Ξέρεις ποιο σημείο του νησιού θεωρείται «το μπαλκόνι της Κύπρου»

Ένα μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο και ιστορία που πηγαίνει πίσω στα Ρωμαϊκά και Πρωτοβυζαντινά χρόνια.

 


Article featured image
Article featured image

Τον ιδιαίτερο αυτό τίτλο κατέχει δικαιωματικά το Ακρωτήρι του Κορμακίτη, το οποίο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στην επαρχία Κερύνειας και αποτελεί το βόρειο άκρο του κόλπου της Μόρφου. Το όνομα του προέρχεται από το χωριό Κορμακίτης, που πριν την Τούρκικη εισβολή του 1974 κατοικούνταν από Μαρωνίτες. Κατά τη παράδοση εδώ έφτασε ο Άγιος Αρτέμων , ερχόμενος από τη Μικρά Ασία όπου είχε γλιτώσει με θαύμα από τα βασανιστήρια.

Στην χερσόνησο του Κορμακίτη, είναι χτισμένο και το χωριό Λιβαρά, όπου πριν την εισβολή κατοικείτο από περίπου 123 άτομα, τα οποία αργότερα προσφυγοποιήθηκαν. Το συγκεκριμένο χωριό μάλιστα βορειοδυτικά συνδέεται με τον φάρο του ακρωτηρίου Κορμακίτη και στα νοτιοανατολικά με το ομώνυμο χωριό.

Στα Λιβερά δημιουργήθηκε και λειτουργούσε, πριν την τουρκική εισβολή του 1974, αλιευτικό καταφύγιο το οποίο φιλοξενούσε μια μόνο ψαρόβαρκα. Η ύπαρξη ερειπίων των Ρωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών χρόνων στην περιοχή, ίσως δε και παλαιότερων ακόμη, αποδεικνύει την ύπαρξη κάποιου συνοικισμού του οποίου όμως αγνοούμε την σπουδαιότητα.

 



Δυστυχώς δεν έγιναν συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή και λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, δεν έγιναν περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες. Του συνοικισμού εκείνου αγκυροβόλιο ήταν, όπως φαίνεται, το Κακολιμιονίν. Η δε αναφορά στις Πράξεις Βαρνάβα ότι ο Απόστολος είχε φθάσει με καράβι στην Κύπρο στην οποία είχε εισέλθει από το σημείο αυτό, φανερώνει πως ο μικρός όρμος χρησιμοποιείτο τότε από τα καράβια. Και φυσικά δεν λειτουργεί λιμάνι χωρίς οικισμό κοντά σ’ αυτό.

Οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Ανδρέα Λόρδου, ο οποίος επισκέφθηκε το εκπληκτικό αυτό σημείο της Κύπρου και απαθανάτισε την περιοχή.

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ