Πόσο καλά γνωρίζουν την Κύπρο στο εξωτερικό;

Ίσως να μην έχει περάσει από το μυαλό σου ποτέ, ίσως και να απογοητευτείς τώρα που θα το μάθεις, αλλά... το νησί μας δεν είναι ο ομφαλός της γης -όπως αρκετούς από εμάς μας μαθαίνουν από μικρά- ενώ οι περισσότεροι στο εξωτερικό ούτε ασχολούνται μαζί μας ούτε γνωρίζουν κάτι για μας.

Οk σχεδόν κανείς, αφού υπάρχουν κι αυτοί που ξέρουν την Αγία Νάπα ή τον ΑΠΟΕΛ, την Θεά Αφροδίτη και τον Παγδατή, άντε και μερικοί που ξέρουν ότι είμαστε ένα νησί κοντά στην Ελλάδα.

 


Article featured image
Article featured image

Η κεντρική φωτογραφία είναι της Άννι Δαμιανού και έχει δημοσιευθεί σε παλαιότερο άρθρο της CITY

Ελάχιστοι όμως ξέρουν την ιστορία του τόπου μας, και πολύ περισσότερο την επικρατούσα πολιτική κατάσταση στο νησί, ειδικά από την Εισβολή και έπειτα.

Πολύ χειρότερα, πολλοί στο εξωτερικό πιστεύουν πώς η Κύπρος ανήκει στην Τουρκία, ή ότι μιλάμε τούρκικα εδώ κάτω στη μεγαλόνησο.

Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τις απαντήσεις που λάβαμε όταν ρωτήσαμε φίλους και γνωστούς που ζουν ή έζησαν για κάποιο διάστημα σε χώρες της Ευρώπης ή στις ΗΠΑ και προσπάθησαν να συστήσουν την πατρίδα μας στους ντόπιους.

 



Χριστίνα Ιωάννου / Παρίσι

Όταν ήμουν Παρίσι και με ρώτησαν από πού κατάγομαι, όταν τους είπα Κύπρο, κανείς δεν ήξερε. Χρειάστηκε να τους διευκρινίσω πώς είναι το «Νησί της Αφροδίτης», για να μου δείξουν τουλάχιστον ότι ήξεραν.



 

Έρμα Ταλιαδώρου / Ουαλία

Σπουδάζω στο Swansea, και πολλοί συμφοιτητές μου, στις αρχές ειδικά, ρωτούσαν από που είμαι. Όταν τους έλεγα από Κύπρο, οι απαντήσεις είχαν να κάνουν συνήθως με το αν είναι ελληνική ή τουρκική, πού βρίσκεται γενικά, ενώ είναι και αρκετοί που ξέρουν πολύ καλά την Αγία Νάπα.

 



Δημήτρης Γιωρκάτζιης / Los Angeles

Ο πιο συνηθισμένος διάλογος που έχω κάθε φορά που κάποιος ντόπιος με ρωτάει από που είμαι:

- Where are you from?

- Cyprus.

- Where is that?

- Its an island re, next to Greece. You know Greek gods?

 

Γιώργος Χρυσοχόου / Γαλλία & ΗΠΑ

Παλαιότερα που ταξίδευα περισσότερο, έμπαινα συχνά σε τέτοιες συζητήσεις. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου έκανα και το μεταπτυχιακό μου, για να καταλάβουν τους έλεγα ότι είναι ένα νησί κοντά στην Αίγυπτο. Στις ΗΠΑ, τους έλεγα πώς είναι ένα νησί στη Μεσόγειο, κοντά στην Ευρώπη. Σπάνια πετύχαινα κάποιον που ήξερε το νησί και όσοι το ήξεραν, το είχαν απλά ακούσει και νόμιζαν ότι πρόκειται για ένα εξωτικό νησί.

 

Λίζα Πέτρου / Manchester

Το πιο συχνό φαινόμενο που συναντούσα ήταν ότι νόμιζαν πως όλοι στην Κύπρο μιλάμε τούρκικα. Ναι, ακόμη και στην Αγγλία. Όταν τους έλεγα "όχι" και τους εξηγούσα πως είμαστε ένα νησί κοντά στην Ελλάδα και μιλάμε ελληνικά, ενώ το μισό νησί είναι κατεχόμενο παράνομα από τους Τούρκους, τότε με κοιτούσαν αποσβολωμένοι.

 

Κώστας Γεωργίου / Γερμανία

Έχει τύχει πολλές φορές να με ρωτήσουν από που είμαι και μόλις τους απαντήσω από Κύπρο, τις περισσότερες φορές δεν έχουν ιδέα που είναι. Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχει νησί με τέτοιο όνομα στη Γη. Η ακριβώς επόμενη ερώτηση είναι που κοντά βρίσκεται αυτό το νησί! Πώς να τους περιγράψω, που βρίσκεται αυτός ο επίγειος παράδεισος.

Η πρώτη μου απάντηση είναι ότι βρίσκεται νότια της Τουρκίας, εκεί θυμούνται ότι όντως κάπου εκεί υπάρχει ένα μικρό νησί που δεν γνωρίζουν όνομα και ταυτότητα. Αν ο συνομιλητής σου είναι άνδρας, μπορείς να αναφέρεις ομάδες ποδοσφαίρου με Ευρωπαϊκή πορεία όπως ο ΑΠΟΕΛ ή η Ανόρθωση και να συνεννοηθείς.

Υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που νομίζουν ότι η Κύπρος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά, επειδή μιλάμε την ίδια γλώσσα. Αυτό που με εκπλήσσει όμως είναι ότι αρκετοί στην κεντρική Ευρώπη γνωρίζουν ακριβώς την κατάσταση της Κύπρου. Είναι πλήρως ενημερωμένοι ότι το νησί είναι χωρισμένο στα δυο και ότι λύση στη συγκεκριμένη κατάσταση προσπαθεί να δοθεί εδώ και χρόνια.

 

Χριστόδουλος Μούγιας / Σλοβακία

Ξέρουν Αγία Νάπα και Αποέλ, ενώ μερικοί γνωρίζουν ότι έχουμε δυο πλευρές, Βόρεια & Νότια Κύπρο. Ξέρουν ότι η Εθνική ποδοσφαίρου μας γίνεται καλύτερη κάθε χρόνο. Κανένας όμως δεν ανέφερε ποτέ τον Παγδατή για παράδειγμα.

Άλλοι λένε ότι η Κύπρος είναι Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άτομα που ξέρουν ακριβώς που βρίσκεται η Κύπρος. Ξέρουν επίσης ότι έχουμε ψηλές θερμοκρασίες και ότι ο καιρός είναι σχεδόν πάντα καλός.

 

Ελένη Αναστασίου / Barrow in Furness Αγγλία

Εδώ που είμαι, λόγω δουλειάς (νοσηλεύτρια), με ρωτούν πολύ συχνά από που κατάγομαι. Όταν τους λέω Κύπρος, απαντούν αμέσως με ενθουσιασμό «Κύπρος, πολύ όμορφο νησί. Τι κάνετε σε αυτό το μέρος;». Κάποιοι άλλοι με ρωτούν από ποια πλευρά είμαι, Βόρεια ή Νότια. Οι πλείστοι γνωρίζουν ότι είμαστε κατεχόμενο νησί και ξέρουν επίσης την Πάφο, την Αγία Νάπα, τον Πρωταρά, και λίγο το Τρόοδος και τη Λεμεσό.

 

Μάριος Χρίστου / Γερμανία

Σπουδάζω στη Γερμανία. Όταν πήγα πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο με ρώτησε μια Γερμανίδα συμφοιτήτριά μου από που είμαι και μόλις της είπα από Κύπρο, η αμέσως επόμενη ερώτηση της ήταν κατά πόσο βγήκαμε από το μνημόνιο...


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ