Ο Παναγιώτης έχει «ετεροχρωμία» [διαφορετικό χρώμα ματιών]

Πιθανότατα να μην γνωρίζεις τι σημαίνει «ετεροχρωμία», ωστόσο αν δεις προσεκτικά τη φωτογραφία του Παναγιώτη θα καταλάβεις.

 


Article featured image
Article featured image

Η ετεροχρωμία της ίριδας του ματιού, γνωστή παγκοσμίως ως heterochromia iridis, είναι η κατάσταση κατά την οποία το χρώμα της ίριδας του ενός ματιού είναι διαφορετικό από το χρώμα της ίριδας του άλλου.

Το φαινόμενο συμβαίνει συνήθως σε ζώα, όπως σε γάτους και σκύλους, σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις όμως συναντάται και στους ανθρώπους.

Στην περίπτωση του Παναγιώτη Χριστοδούλου από την Πάφο, το χρώμα της ίριδας του ενός ματιού του είναι πράσινο και το άλλο καφέ.

Η περίπτωση αυτή, λέγεται ολική ετεροχρωμία.

Υπάρχει και το φαινόμενο της «μερικής ετεροχρωμίας» κατά το οποίο η ίρις του ενός ματιού έχει δυο χρώματα, δηλαδή το χρώμα ενός τμήματός της διαφέρει από το χρώμα της υπόλοιπης.


Το ένα μου μάτι είναι πράσινο και το άλλο καφέ.


Είτε ολική, είτε μερική είναι η ετεροχρωμία, πρόκειται για αποτέλεσμα σχετικό με τη διαφορετική, πυκνότερη ή ελλιπέστερη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών στο βυθό της ίριδας του ματιού ή τμήματός του.

Οφείλεται σε γονιδιακή κληρονομικότητα, ή προκαλείται από ασθένεια ή τραυματισμό.



Ο 28χρονος Παναγιώτης μιλά στη CITY για τα.... μάτια του!

 

Το διακρίνουν αμέσως όσοι σε βλέπουν;

Οι περισσότεροι το προσέχουν αμέσως μόλις με δουν. Είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα δύο μου μάτια. Εξαρτάται όμως από το φωτισμό του χώρου. Υπάρχουν και μερικοί που αν δεν τους το πω μπορεί να μην το προσέξουν, αλλά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό.

 



Ποια είναι η αντίδραση κάποιου που σε βλέπει πρώτη φορά;

Αρχικά, με παρατηρούν με απορία και το βλέμμα τους δεν εστιάζει και στα δύο μου μάτια. Μετά ενθουσιάζονται και αρχίζουν να με ρωτούν διάφορες απορίες που έχουν, σχετικά με τη διαφορά χρώματος των δύο μου ματιών. Πολλοί με ρωτούν αν νιώθω άβολα που τα μάτια μου είναι διαφορετικά, ή αν πρόκειται για κάποια ασθένεια. Δεν πρόκειται όμως γι’ ασθένεια, είναι απλώς μια σπάνια ιδιαιτερότητα την οποία συναντάς περισσότερο σε ζώα παρά σε ανθρώπους.

 

Έτυχε να νιώσεις άβολα γι’ αυτή σου την ιδιαιτερότητα;

Ναι, όταν ήμουν μικρότερος ένιωθα πολύ άσχημα για τη διαφορά χρώματος στα μάτια μου. Πολλά παιδιά στο σχολείο με κοροϊδεύαν κιόλας. Όλα τα άλλα παιδιά είχαν το ίδιο χρώμα μάτια εκτός από εμένα και ένιωθα μειονεκτικά και διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Σκέφτηκα μέχρι να κάνω και επέμβαση ή να έβαζα φακό στο ένα μου μάτι. Μετά όμως συμβιβάστηκα με τον εαυτό μου και τα μάτια μου. Έτσι είμαι.    


Σκέφτηκα μέχρι να κάνω και επέμβαση ή να έβαζα φακό στο ένα μου μάτι.




Ακούς και κομπλιμέντα;

Ναι. Τα τελευταία χρόνια ακούω πολλά κομπλιμέντα για τα μάτια μου και αυτός είναι ένας από τους λόγους που άρχισε να μου αρέσει η διαφορά χρώματος. Συνήθως μου λένε πως έχω κάτι σπάνιο και διαφορετικό, αλλά ταυτόχρονα ωραίο.

 

Είχε κάποιος από την οικογένεια σου την ίδια ιδιαιτερότητα;

Όχι. Απ’ όσο γνωρίζω δεν είχε κανένας άλλος από την οικογένεια μου διαφορετικά μάτια. Μπορεί ίσως κάποιος προπάππους που να μην έχω γνωρίσει καν.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ