«Έφυγαν» δύο μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης το ίδιο βράδυ

Δυο άντρες της τέχνης και του πολιτισμού έφυγαν χθες Πέμπτη από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους ένα πλούσιο έργο –κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

 


Article featured image
Article featured image

Η κορυφαίος σύγχρονος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς πέθανε σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια, κερδίζοντας επάξια ένα «εισιτήριο» για την αιωνιότητα. Ενώ ο Γιάννης Κουνέλλης, πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην Ιταλία, όπου ζούσε αυτοεξόριστος τις τελευταίες δεκαετίες, έπειτα από τη διαγραφή του από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, όπου και ορκίζεται να μην ξαναμιλήσει ελληνικά, αφού η πράξη αυτή τον είχε πληγώσει βαθύτατα όπως θα αναφέρει πολύ αργότερα ο ίδιος σε συνεντεύξεις του.

Από την πρώτη του κιόλας έκθεση στην Galleria della Tartagura της Ρώμης σε ηλικία 24 ετών, ο Κουνέλλης, μπαίνει δυναμικά στην κάστα της ιταλικής τέχνης, και έπειτα ακολουθεί μια μεγάλη πορεία σε διάφορες πρωτεύουσες τις Ευρώπης, την Αμερική, αλλά και τη Ρωσία.

Ο Δημήτρης Μυταράς – ο παθιασμένος δάσκαλος όπως τον αποκαλούσαν, υπήρξε ένας χαρισματικός δημιουργός που γνώρισε φήμη και καταξίωση παγκόσμιας εμβέλειας. Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε όλη του τη δημιουργία, η έμφαση στις εικαστικές ποιότητες φανερώνει τη βαθύτερη σχέση του με τις παραδοσιακές αξίες της ζωγραφικής.

Ο μεγάλος ζωγράφος αφήνει παρακαταθήκη το Εργαστήρι Τέχνης  του οποίου κινητήριος δύναμη είναι η σύντροφός του Χαρίκλεια Μυταρά στη γενέτειρά του, την αγαπημένη του Χαλκίδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ