Να τι υπάρχει σχεδόν σε κάθε κυπριακό σπίτι που δεν το έχουν στην Ελλάδα

Αυτός ήταν ο τίτλος που πέρασε χθες το βράδυ από το timeline μας και αφορούσε σχετικό άρθρο που είχε δημοσιευθεί σε ελληνική ιστοσελίδα. Όπως ήταν φυσικό, μας κίνησε την περιέργεια και δώσαμε το κλικ μας για να μάθουμε κι εμείς τι είναι αυτό που έχουμε στα σπίτια μας εδώ στην Κύπρο, που δεν τα έχουν οι Ελλαδίτες.

 


Article featured image
Article featured image

Μπαίνοντας βέβαια στο άρθρο ανακαλύπτεις ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά δέκα στοιχεία που μπορεί κάποιος να βρει σχεδόν σε κάθε κυπριακό σπίτι. Για να είμαστε ειλικρινείς, μας είχε κινήσει την περιέργεια, αφού κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει τι μπορεί να ήταν αυτά τα δέκα –τόσο σπάνια- πράγματα που τα είχαμε μόνο εμείς.

Διαβάζοντας όμως το άρθρο αντιλαμβάνεσαι πώς, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι ούτε τόσο σπάνιο, ούτε τόσο δυσεύρετο, ούτε κάν αμιγώς κυπριακό που να μην μπορεί να το έχει κάποιο σπίτι στην Ελλάδα, γεγονός που διαπίστωσαν και όλοι όσοι μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν αυτές τις διαφορές, αφού όπως παρατήρησαν και οι ίδιοι και τα δέκα πράγματα που αναφέρονται στο κείμενο, μπορεί κάλλιστα να τα βρει κάποιος και σε ένα σπίτι στην Ελλάδα. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που κατηγόρησαν τον αρθρογράφο για ανακρίβειες και αναλήθειες.  

Παρόλα αυτά επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε αυτούσιο το άρθρο, αφήνοντας στον κάθε ένα την επιλογή να αποφασίσει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτό.



ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ: 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΑΙΟΥΣ



Αυτά τα 10 πράγματα που θα βρείτε σχεδόν σε κάθε Κυπριακό σπίτι, θα μπορούσατε ίσως να τα συναντήσετε και σε πολλά ελληνικά σπίτια, καθώς οι κουλτούρες μας ταιριάζουν πάρα πολύ. Ωστόσο σπάνια θα βρείτε Κυπριακό σπίτι που δεν θα έχει έστω και ένα από τα 10 παρακάτω πράγματα.

 

Ψυγείο



Οι Κύπριοι δεν συνηθίζουν να έχουν στα σπίτια τους ένα απλό ψυγείο. Σε κάθε κυπριακό σπίτι θα συναντήσετε τεράστια ψυγεία γεμάτα με όλων των ειδών τα φαγητά. Χυμοί κάθε είδους και γεύσης, αναψυκτικά, γλυκά, τοπικά εδέσματα και πολλά άλλα τρόφιμα υπάρχουν σε κάθε ψυγείο κυπριακής οικίας. Άλλωστε οι Κύπριοι είναι τρομερά φιλόξενοι και γι’ αυτό είναι πάντα προετοιμασμένοι για επισκέψεις φίλων, γειτόνων και συγγενών.

 



Τζάκι

Το τζάκι αποτελεί επίσης ένα κλασικό διακοσμητικό στοιχείο των περισσότερων κυπριακών σπιτιών. Μάλιστα τα περισσότερα τζάκια που θα συναντήσετε είναι κατασκευασμένα με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο τρόπο και με έμφαση στην εμφάνιση και το στιλ. Το τζάκι άλλωστε στην Κύπρο δεν χρησιμοποιείται μόνο για ζεστασιά αλλά και για να ομορφαίνει το χώρο.

 



Μπρίκι



Το αποκαλούν τζισβέ και είναι ένα μπρίκι μέσα στο οποίο φτιάχνουν οι Κύπριοι τον καφέ τους. Πρόκειται για ένα μεταλλικό μπρίκι, ενώ ο καφές που φτιάχνουν μέσα σε αυτό μοιάζει πάρα πολύ με τον κλασικό δικό μας ελληνικό καφέ.

 



Μεγάλο σαλόνι

Οι Κύπριοι είναι φιλόξενοι και τους αρέσει να έχουν πάντα κόσμο μέσα στο σπίτι. Γι’ αυτό και τα κυπριακά σπίτια έχουν συνήθως μεγάλα σαλόνια, για να μπορούν να χωράνε με άνεση όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και φιλοξενούμενους.

Στα περισσότερα σπίτια το κάθε παιδί έχει το δικό του υπνοδωμάτιο και τα σπίτια στην Κύπρο είναι σε γενικές γραμμές μεγαλύτερα από τα ελληνικά.

 



Σεμέν (Λευκαρίτικα)



Δεν υπάρχει κυπριακό σπίτι χωρίς μια συλλογή από σεμέν. Συγκεκριμένα οι Κύπριοι έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα χειροποίητα σεμεδάκια που είτε φτιάχνουν μόνοι τους, είτε αγοράζουν συνήθως από το χωριό Λεύκαρα. Με αυτά διακοσμούν τα σπίτια τους, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουν και μια μεγάλη συλλογή για να την «περάσουν» στα παιδιά και στα εγγόνια τους ως προίκα.

 



Οικογενειακές φωτογραφίες

Οι Κύπριοι δίνουν μεγάλη σημασία στην οικογένεια και τους αρέσει να γλεντάνε την κάθε σημαντική στιγμή κάθε μέλους της οικογένειας. Μάλιστα, στα περισσότερα κυπριακά σπίτια θα δείτε στους τοίχους και στα τραπέζια, κάδρα που αποτυπώνουν όλες τις όμορφες στιγμές τους.

 



Λεμονιές



Οι λεμονιές είναι πολύ συνηθισμένα δέντρα στην Κύπρο και σχεδόν κάθε σπίτι έχει μια όμορφη λεμονιά που χαρίζει στην οικογένεια τους καρπούς της προκειμένου να φτιάχνουν την πεντανόστιμη χειροποίητη λεμονάδα τους. Αν δεν έχετε δοκιμάσει χειροποίητη λεμονάδα Κύπρου δεν μπορείτε να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε.



 

Εικόνες αγίων



Οι εικόνες αγίων είναι ένα πολύ συνηθισμένο διακοσμητικό στοιχείο για τους Κύπριους. Σε κάποια σπίτια θα συναντήσετε τόσες πολλές εικόνες, που μπορεί να νιώσετε περισσότερο πως είστε σε ναό παρά σε διαμέρισμα.

 



Αυτοκίνητα

Μπορεί να μην είναι χαρακτηριστικό των κυπριακών σπιτιών, αλλά στα περισσότερα από αυτά θα συναντήσετε τουλάχιστον 2 - 3 αυτοκίνητα. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν πολλές και συχνές συγκοινωνίες και γι' αυτό το λόγο κάθε οικογένεια διαθέτει 2 ή 3 αυτοκίνητα για να μπορούν να εξυπηρετούνται όλα τα μέλη της και να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

 



Πιθάρι



Σε πολλές αυλές θα βρείτε παραδοσιακά δοχεία που χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς. Πρόκειται για τα γνωστά κυπριακά πιθάρια και αποτελούν κλασικό διακοσμητικό στοιχείο των κυπριακών αυλών.

 



Πισίνες



Πολλά σπίτια στην Κύπρο διαθέτουν πισίνες και ειδικά πριν την οικονομική κρίση, οι Κύπριοι και κυρίως όσοι έμεναν στην Λευκωσία που δεν έχουν θάλασσα, χρησιμοποιούσαν σε μεγάλο βαθμό τις πισίνες. Αυτό, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό η υγρασία στην περιοχή.

 



Κάδοι σκουπιδιών

Μπορεί τα κυπριακά σπίτια να διαθέτουν κάδους, αλλά στους δρόμους δεν θα συναντήσετε σχεδόν ποτέ κάδους σκουπιδιών. Κάθε πολυκατοικία διαθέτει τον δικό της κάδο από τον οποίο περνάει ο δήμος και μαζεύει τα σκουπίδια συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Οι Κύπριοι πληρώνουν στο δήμο τους κάποιο ποσό, για να τους μαζεύουν τα κανονικά σκουπίδια δύο φορές την εβδομάδα και εκείνα που προορίζονται για ανακύκλωση μια φορά την εβδομάδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ