Νέες φωτογραφίες από το τεράστιο άγαλμα του Ραμσή Β' που βρέθηκε στο Κάιρο

Ενθουσιασμένοι οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της Αιγύπτου και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών.


Article featured image
Article featured image

Η είδηση πως Αιγύπτιοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα, κάτω από λάσπες σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου κάνει εδώ και 24 ώρες το γύρο του κόσμου και έχει προκαλέσει διεθνές αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Το άγαλμα που πιθανότατα απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β' , ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια χαρακτηρίζεται ήδη από το υπουργείο Αρχαιοτήτων ως ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών.

Το άγαλμα που εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β', στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου, είναι κατασκευασμένο από χαλαζίτη και οι φωτογραφίες μαρτυρούν πως έχει βρεθεί σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό για τους αρχαιολόγους που αναμένουν να το μελετήσουν.

Ωστόσο οι ίδιες φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως το άγαλμα είναι σπασμένο σε τουλάχιστον τρία τμήματα ενώ αίσθηση προκάλεσαν και οι φωτογραφίες που δείχνουν βαριά μηχανήματα να χρησιμοποιούνται στη ανασκαφή.



 



 

Σήμερα όμως, και σύμφωνα με δημοσιογράφους και αρχαιολόγο που εργάζεται στο σημείο, διευκρινίζεται πως το άγαλμα βρέθηκε έτσι και δεν προκλήθηκε καμιά ζημιά κατά τις εργασίες ανάσυρσής του. «Χρησιμοποιήσαμε την μπουλντόζα για να το μετακινήσουμε Πήραμε κάποια προληπτικά μέτρα, αν και κάπως πρωτόγονα, αλλά το μέρος που έχει ανακτηθεί έως τώρα δεν έχει πάθει τίποτε», είπε ο Khaled Mohamed Abuelela, διευθυντής αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο Ain Shams, που συμμετέχει στην αρχαιολογική ομάδα.

 


Ο ισχυρότερος και γνωστότερος ηγέτης της αρχαίας Αιγύπτου, ο φαραώ Ραμσής Β' ή Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος της 19ης Δυναστείας και κυβέρνησε από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. Ήταν εκείνος που επέκτεινε τα σύνορα της Αυτοκρατορίας, από τη Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία στα νότια. Οι διάδοχοί του τον αποκαλούσαν "Μέγα Πρόγονο".

 


Πηγή: Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ