Πώς θα γίνει η Λεμεσός μετά την ανάπλαση του δρόμου στο Παλιό Λιμάνι

Μπορεί οι εργασίες για την ανάπλαση του δρόμου στην περιοχή του Παλιού Λιμανιού της πόλης να έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου, παρόλα αυτά είδηση αποτέλεσε η προχθεσινή διάλυση του μικρού κυκλικού κόμβου –σήμα κατατεθέν– της περιοχής.

 


Article featured image
Article featured image

Μια είδηση που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους κατοίκους της Λεμεσού, με μια μερίδα να υποστηρίζει τις ενέργειες για ανάπλαση του δρόμου, αφού η κατάσταση του οδικού δικτύου στο συγκεκριμένο σημείο ήταν ανυπόφορη όπως αναφέρουν, ενώ από την άλλη πλευρά υπήρχαν και αυτοί που εξέφραζαν φόβους για την τύχη του σπάνιου δέντρου που φιλοξενείτο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και για την αλλαγή η οποία όπως λένε θα αλλοιώσει το ύφος και τον χαρακτήρα του σημείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ [ΕΙΚΟΝΕΣ]



Το φιλόδοξο πολεοδομικό οδικό έργο «Σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον Παραλιακό δρόμο - Φάση Α», έχει αρχίσει ήδη να εξελίσσεται, με τις πρώτες αλλαγές, να γίνονται αντιληπτές. Σε επικοινωνία που είχαμε με το αρμόδιο τμήμα των Δημοσίων Έργων, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το συνολικό κόστος του έργου, μας ενημέρωσαν πώς η διάρκεια του θα είναι 18 μήνες, και θα κοστίσει €2,5 εκ. + Φ.Π.Α. Οι πιστώσεις, θα διατεθούν από το Κράτος (4/5 Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) και το Δήμο Λεμεσού (1/5). Το έργο θα εκτελεστεί σε 6 φάσεις, με την πρώτη να είναι διάρκειας 4 μηνών και να αφορά την οδό Αγίας Θέκλας. Ένα έργο το οποίο όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, μπορεί να είναι μικρό σε έκταση και κόστος, εντούτοις είναι πολυσύνθετο στην υλοποίηση του.

Αναλυτικά το σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνει, αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, κεντρική διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια και λωρίδες πρασίνου.  Όπως αναφέραμε και στην αρχή, έχει καταργηθεί ήδη ο υφιστάμενος κυκλικός κόμβος του παλαιού λιμανιού, παρόλα αυτά όμως το μεγάλο καλλωπιστικό δέντρο παραμένει στη νέα προτεινόμενη τριγωνική νησίδα που δημιουργείται.

 



 

Τον προτεινόμενο κυκλικό κόμβο θα αποτελέσουν τα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται μεταξύ των οδών Σιάφι και Αγ. Θέκλης. Επειδή το οδικό δίκτυο διέρχεται διαμέσου του μεσαιωνικού πυρήνα της πόλης, κατά την διάρκεια της μελέτης κρίθηκε απαραίτητη η διεξαγωγή Γεωφυσικής μελέτης για εντοπισμό περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μέσω μαγνητικών πεδίων.

Στις περιοχές που κατέδειξε η Γεωφυσική μελέτη έγιναν ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τα αρχαιολογικά ευρήματα καταγράφηκαν, αποτυπώθηκαν και τροποποιήθηκαν τα κατασκευαστικά σχέδια και έγινε μετακίνηση όλων των προτεινόμενων δικτύων κοινής ωφέλειας, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε καταστροφές στα αρχαιολογικά ευρήματα κατά την εκτέλεση και προστατευτήκαν κατάλληλα. Στο Συμβόλαιο έχουν ενσωματωθεί αυστηροί όροι για την εύρεση και προστασία αρχαίων κατά την διάρκεια της εκτέλεσης και οι εργασίες θα εκτελούνται κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Λόγω του πυκνοκατοικημένου της περιοχής, με την διαπλάτυνση του οδοστρώματος σε αρκετά σημεία θα δημιουργηθούν στοές μέσα από τα κτίρια για την διέλευση των πεζών ενώ οι κολώνες των κτιρίων θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν κατάλληλα αφού θα βρίσκονται κοντά στις λωρίδες κυκλοφορίας.

Στην οδό Αγ. Θέκλης υπάρχει υπόγεια στοά η οποία οδηγεί στο αγίασμα της Αγ.Θέκλας και είναι επιφανειακή. Στο Έργο λήφθηκε πρόνοια για την προστασία της στοάς με κατασκευή πρόσθετης προστατευτικής πλάκας και μετακινήθηκαν όλα τα δίκτυα Κοινής Ωφέλειας.

Με τη κατασκευή του έργου η κοίτη του ποταμού Γαρύλλη, από το υφιστάμενο γεφύρι μέχρι και την έξοδο προς την θάλασσα θα κλείσει, και στη θέση του ποταμού θα κατασκευαστεί διπλός ορθογωνικός οχετός διαστάσεων 2Χ3,30Χ1,80 μέτρα και μήκους 180 μέτρα.

Λόγω της σπουδαιότητας του έργου κρίθηκε απαραίτητο από τα αρμόδια Τμήματα και την Τοπική Αρχή να τοποθετηθεί μοντέρνος οδικός φωτισμός που να συνάδει με την περιοχή. Παράλληλα για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας, στις κολώνες οδικού φωτισμού θα τοποθετηθούν ηλεκτρικοί λαμπτήρες LED.

Λόγω της αυξημένης εμπορικής χρήσης στην περιοχή, πολιτική του Κράτους είναι ο σχεδιασμός παρόδιων χώρων στάθμευσης για διευκόλυνση των εμπορικών διακινήσεων. Για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει 37 χώρους στάθμευσης για ιδιωτικά οχήματα, 4 για ΤΑΧΙ και 4 στάσεις λεωφορείων. 

Η περιοχή παρουσιάζει μεγάλη διακίνηση από πεζούς, για αυτό στο σχεδιασμό περιλήφθηκαν φωτοελεγχόμενες ή υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της Οδού Σιάφι θα δαπεδοστρωθεί με κυβόλιθους τόσο για την μείωση των ταχυτήτων όσο και για να προσδώσει μια καλύτερη αισθητική στη περιοχή.  Επίσης το τμήμα του δρόμου μεταξύ της εισόδου του Κάστρου Λεμεσού και της Πλατείας Συντάγματος θα υπερυψωθεί (πλατό).

Το έργο μελετήθηκε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στα πεζοδρόμια τοποθετούνται πλάκες καθοδήγησης τυφλών ενώ παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις για ανάπηρους με τροχοκάθισμα. 

 



Φωτογραφία: Ανδρέας Χατζιαντώνης / Λεμεσού Μνήμες


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ