ήδη επικίνδυνο, ενώ έχουν δημιουργηθεί εστίες μόλυνσης. Ενώ όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, όπως μας ενημέρωσε τόσο ο Διευθυντής του σχολείου, όσο και ο Πολιτικός Μηχανικός της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, δεν έχει γίνει καμία έρευνα μέχρι σήμερα που να καταδεικνύει το πόσο θα κοστίσει μια τέτοια εργασία. 

 



«Στο σχολείο πριν μερικά χρόνια έχει γίνει αντισεισμική αναβάθμιση, και αρκετοί από τους χώρους έχουν επενδυθεί με μεγάλους όγκους μπετόν. Αυτό το έργο επί της ουσίας προσφέρει πολύ καλύτερη ασφάλεια σε μια πιθανή επίθεση κατά του σχολείου, αντί του πεπαλαιωμένου οχυρωματικού έργου. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι μεγάλο μέρος αυτού του τείχους έχει αχρηστευθεί και δεν έχει λόγο ύπαρξης», αναφέρει στη CITY Χαράλαμπος Μιχαηλίδης - Πολιτικός Μηχανικός και Υπεύθυνος Τεχνικός της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας.


Ένα μεγάλο μέρος του σχολείου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη, με το τουρκικό φυλάκιο – λίγα μετρά μακριά – να είναι υπερυψωμένο και να έχει καθαρή και άμεση εικόνα μέσα στην αυλή του σχολείου και το γήπεδο ποδοσφαίρου.


Τα οχυρωματικά έργα, όπως εξηγεί ο κ. Μιχαηλίδης, καλύπτουν ένα πολύ μεγάλος μέρος κατά μήκος του σχολείου που εμπίπτει μέσα στη νεκρή ζώνη. Το όλο έργο, που έγινε λίγο μετά τον πόλεμο, έχει φτιαχτεί από σάκους με άμμο και στηρίζεται από λεπτά ξύλινα φύλλα.

 



«Όλη αυτή η κατασκευή σήμερα δεν εξυπηρετεί διόλου το σκοπό της. Πρώτον γιατί έχει φθαρεί και δεύτερον επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος σύρραξης, άνευ λόγου. Για να δώσουμε πλήρη εικόνα, της κατάστασης θα σας πω ότι πίσω από το τείχος, υπάρχουν σπασμένα παράθυρα, από τα οποία μπαίνουν οι βροχές, τα περιστέρια, διάφορα τρωκτικά και εξωτερικές ακαθαρσίες οι οποίες στοιβάζονται πάνω στου αμμόσακους και δημιουργούν εστίες μόλυνσης.

Ενώ σε πολλά σημεία της ξύλινης στήριξης, έχουν ανοίξει τρύπες, από τις οποίες πέφτει άμμος εντός του σχολικού χώρου και γεμίζει τους διαδρόμους».

 



Πρόβλημα αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι η πρόσβαση στον ενδιάμεσο χώρο που είναι το οχυρό είναι δύσκολη, άρα δεν μπορεί το σχολείο ή κάποιος άλλος να εισέλθει και να καθαρίσει όλα εκείνα τα σκουπίδια και τις βρωμιές που έχουν στοιβάξει εκεί για χρόνια.


Ύπάρχουν σπασμένα παράθυρα, από τα οποία μπαίνουν οι βροχές, τα περιστέρια, διάφορα τρωκτικά και εξωτερικές ακαθαρσίες οι οποίες στοιβάζονται πάνω στου αμμόσακους και δημιουργούν εστίες μόλυνσης. 


«Γενικότερα η κατάσταση είναι πολύ περίεργη και το επικίνδυνη. Λόγω βάρους η όλη κατασκευή μπορεί να καταρρεύσει και να προκαλέσει ατυχήματα, ενώ όπως σας είπα αποτελεί εστία μόλυνσης, με τα τρωκτικά και τα σκουπίδια που έχουν φωλιάσει εκεί».

 



 

Γιατί δεν αναλαμβάνει η σχολική εφορεία να αφαιρέσει τα πολυβολεία και να λήξει το πρόβλημα;

Δυστυχώς οι αρμοδιότητες μας είναι περιορισμένες. Η απόφαση βαραίνει το Υπουργείο Άμυνας αποκλειστικά, αφού τίθενται θέματα εθνικής ασφαλείας και τυχόν παρέμβαση μας μπορεί να θεωρηθεί ως αλλοίωση της χρήσης του πολυβολείου.


Ο δρόμος όμως είναι γεμάτος βρωμιές και σκουπίδια και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να τον καθαρίσει.


Το Υπουργείο Άμυνας γιατί κωλυσιεργεί, αφού γνωρίζει τα προβλήματα;

Δεν μπορώ να γνωρίζω την απάντηση σε αυτό, αλλά η άποψη μου είναι πώς αποτελεί κλασσική περίπτωση ευθυνοφοβίας των κρατικών λειτουργών. Είναι όντως ένα μεγάλο έργο και μπορεί να εμπλέκονται διάφορα ζητήματα, παρόλα αυτά τα υφιστάμενα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και αφορούν άμεσα την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών. Εμείς ως σχολική εφορεία ζητήσαμε από το Υπουργείο να μας δοθεί η άδεια να προχωρήσουμε στην αφαίρεση του τείχους από το σχολείο, αλλά κανείς δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.

Δεν χρειάζεται να το κάνει το Υπουργείο, ούτε να πληρώσουν γι’ αυτό, απλά να δοθεί η άδεια και τη συνέχεια θα την αναλάβει η Εφορεία Λευκωσία, παρόλα αυτά ακόμα και με αυτά τα δεδομένα δεν προχωράνε οι διαδικασίες.

 



«Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Το οικονομικό ζήτημα αποτελεί όντως πρόβλημα για την μετακίνηση, ως επίσης και το ζήτημα ασφαλείας που μπορεί να προκύψει από την αφαίρεση του οχυρωματικού τείχους. Είναι μια περίεργη κατάσταση», μας λέει ο Διευθυντής του Λυκείου Παλλουριώτισσας κ. Τάσος Τάσου.

Το Υπουργείο υποστηρίζει σύμφωνα με τον κ. Τάσου, ότι πρέπει να αφαιρεθεί όντως κάποιο μέρος του τείχους, αλλά όχι όλο, για να προστατεύει τους μαθητές και όσους κινούνται στο σχολείο.


Αποτελεί κλασσική περίπτωση ευθυνοφοβίας των κρατικών λειτουργών. 


Η πρόταση που έχει γίνει από το Υπουργείο για το κομμάτι που θα παραμείνει, είναι να αναβαθμιστεί επενδύοντας το με χάλυβα ή ένα καινούργιο τοίχο.

«Όλες οι συζητήσεις που έχουμε κάνει με το Υπουργείου είναι σε προφορικό επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτα γραπτό, πέραν των επιστολών που έχουμε στείλει ως Διεύθυνση και ως Μαθητικό Συμβούλιο για το ζήτημα. Άρα δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην υλοποίηση έστω και αυτής της πρότασης.







Αυτή τη στιγμή ποια είναι η κατάσταση του πολυβολείου;

Πολύ κακή. Η φθορά είναι μεγάλη και εμφανής. Υπάρχουν σπασμένα παράθυρα, από τα οποία εισέρχονται πουλιά και τρωκτικά, ενώ όταν βρέχει αντιλαμβάνεστε την κατάσταση που δημιουργείται.

Μαζεύονται και τα σκουπίδια που πετάνε κατά καιρούς οι μαθητές και το πρόβλημα διογκώνεται, αφού δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος και να καθαρίσει. Παρόλο που πέρυσι ζητήσαμε από την Εθνική Φρουρά και μας έστειλαν στρατιώτες, οι οποίοι προσπάθησαν να καθαρίσουν κάπως την κατάσταση.

Επίσης το ξύλο που στηρίζει τους σάκους με άμμο, έχει τρύπες σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να βγαίνει άμμος και να σκορπίζεται εντός του σχολικού χώρου. Είναι διάφορα τα προβλήματα. Το τείχος επεκτείνεται και εντός κάποιων σχολικών αιθουσών στις οποίες γίνονται μαθήματα και λόγω της βρωμιάς και της μούχλας μυρίζει έντονα και άσχημα.

 

Εσείς ως διεύθυνση πως χειρίζεστε την κατάσταση;

Εμείς όπως σας είπα καλέσαμε την Εθνική Φρουρά να βοηθήσει το περσινό έτος, ενώ έχουμε στείλει αρκετές επιστολές σε όλα τα αρμόδια τμήματα γιατί είναι μια κατάσταση που επείγει. Πέραν όμως του Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, κανείς άλλος δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον.

 

Επικαλούνται θέματα ασφαλείας και προστασίας των μαθητών, η κατάσταση όμως που περιγράφεται θεωρώ πώς αδυνατεί να προστατεύσει τον οποιονδήποτε.

Όντως η κατάσταση που βρίσκεται το πολυβολείο αυτή τη στιγμή είναι πολύ κακή, και αν παρ’ ελπίδα δεχτεί το σχολείο σφαίρες από τουρκικό φυλάκιο, δεν πιστεύω πώς θα τις απορροφήσει το οχυρωματικό τείχος. Αντίθετα μπορεί να δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα από πιθανή κατάρρευση του.



Ένα μεγάλο μέρος του σχολείου βρίσκεται στη Νεκρή Ζώνη, με το τουρκικό φυλάκιο – λίγα μετρά μακριά – να είναι υπερυψωμένο και να έχει καθαρή και άμεση εικόνα μέσα στην αυλή του σχολείου και το γήπεδο ποδοσφαίρου, σημεία που οι μαθητές κινούνται ελεύθερα χωρίς κάποια προστασία. Θεωρητικά λοιπόν, αν υπάρξουν πυροβολισμοί ακόμα και από λάθος την ώρα που τα παιδιά αθλούνται ή ξεκουράζονται στην αυλή, τίποτα δεν μπορεί να τα προστατεύσει.


Το ξύλο που στηρίζει τους σάκους με άμμο, έχει τρύπες σε διάφορα σημεία με αποτέλεσμα να βγαίνει άμμος και να σκορπίζεται εντός του σχολικού χώρου.


«Είναι γεγονός πώς τα συγκεκριμένα σημεία που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, δεν έχουν κανενός είδους προστασία. Μόνο το τείχος ‘εξυπηρετεί’ αυτό το σκοπό, και αυτό όταν τα παιδιά βρίσκονται εντός του κτηρίου». Ο κ. Τάσου όμως μιλώντας στη CITY ανέδειξε ακόμη ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο και αφορά δρόμο ο οποίος βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης και οδηγεί στο σχολείο.

«Για τον συγκεκριμένο δρόμο πήραμε άδεια χρήσης από την UNFICYP, για να μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση με τα αυτοκίνητα μας στο σχολείο. Ο δρόμος όμως είναι γεμάτος βρωμιές και σκουπίδια και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να τον καθαρίσει, γιατί όπως υποστηρίζουν δεν είναι στην αρμοδιότητα τους. Απάντηση που έχουμε πάρει και από το Δήμο Λευκωσίας και από την UNFICYP. Το πρόβλημα όμως παραμένει και τα σκουπίδια καθημερινά πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να πρέπει να διασχίζουμε ένα σκουπιδότοπο για να πάμε στην εργασία μας».

Το Υπουργείο Άμυνας, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, παρόλο που επικοινωνήσαμε μαζί τους και τους ενημερώσαμε για τα όσα έχουν συμβεί. Εμείς αναμένουμε και τη δική τους θέση, παρόλο που το ιδανικό θα ήταν αντί για τοποθέτηση να δρούσαν άμεσα για την αφαίρεση ή αναβάθμιση του τείχους, πριν υπάρχουν ανεπανόρθωτα προβλήματα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ