Η 15χρονη Ντανιέλα από τη Λεμεσό σήκωσε ψηλά την κυπριακή σημαία

Από 8 ετών που ξεκίνησε το καλλιτεχνικό πατινάζ, η Ντανιέλα Βανέσσα Υψαρίδου δεν σταμάτησε στιγμή να προσπαθεί και να αγωνίζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα και κάθε φορά τα κατάφερνε, παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει στην Κύπρο σε θέματα υποδομής και προπονήσεων.

 


Article featured image
Article featured image

Στις 11 – 18 Φεβρουαρίου, η Ντανιέλα βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή διοργάνωση Junior Olympic Festival 2017, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Erzerum της Τουρκίας, καταλαμβάνοντας την 21η θέση κάνοντας seasons best στο σύντομο πρόγραμμα, ενώ αμέσως μετά βρέθηκε σε άλλο διεθνή διαγωνισμό στο Ισραήλ κατακτώντας την 7η θέση, κάνοντας best personal score στο σύντομο αλλά και στο ελεύθερο πρόγραμμα. 

Η Κύπρος μπήκε για πρώτη φορά στον χάρτη του καλλιτεχνικού πατινάζ σε Ολυμπιακό επίπεδο και μάλλον θα μείνει για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Που προπονείσαι στην Κύπρο;

Στην Κύπρο δυστυχώς δεν έχουμε κάπου να προπονηθούμε εκτός από το παγοδρόμιο στο Mall της Λεμεσού, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ μικρό. Για να καταλάβεις οι αθλητές του εξωτερικού προπονούνται σε παγοδρόμια με έκταση 1800 τετραγωνικών μέτρω, εν αντιθέσει με το δικό μας το οποίο έχει έκταση μόλις 340 τετραγωνικά μέτρα. Είναι πολύ μεγάλες αποκλίσεις και οι δυσκολίες.

 



 

Και πώς τα καταφέρνεις;

Έχω έναν εξαιρετικό Μοσχοβίτη προπονητή, τον Pavel Tchernousov ο οποίος με έχει βοηθήσει και εξελίξει σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Κατά τα άλλα, όταν πρέπει να προετοιμαστώ για αγώνες όπως τους Junior Olympics αναγκάζομαι να πηγαίνω σε πίστες του εξωτερικού, με έξοδα της οικογένειας μου.





Στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ομοσπονδία που να αναλάβει τη δημιουργία μιας καλύτερης πίστας;

Δυστυχώς όχι, υπάρχουν κάποια club που ασχολούνται με το καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει να προχωρήσει σε κάτι τόσο μεγάλο.

 



 

Μιλώντας με την μητέρα της Ντανιέλα Κάθριν, μπορείς να καταλάβεις την αμέριστη στήριξη και αγάπη που δέχεται η Ντανιέλα σε όλη αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. «Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί στην εφηβεία να αναγκάζεται να τηρεί ένα τόσο σκληρό πρόγραμμα. Να κοιμάται πολύ νωρίς, να προσέχει τι τρώει, να μην ξενυχτά, να μην βλέπει τους φίλους του όσο θα ήθελε».

Όπως μας ανέφερε η κ. Χριστοφίδη – Υψαρίδη, πριν δύο χρόνια όταν η Ντανιέλα ήταν ακόμη 13 ετών, τους ζήτησαν από έναν επαγγελματικό όμιλο καλλιτεχνικού πατινάζ στη Ρωσία να πάρουν την Ντανιέλα εκεί, για να την προετοιμάσουν για τους Ολυμπιακούς του 2018. «Στην αρχή είχαμε πει ναι και ετοιμαζόμασταν να φύγουμε για Μόσχα οικογενειακώς. Όταν σκεφτήκαμε όμως όλες τις παραμέτρους καλύτερα, προτιμήσαμε να παραμείνουμε Κύπρο, με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Η οικογένεια μας και υγεία της, ήταν πιο σημαντικά για όλους και κυρίως για την Ντανιέλα», ξεκαθαρίζει η Κάθριν.

 

Ντανιέλα, σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις; 

Αρκετές φορές βρέθηκα σε αυτό το δίλλημα. Όπως σας είπε και η μητέρα μου δεν είναι εύκολη η ζωή ενός αθλητή που κάνει πρωταθλητισμό. Αλλά κάθε φορά που έμπαινα στην πίστα και έβγαινα με μια διάκριση, μέσα μου κάτι γινόταν. Αυτό είναι η ζωή μου και αυτό θέλω να κάνω, νιώθω περήφανη όταν είμαι στον πάνω στο πάγο. Για εμένα είναι τρόπος ζωής, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής.

 



 

Πώς σκέφτεσαι το άμεσο μέλλον; Σπουδές θες να κάνεις;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω σκεφτεί ακόμη. Προς το παρόν έχω στο μυαλό μου τις προπονήσεις και τους επόμενους αγώνες που έρχονται.

 

Το καλοκαίρι η Ντανιέλα θα το περάσει σε summer camp στη Μόσχα, για να προπονηθεί κατάλληλα για τους αγώνες της επόμενης σεζόν, ενώ προς το παρόν προετοιμάζεται για τους Παγκύπριους Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Mall της Λεμεσού το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου.

 



 

Τι θα έλεγες σε κάποιο παιδί που σκέφτεται να μπει στο χώρο του επαγγελματικού καλλιτεχνικού πατινάζ;

Ότι είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, που θα το προσφέρει πολλές χαρές και στιγμές συγκίνησης, πρέπει όμως να είναι προετοιμασμένος για όλες τις δυσκολίες που θα έρθουν. Πρέπει να ξέρει πώς θα στερηθεί πολλά πράγματα και θα χάσει άλλα τόσα, αν θέλει να το κάνει σοβαρά σε επίπεδο πρωταθλητισμού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ