Οι Las Manzanas Podridas είναι το πρώτο low bap συγκρότημα στην Κύπρο

«Καλοτάξιδα όλα, σε μια Μεσόγειο που ξεβράζει ανθρωπιά, συνείδηση, μαγκιά, αμέτρητα αγγελούδια, ανήμπορα στην πιο κρύα αγκαλιά».



Στίχοι από τον δίσκο «Εξεγέρσου» και το κομμάτι – Μεσόγειος/Μια κρύα αγκαλιά.

 


Article featured image
Article featured image

Όταν διάβασα το μήνυμα που μας είχαν στείλει, δεν κατάλαβα και πολλά, ένα youtube link με λεζάντα «κυπριακό συγκρότημα». Las Manzanas Podridas ή αλλιώς Τα σάπια μήλα, μια κυπριακή low bap μπάντα με ηθικούς αυτουργούς τον Ανδρέα Φιλίππου από την Λευκωσία και τον Ηλία Ευαγγέλου από την Λάρνακα. 

Δύο παιδιά, με έμφυτη ευγένεια, σκεπτόμενοι, με προβληματισμούς και φόβους τους οποίους έκαναν στίχους και έντυσαν με μουσική.

«Δεν ζω από τη μουσική μου, δεν είναι θέμα επιβίωσης οικονομικής, αλλά πνευματικής και ψυχικής. Θέλω να εκφράζω και να μοιράζομαι τη δουλειά μου με τον κόσμο, να λέω όσα σκέφτομαι και όσα νιώθω», ξεκαθαρίζει ο Ανδρέας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε».

 



Δεν γνώριζα ότι είχαμε ντόπια συγκροτήματα low bap στην Κύπρο, ότι υπάρχει τέτοια underground σκηνή και όμως οι Las Manzanas Podridas, υπάρχουν από το 2011 και μετρούν ήδη 2 ολοκληρωμένα άλμπουμ στο ενεργητικό τους και ένα τρίτο που βρίσκεται στην παραγωγή.

Ο Ανδρέας και ο Ηλίας γνωρίζονταν από παλιά, ως fans των Active Member και του Low Bap κινήματος γενικά. Συμμετείχαν επίσης σε ένα ροκ συγκρότημα, τους Starblack, μέχρι τις αρχές του 2013. Η ανάγκη για να κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο όμως, τους οδήγησε στη δημιουργία της δικής τους low bap μπάντας.

Η μουσική των Las Manzanas Podridas είναι ένα κράμα από hip hop και ροκ, πάντα με την αισθητική της Low Bap, που είναι ο στίχος. Στις εμφανίσεις τους παίζουν δικές τους διασκευές γνωστών ή αγαπημένων Low Bap κομματιών, δικά τους κομμάτια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά και διασκευές διαλεγμένων κομματιών από την ελληνική μουσική σκηνή. Τον Ιανουάριο του 2015 κυκλοφορεί ο πρώτος τους δίσκος «Σκοτεινό Παιχνίδι» με 12 δικές τους παραγωγές.

 



 

«Παρόλο που είχε πάει αρκετά καλά ο πρώτος μας δίσκος, θεωρώ ότι το επόμενο album που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2016 με τίτλο «Εξεγέρσου» ο οποίος αποτελείται από 14 δυναμικές παραγωγές, είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και ουσιαστικός».

 

Τι είναι για εσένα η Low Bap;

Σημαίνει πολλά, όλη μας την κοσμοθεωρία. Σημαίνει να στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου. Είναι η νέα βάση εκείνων που κατανοούν, σκέφτονται, νιώθουν, δρουν κι αντιστέκονται. Για να κατανοήσει κανείς την δημιουργία του κινήματος αυτού και την εξέλιξή του μέχρι τώρα, πρέπει να το εντάξει στην επαναστατική πια διαδικασία της αξιοπρέπειας.

Πάνω απ’ όλα το Low Bap διατηρεί το σεβασμό του στο πρόσταγμα της ζωής και είναι πολιτιστική επανάσταση με επίλεκτους στόχους και δύσκολο έργο. Πάντως, το Low Bap περήφανα θα χρεωθεί το επόμενο βήμα, και θ’ ανταμώσει τα πιο όμορφα. Θα συνεχίσει να ενοχλεί την ιστορία, και θα πιστέψει όλο και πιο βαθιά στο όνειρο. Όσους κάνουμε Low Bap, δε μας διάλεξε κανείς. Το διαλέξαμε μόνοι μας. Το χρωστάμε, λοιπόν, σ’ εμάς, σ’ εκείνους που δείλιασαν, σ’ εκείνους που θα έρθουν. Είναι η πιο όμορφη ώρα. Πάμε ...

 



Δεχτήκατε ποτέ κριτική για τους στίχους σας, ενοχλήθηκαν κάποιο από αυτά που γράφετε;

Πολλές φορές, και από φίλους καλλιτέχνες στο χώρο του έντεχνου, αλλά και από διάφορες πολιτικές ομάδες, οι οποίες θεωρητικά είναι πιο δεχτικές. Αλλά εμείς προχωράμε στο δρόμο που χαράξαμε. Αν αρχίσουμε να πειράζουμε και να αλλοιώνουμε τη δουλειά μας, με βάσει τα όσα μας λένε τότε πολύ απλά δεν θα ήμασταν εμείς.

Όλα αυτά τα 6 χρόνια που εμφανίζονται στη σκηνή, έχουν χτίσει το δικό τους κοινό, και έχουν δημιουργήσει πιστούς ακόλουθους, οι οποίοι είναι πιο μοναχικές ψυχές –όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουν. «Θεωρώ πώς η μουσική μας εκφράζει όλους αυτούς που δεν βρίσκουν κάτι να μιλήσει μέσα τους και να αγγίξει τους δικούς τους προβληματισμούς στα υπόλοιπα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά».

 



Παρόλα αυτά η low bap, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κύπρο. Τι θεωρείς ότι ευθύνεται;

Είναι διάφοροι οι λόγοι δεν είναι ένας. Είναι ένα δυσκολοχώνευτο είδος, αφού σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αμφισβήτησης. Και η εποχή μας δεν προωθεί τέτοια πρότυπα. Από την άλλη οι μαγαζάτορες δεν σε εμπιστεύονται εύκολα. Προτιμούν να δώσουν τις καλές ημέρες σε συγκροτήματα και μπάντες με σίγουρο το αποτέλεσμα, παρά σε κάτι το οποίο είναι αμφίβολο αν θα τους αφήσει τα λεφτά που θέλουν και αυτό είναι λογικό από τη μία, από την άλλη όμως πρέπει να γίνουν χώροι για μια πιο underground σκηνή, γιατί η Κύπρος έχει τέτοιο κοινό και ζητά να ακούσει και αυτό το είδος.

 

Από πού εμπνέεστε;

Μας εμπνέει η καθημερινότητα και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, όχι όμως σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε ένα ευρύτερο πιο οικουμενικό. Η ζωή δεν είναι μόνο έρωτες, χωρισμοί και φιλίες.

 



 

Έχεις προσδιορίσει καθόλου ηλικιακά το κοινό που σας ακολουθεί;

Έχουμε άτομα από 17 ετών, μέχρι και 50 ετών που έρχονται και μας ακούνε. Και έρχονται από παντού, από όλες τις πόλεις και αυτό το κάνει ακόμη πιο σημαντικό.

 

Οι πιο νεαρές ηλικίες θεωρείς ότι προβληματίζονται, ότι αντιλαμβάνονται το πώς αλλάζει ο κόσμος γύρω μας;

Ναι το πιστεύω πολύ αυτό και δεν το λέω σαν μια απλή εικόνα, αλλά επειδή μιλώ και επικοινωνώ με όσους έρχονται να μας ακούσουν, σε κάθε live φροντίζω να έχω επαφή με νεαρά παιδιά, να δω πως νιώθουν πως σκέφτονται. Αυτό που διαπίστωσα, είναι πώς οι νέοι προβληματίζονται, αλλά εμείς δεν μπαίνουμε στον κόπο να τους ακούσουμε. Βρίσκονται συνεχώς σε ένα δίλλημα αν πρέπει να μιλήσουν, να αντιδράσουν ή να σωπάσουν, έχουν αυτό τον εσωτερικό φόβο που τους κρατάει πίσω και προφανώς η μόνη τους διέξοδος είναι η μουσική.

 



 

*Οι Las Manzanas Podridas, αυτή την περίοδο ετοιμάζουν την 3η τους παραγωγή, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Μάθετε περισσότερα για τους Las Manzanas Podridas στην ιστοσελίδα τους και ακολουθήστε τους στη σελίδα τους στο Facebook για όλα τα νέα και εμφανίσεις της μπάντας.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ