Πρώτη φορά στα ιδιαίτερα δωμάτια του Προεδρικού Μεγάρου... 29 χρόνια πριν [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Φεβρουάριος 1988, και η καρδιά της Κύπρου χτυπά σε ρυθμούς Προεδρικών Εκλογών, με τον Σπύρο Κυπριανού, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Βάσο Λυσσαρίδη και τον Γιώργο Βασιλείου να αναμετρούνται για τον προεδρικό θώκο.  

 


Article featured image
Article featured image

21 Φεβρουαρίου 1988 και η κάλπη αναδεικνύει ως τρίτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γιώργο Βασιλείου και φυσικά πρώτη κυρία την σύζυγο του Αντρούλλα Βασιλείου.

Λίγες μέρες αργότερα συγκεκριμένα στις 29 του ίδιου μήνα το «Περιοδικό», με την δημοσιογράφο Μαρίνα Στεφανίδου και τον φωτογράφο Στέλιο Παπαστυλιανού, εισέρχονται για πρώτη φορά στην «Οικία» του Προεδρικού με ξεναγό την Πρώτη Κυρία Αντρούλλα Βασιλείου, η οποία θα έβλεπε επίσης για πρώτη φορά τα ιδιαίτερα δωμάτια του Προεδρικού Μεγάρου, τα οποία θα την φιλοξενούσαν για την επόμενη 5ετήα.

 



 

Η νέα ένοικος του Μεγάρου Αντρούλλα Βασιλείου, επιθεωρεί το νέο της «σπίτι»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ και επιβεβαιώνουν οι φωτογραφίες, ο εσωτερικός διάκοσμος του Προεδρικού Μεγάρου, απείχε παρασάγγας από τις εικόνες χλιδής και πολυτέλειας που φαντάζοντας πολλοί. Μια λάθος εικόνα, που όπως φαίνεται είχε και η κα Βασιλείου αφού οι αντιδράσεις της κάθε φορά που έμπαινε σε κάποιο υπνοδωμάτιο ή άλλο χώρο, πρόδιδαν δυσαρέσκεια της.

«Ένας χώρος καταθλιπτικός με μουντά χρώματα και αυστηρή παλιομοδίτικη επίπλωση. Ακαλαίσθητος με φθαρμένα fitted carpets, ενώ τα υπνοδωμάτια είναι βαριά και απρόσωπα. Οι δύο ακριανές πτέρυγες του Προεδρικού, δεν είχαν επιδιορθωθεί από το 1974, ίσως για να θυμίζουν την επίθεση του πραξικοπήματος, στη Δημοκρατία. Η πίσω πλευρά του προθαλάμου, βγάζει σ’ ένα κήπο από γρασίδι που στο βάθος έχει μια μικρή πισίνα».

Μαζί την κα. Βασιλείου στο Προεδρικό εκείνη την ημέρα, ήταν η μητέρα της, η φίλη της και διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων με πείρα στην Αμερική, Μάρω Κυριακίδου, και η αστυνομικός συνοδός της κα. Ασημάκη. «Χρειάζεται ζωή το Προεδρικό» είπε η κ. Βασιλείου πριν αρχίσει την ξενάγηση.

Στο σαλόνι, τα έπιπλα έχουν μπει όλα στη δεξιά πλευρά αφήνοντας την αριστερή σχεδόν γυμνή. Δύο βελούδινοι καναπέδες σε χρώμα μπεζ, μαζί με δύο τραπεζάκια σχηματίζουν ένα μικρό γωνιακό σαλόνι. Έπιπλα τα οποία αγόρασε ο Μακάριος την περίοδο 67 – 68 από τον οίκο επίπλων Σαββίδη. 

Η προεδρική κατοικία διέθετε πέντε υπνοδωμάτια, δύο μικρά σαλόνια και μια μικρή κουζίνα. Ενώ στο ισόγειο λειτουργούσε μια μεγάλη κουζίνα την οποία χρησιμοποιούσαν μόνο για δεξιώσεις και για τις ανάγκες του προσωπικού.

 



 

Στα δωμάτια της οικίας

Μια συγκαλυμμένη με μόνιμο χαμόγελο απογοήτευση, ήταν εμφανής στο πρόσωπο της κας Βασιλείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος. Το πρώτο δωμάτιο που επισκέπτονται είναι η μικρή κουζίνα της «Οικείας». Ο χώρος παρότι μικρός, φαίνεται να κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στη μητέρα της Πρώτης Κυρίας, η οποία αναφέρει: «Α, είναι άνετη. Είναι πολύ ωραία», με την Πρώτη Κυρία να απαντά «Εσύ τα βλέπει με άλλο τρόπο μάμμα».



 

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ]



 

Το αυτοκόλλητο του Σπύρου Κυπριανού στο ψυγείο  

Ξαφνικά το μάτι της κας Βασιλείου πέφτει στο ψυγείο της κουζίνας, στο οποίο εντοπίζει κολλημένο – προκλητικά- πάνω στην λευκή πόρτα ένα στρογγυλό αυτοκόλλητο με τη φωτογραφία και το όνομα του πρώην προέδρου Σπύρου Κυπριανού.  

«Νομίζω θα το αφήσω», λέει γελώντας η κα Βασιλείου. «Μην τολμήσει κανείς να το βγάλει».

Δίπλα στην κουζίνα η κα Βασιλείου δείχνει το «καθιστικό με την πρόχειρη τραπεζαρία για την οικογένεια». Μια τηλεόραση και ένα βίντεο πάνω στις άδειες βιβλιοθήκες, και απέναντι ένας λουλουδάτος καναπές με τις πολυθρόνες και τα τραπεζάκια του.







 

Τα υπνοδωμάτια

Η ίδια βαριά επίπλωση από σκουρόχρωμο ξύλο, επικρατεί και στα άλλα δωμάτια. Τα χρώματα είναι μουντά και ξεθωριασμένα και η γενική ατμόσφαιρα που επικρατεί στους χώρους εν είναι ούτε ζεστή, ούτε ευχάριστη.

Το τρίτο δωμάτιο που επισκέπτονται είναι το επίσημο σαλόνι με τους ροζ – μωβ βελούδινους καναπέδες. «Κοιτάξτε εδώ τι παραφωνία», αναφωνεί γελώντας η κα. Βασιλείου.

Στους ξενώνες η επίπλωση είναι το ίδιο μονότονη και καταθλιπτική. Δύο μονά κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, με τα χρώματα να παίζουν ανάμεσα σε πράσινο σκούρο, και μπλε. Δύο κομοδίνα, μια τουαλέτα και πολλά άσπρα ντουλάπια.

Δωμάτια που κατά καιρούς φιλοξένησαν προσωπικότητες, όπως οι πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη, τον Παπανδρέου, το Γκαούντα, το Τσαουσέσκου και άλλους.







Οι αλλαγές

Η πρώτη Κυρία, έπειτα από την επιθεώρηση και την αρνητική εικόνα που σχημάτισε από τους χώρους του Προεδρικού, προχώρησε σε σχέδια για να κάνει αλλαγές σε όλους τους χώρους.

Όπως δήλωσε λίγο αργότερα στη δημοσιογράφο του «Περιοδικού», δεν θα έκανε ριζικές αλλαγές, παρά μικρές πρακτικές μετατροπές που θα βόλευαν περισσότερο την οικογένεια. «Σίγουρα βαψίματα στους εσωτερικούς χώρους και αλλαγές στις ταπετσαρίες. Θα χρησιμοποιήσω χρώματα που θα ταιριάζουν σε κάθε δωμάτιο και θα αλλάξω την ταπετσαρία, θα αλλάξω τις κουρτίνες και τα σκεπάσματα των κρεβατιών». Σχετικά με τα έπιπλα η κ. Βασιλείου δεν προτίθετο να προσθέσει επιπλέων αφού ήταν ήδη αρκετά βαρυφορτωμένο. Απλά ήθελε καλύτερη διαρρύθμιση.

 

Το σήμερα

Οι αλλαγές της κας Βασιλείου έμελλε να στιγματίσουν το Προεδρικό μέχρι και σήμερα, αφού οι επόμενες Πρώτες Κυρίες δεν πείραξαν σχεδόν τίποτα από τότε. Ίσως γιατί κανένα άλλο Προεδρικό ζεύγος δεν έμενε στο Προεδρικό.

Όταν αποφασίσαμε με αφορμή το πιο πάνω άρθρο, να «εισβάλουμε» για δεύτερη φορά στα χρονικά, στους ιδιαίτερους χώρους της «Οικείας» του Προεδρικού, η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν πολύ διαφορετική. Η Πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, εκτός από ένα φρεσκάρισμα στο χρώμα των τοίχων και ένα σουλούπωμα των παλιών επίπλων, δεν έχει παρέμβει ιδιαίτερα στο χαρακτήρα της διακόσμησης, αλλά σίγουρα τον έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό, κάνοντας τον πιο αντιπροσωπευτικό της εποχής του.

 

ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ