Κάνουμε πεζοπορία στο μονοπάτι «Τα Τεισιά της Μαδαρής»

Το πιο συνταρακτικό στοιχείο της γεωλογίας της περιοχής, είναι οι σχεδόν κατακόρυφοι βράχοι (τα Τεισιά) που ξεπροβάλλουν επιβλητικά σαν πελώρια τείχη λαξευμένα στο βράχο σε ολόκληρη τη διαδρομή.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτοί οι κατακόρυφοι βράχοι αποτελούν το πιο ανθεκτικό κομμάτι στη διάβρωση του βράχου που εξελίσσεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια και δεν πρόκειται για ανθρώπινο επίτευγμα. Αυτό το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης σχηματίστηκε από την διαδοχική επάλληλη διείσδυση και στερεοποίηση του μάγματος μέσα στους αγωγούς μεταφοράς καθώς και από τη διαφορική διάβρωση και αποσάθρωση των πετρωμάτων.

Οι λιγότερο ανθεκτικές φλέβες λόγω της εξαλλοίωσης που έχουν υποστεί διαβρώθηκαν πιο γρήγορα από τις υγιείς και σκληρότερες φλέβες με αποτέλεσμα αυτές να αποκαλυφθούν σιγά-σιγά και να ορθώνονται σήμερα ως φυσικά τείχη. Σε ολόκληρη τη διαδρομή γύρω από τα «Τεισιά της Μαδαρής» εμφανίζονται φλεβικά πετρώματα και είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις του Συστήματος Πολλαπλών Φλεβών.

Οι φλέβες εδώ αποτελούνται κυρίως από διαβάση και μικρογάββρο καθώς και επιδοτιωμένες φλέβες λόγω χαμηλού βαθμού μεταμόρφωσης που έχουν υποστεί από την δράση υδροθερμικών διαλυμάτων σε θερμοκρασίες 350°C. Αν επιθυμείς να θαυμάσεις όλο αυτό το εξαιρετικό τοπίο, μπορείς να ακολουθήσεις την ομάδα των «Πεζοπόρων Πάφου». Η διαδρομή που θα περπατήσουν θα καλύψει απόσταση 3km, θα είναι κυκλική και θα διαρκέσει 1,5 με 2 ώρες.

Βαθμός δυσκολίας 2

Μέγιστο - Ελάχιστο υψόμετρο: 1550m- 1400m

Γενική περιγραφή - λίγο ανηφορικό και κατηφορικό

Αφετηρία - Τέρμα αδιέξοδου δρόμου προς Μαδαρή κοντά στο πυροφυλάκιο του Τμήματος Δασών

Σημεία προσοχής - Μην μένετε για πολύ κάτω από βράχους


 

Λεωφορεία:

Πάφος:

Από την Πάφο θα υπάρχει λεωφορείο με κόστος συμμετοχής 15 ευρώ ανά άτομο. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Προκρατείστε τη θέση σας με μήνυμα στη σελίδα μας, αναγράφοντας όνομα ή ονόματα και τηλέφωνο επικοινωνίας. Αναχώρηση από Παφιακό στάδιο ώρα 8 το πρωί.

Λεμεσός:

Μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο και από Λεμεσό, με κόστος ανά άτομο τα 10 ευρώ. Τόπος συνάντησης ο κυκλικός κόμβος mcdonalds στις 09:00.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ