Οι Σπηλιές της Κερύνειας

Τα βουνά της Κερύνειας στο βόρειο μέρος της Κύπρου, τα οποία αποτελούν μια από τις επτά Ειδικά Προστατευόμενες ζώνες στην περιοχή, είναι φτιαγμένα από ασβεστόλιθο και περιλαμβάνουν πάνω από 85 γνωστές σπηλιές (και πιθανόν μέχρι και 150).

 


Article featured image
Article featured image

Το πρόγραμμα ‘Σπηλιές της Κερύνειας’ το οποίο λαμβάνει υποστήριξη από το EuropeAid (Civil Society in Action V) και συγχρηματοδοτείται από  την Αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία, θα έχει την εναρκτήρια του συνάντηση την Τρίτη  14 Μαρτίου 2017, στις 17:00, στο  Σπίτι της Συνεργασίας (Home for Cooperation)  έναντι του Λήδρα Πάλας στην νεκρή ζώνη και είναι ανοικτή στο κοινό.

Οι εταίροι του προγράμματος είναι η νεοσύστατη Κυπριακή Μη – Κυβερνητική οργάνωση ‘Cave Enthusiasts (Mağara Meraklıları Derneği – MMD) σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την Παγκόσμια Ένωση Σπηλαιολογίας η οποία στεγάζεται στην Σλοβενία.

Τα βουνά της Κερύνειας στο βόρειο μέρος της Κύπρου, τα οποία αποτελούν μια από τις επτά Ειδικά Προστατευόμενες ζώνες στην περιοχή,  είναι φτιαγμένα από ασβεστόλιθο και περιέχουν πάνω από 85 γνωστές  σπηλιές (και πιθανών μέχρι και 150). Η τρέχουσα γνώση για τις σπηλιές και τα Καρστικά συστήματα (δίκτυα σχισμών, καταβοθρών και άλλων θαλάμων που δημιουργούνται από την διάλυση  διαλυτών πετρωμάτων, κυρίως ασβεστόλιθο, ενώ οι σπηλιές είναι αρκετά μεγάλες για να επιτρέπουν την διακίνηση ανθρώπων)  στην Κύπρο είναι περιορισμένη. Επομένως, ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να προωθήσει την συντήρηση των σπηλιών στα βουνά της Κερύνειας, εξαιτίας του ότι οι σπηλιές είναι χαρακτηριστικά του τοπίου μιας ενδεχόμενης Natura 2000 τοποθεσίας.

 



 

Επιπλέον, οι σπηλιές δρουν ως οικολογικά ‘νησιά’ και παρέχουν μοναδικούς βιοτόπους εξαιτίας της θερμοκρασίας και των ατμοσφαιρικών τους συνθηκών που παραμένουν σταθερές ολόχρονα. Κάποια είδη συναντώνται μόνο μέσα σε σπηλιές και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακαλυφθούν σπάνια ή και ενδημικά είδη μέσα σε αυτές.  Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί πως δεν υπάρχει νομική προστασία για τις σπηλιές της Κερύνειας. Η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο από τις εξορύξεις που γίνονται, καθώς επίσης και από τους απληροφόρητους επισκέπτες. Επίσης στην Κύπρο δεν υπάρχει καμία ψυχαγωγική ή ερευνητική σπηλαιολογική κοινότητα, η οποία θα μπορούσε να μελετήσει, εξερευνήσει, ενημερώσει και παλέψει για αυτές τις σπηλιές.

 



 

Το πρόγραμμα βασίζεται σε ένα άλλο δικοινοτικό πρόγραμμα Fullbright το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορούσε στη δημιουργία μιας βασικής καταγραφής των σπηλιών στην περιοχή. Αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού για την σημασία των σπηλιών μέσω διαφόρων σεμιναρίων, εργαστηρίων, εκπαιδευτικών συναντήσεων και άλλων δραστηριοτήτων για την ευαισθητοποίηση του κοινού που θα λάβουν χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κάποιες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες  θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μιας ενεργής και εκπαιδευμένης σπηλαιολογικής κοινότητας στην Κύπρο, στην υποστήριξη της συνεχιζόμενης έρευνας, στην συντήρηση των σπηλιών, στη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης τους και στην ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία και την σημασία των σπηλιών των βουνών της Κερύνειας, καθώς επίσης και στην δημιουργία ενδιαφέροντος σχετικά με αυτές.

 



 

Η πρώτη συνάντηση θα περιλαμβάνει εκπαίδευση γύρω από τις βασικές γνώσεις σπηλαιολογίας, και θα λάβει χώρα μεταξύ 15 και 18 Μαρτίου 2017. Έμπειροι εκπαιδευτές από την Παγκόσμια Οργάνωση Σπηλαιολογίας θα έρθουν στην Κύπρο από τον Λίβανο, την Γαλλία και την Κροατία για να εκπαιδεύσουν μια ομάδα 20 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.  Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει θεωρητικές συναντήσεις που θα συγκεντρώνονται στις καλές πρακτικές, στην ασφάλεια, και στην περιβαλλοντική μέριμνα, και μετά θα ακολουθήσει πρακτική εκπαίδευση στις σπηλιές.

 



 

Μια άλλη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει συντόμως είναι το CavesSimulator, το οποίο θα αναπαριστά το περιβάλλον μια σπηλιάς, και το οποίο θα έχει 18μ πέρασμα έλπισης. Οι σχηματισμοί του θα μιμούνται αυτούς μιας πραγματικής  σπηλιάς και θα αποτελεί ένα ασφαλή, διασκεδαστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να ‘φέρει τις σπηλιές στην κοινότητα’.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ