Η Νάταλη και ο Nihat κατάφεραν να ενώσουν 26 Εκ και Τ/κ

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Κύπρο την ίδια περίοδο πάνω-κάτω, μόνο που τους χώριζε πάντα -ή καλύτερα σχεδόν πάντα- η κατοχή και μια Πράσινη Γραμμή. 

Η Νάταλη γεννημένη στην Πάφο και ο Nihat στην Αμμόχωστο, φαίνεται πως ήταν γραφτό από την αρχή να συναντηθούν και να ενώσουν το μουσικό τους ταλέντο και την αγάπη τους για την πατρίδα τους.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν χρειάστηκαν πολλά για να φτιάξουν τη δική τους ορχήστρα και να ανεβάσουν στη σκηνή 26 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες. Ίσως κάποιος να χαρακτήριζε αυτή την κίνηση ως μια πρόγευση, όλων αυτών που μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε ενωμένοι.

Ήδη από την πρώτη τους συναυλία τον περασμένο Δεκέμβριο, αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, αποδεικνύοντας πώς ο πολιτισμός και η τέχνη ίσως να είναι το καλύτερο εργαλείο για να φέρει κοντά τις δύο κοινότητες και να διαλύσει και το τελευταίο συρματόπλεγμα που μας χωρίζει.

Στις 18 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο η Νάταλη και ο Nihat ετοιμάζονται για τη δεύτερη τους συναυλία στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, για την οποία δείχνουν πολύ ανυπόμονοι.

Λίγο πριν, μιλήσαμε μαζί τους για να γνωρίσουμε αυτά τα δύο νέα παιδιά που κατάφεραν αυτό που άλλοι παλεύουν 43 χρόνια για να πετύχουν.

 

Πώς ήταν η πρώτη σας συνάντηση; Πώς ήρθατε σε επαφή;

Γνωριστήκαμε στην Κύπρο το 2009 στη διάρκεια της θερινής ακαδημίας της Κρατικής Ορχήστρας Νέων, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Πεδουλά. Στη συνέχεια πήγαμε και οι δύο μας στο Λονδίνο για σπουδές και κάπως έτσι η φιλία μας κρατά μέχρι και σήμερα.

Η ιδέα μιας δικοινοτικής ορχήστρας, της Ορχήστρας Δωματίου Κύπρου (Cyprus Chamber Orchestra), ήρθε το 2013 ένα απόγευμα στο Λονδίνο σε ένα καθημερινό μας ραντεβού για καφέ. Η μεγάλη μας επιθυμία να συνεργαστούμε,  έφερε την ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο, μια ορχήστρα με επαγγελματίες Κύπριους μουσικούς, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους.

 

Η μουσική θεωρείτε πώς είναι το ιδανικό «όπλο» για να ενώσει λαούς και συνειδήσεις;

Η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Δεν διακρίνει εθνικότητα, χρώμα, φύλο. Σαν νέοι μουσικοί συμβάλουμε στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης μέσα από την δουλειά μας. Η πολιτική λύση πλησιάζει, πρέπει να είμαστε έτοιμοι! Στόχος μας πέραν από το να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο επί σκηνής, είναι να φέρουμε κοντά όσους περισσότερους Κύπριους μπορούμε, σε μια αίθουσα, όπου θα απολαύσουν αυτό που τους ενώνει, τη μουσική.

 



 

Ποια συναισθήματα σας άφησε η πρώτη σας συναυλία τον περασμένο Δεκέμβριο;

Η πρώτη συναυλία ήταν μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για εμάς. Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για έναν μουσικό είναι να βλέπει μπροστά του ένα θέατρο γεμάτο με κόσμο. Και έτσι και έγινε στην πρώτη μας συναυλία.

Ο κόσμος στήριξε την προσπάθειά μας και ελπίζουμε πως θα συνεχίσει να το κάνει. Ένα από τα πράγματα που σχολίασαν ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε μαέστρος, στοιχείο που τους εξέπληξε και τους έκανε εντύπωση. Τα σχόλια που εισπράξαμε ήταν μόνο θετικά! Μας ρωτούσαν  επίσης συνεχώς πότε θα κάναμε την επόμενή μας συναυλία.  Έτσι και εμείς συνεχίζουμε με τη δεύτερη μας συναυλία στις 18 Μαρτίου.

 

Έχετε επίσης βραβευθεί με το «Stelios Cyprus Bicommunal Award 2016».  Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση; 

Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς αυτό το βραβείο από ένα τόσο σπουδαίο ίδρυμα. Νιώθουμε πως είναι μια τεράστια βοήθεια για να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε κάτι που οργανώνουμε εδώ και πολύ καιρό. Η κλασσική μουσική είναι ένα δύσκολο είδος και ακόμα, όχι τόσο διαδεδομένο.

 

Υπάρχει κοινό στην Κύπρο που αγκαλιάζει αυτό το είδος;

Όντως η κλασσική μουσική στην Κύπρο είναι ένα όχι και τόσο διαδομένο είδος μουσικής. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε πως όσο περνά ο καιρός εξελίσσεται κι αυτό το είδος στο νησί μας, μιας και τα τελευταία χρόνια λειτουργούν τα μουσικά γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Κύπρο. Επίσης συναυλίες κλασσικής μουσικής πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε εβδομάδα, είτε από μεγάλα, είτε από πιο μικρά σύνολα. Ο κόσμος είναι αλήθεια πως ίσως να μη δείχνει τόσο ενδιαφέρον όσο δείχνει σε άλλα είδη μουσικής. Είμαστε όμως σε πολύ καλό δρόμο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.





Έχετε σκεφτεί να διασκευάσετε και να συνδυάσετε κομμάτια που περιέχουν στοιχεία από την κουλτούρα και την παράδοση τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ;

Είναι όντως κάτι που έχουμε στα πλάνα μας, το να διασκευάσουμε τραγούδια από τις δύο κοινότητες και να τα εκτελέσουμε στις επόμενες μας συναυλίες.

 

Τι θα ακούσει ο κόσμος που θα βρεθεί στις 18 Μαρτίου στην παράστασή σας στο Θέατρο Παλλάς;

Στις 18 Μαρτίου θα ακούσετε τη Συμφωνία νο.41 του Μότσαρτ, «Serenade for Strings» από τον Άγγλο συνθέτη Edward Elgar και τραγούδια και χορούς από τον Αρμένη συνθέτη Komitas. Στην συγκεκριμένη συναυλία θα συμμετέχουν 26 μουσικοί από τις δύο κοινότητες που θα εκτελέσουν κλασσικά έργα χωρίς μαέστρο.

 

Ποια τα επόμενά σας σχέδια και οι προγραμματισμένες σας εμφανίσεις;

Προς το παρόν, το μόνο που έχουμε προγραμματισμένο και μπορεί να ανακοινωθεί, είναι μια καλοκαιρινή συναυλία στο Πέλλαπαϊς. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ