Η Παμπίνα ξεκίνησε ως Barista και σήμερα είναι HR Generalist στα Starbucks

Όλοι ονειρευόμαστε πως τελειώνοντας το πανεπιστήμιο θα βρούμε μια δουλειά στον τομέα των σπουδών μας και σιγά-σιγά θα καταφέρουμε να κάνουμε αυτό που αποκαλούμε «καριέρα».

 


Article featured image
Article featured image

Η Παμπίνα Μυλωνά από τη Λευκωσία σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έκανε μεταπτυχιακό, ενώ παράλληλα δούλευε ως barista στα Starbucks.

Η ίδια υπολόγιζε πως θα δουλέψει εκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ακολούθως θα βρει μια δουλειά στα «μέτρα» της.

Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια γι’ αυτήν, καθώς μέσα από τα Starbucks κατάφερε να έχει σχετικά γρήγορη ανέλιξη.

Ξεκίνησε από τη θέση του barista, φτιάχνοντας καφέδες πίσω από έναν πάγκο, στη συνέχεια έγινε Shift Supervisor, έπειτα Assistant Store Manager, ενώ πριν 6 μήνες πήρε τη θέση της HR-Generalist.

Στο πλαίσιο αυτής της πορείας, μάλιστα, κέρδισε και την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Barista Championship για Ελλάδα και Κύπρο!

Όπως καταλαβαίνεις, το στόρι της Παμπίνας Μυλωνά είναι η απόδειξη ότι με επιμονή και με συνεχή εστίαση στον στόχο ή τους στόχους, μπορείς να καταφέρεις πολλά, ακόμα κι αν η πορεία σου είναι σε διαφορετικό δρόμο απ’ ότι ίσως υπολόγιζες αρχικά.



Μικρή, τι ονειρευόσουν να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Μικρή ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός ή μεταφράστρια μιας και έχω έφεση στις ξένες γλώσσες. Τελικά στα 16 μου ανατράπηκαν όλα και απέρριψα την ιδέα της ηθοποιού (ασχολούμουν ερασιτεχνικά) και προσηλώθηκα στις ξένες γλώσσες. Ωστόσο τα σχέδιά μου και πάλι άλλαξαν τελευταία στιγμή, καθώς δεν υπήρχε τμήμα Μετάφρασης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και από πείσμα άφησα τις ξένες γλώσσες σε δεύτερη μοίρα. Τελικά έκανα κάτι εντελώς διαφορετικό!

Θα έλεγες πως έχεις κατακτήσει τελικά τους στόχους σου;

Θα έλεγα ότι έχω κατακτήσει κάποιους από τους στόχους μου, όχι όλους. Κάθε φορά που κατακτώ έναν στόχο θέτω έναν καινούριο, έτσι κρατώ τον εαυτό μου σε εγρήγορση και μου δίνω κίνητρο να προχωρώ. Μου αρέσει να έχω στόχους και να τους κυνηγώ, αλλιώς χάνω το ενδιαφέρον μου.

Σε ποιο τομέα ήταν οι σπουδές σου; Τι έχεις σπουδάσει ακριβώς;

Το πτυχίο μου είναι στην Κοινωνιολογία και το μεταπτυχιακό μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, και τα δύο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. 


Πάντοτε με ρωτούσαν πώς μπορώ να μιλώ με πελάτες, ενώ ταυτόχρονα έφτιαχνα μια σειρά από ροφήματα, σέρβιρα φαγητό ή εξυπηρετούσα στο ταμείο.




Στα Starbucks πότε και πως βρέθηκες;

Στα Starbucks βρέθηκα το 2012 όταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου, μιας και ήθελα ένα μισθό για να πληρώνω τα δίδακτρά μου. Τότε ήμουν 22 χρονών και δεν ήθελα με τίποτα να με συντηρούν οι γονείς μου. Έτσι ανεξαρτητοποιήθηκα πιάνοντας δουλειά στα Starbucks. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία δίνει την ευκαιρία εργοδότησης σε πάρα πολλούς φοιτητές, και αυτό είναι βολικό λόγω του ευέλικτου ωραρίου που μπορεί εύκολα κάποιος να συνδυάσει με το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου.

Πως αντέδρασαν οι δικοί σου όταν σε είδαν πίσω από τον πάγκο για πρώτη φορά;

Ξαφνιάστηκαν! Τους θυμάμαι να γελούν με υπερηφάνεια, κάπως αμήχανα, ενώ είχαν εντυπωσιαστεί με το πόσα πράγματα πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα εμείς που δουλεύουμε πίσω από το Bar. Θυμάμαι ότι πάντοτε με ρωτούσαν πώς μπορούσα να μιλώ με πελάτες, ενώ ταυτόχρονα έφτιαχνα μια σειρά από ροφήματα, σέρβιρα φαγητό ή εξυπηρετούσα στο ταμείο.

Και τι λένε σήμερα παρακολουθώντας την εξέλιξή σου;

Είναι περήφανοι για την εξέλιξή μου. Σίγουρα δεν το περίμεναν, μιας και κανένας γονιός δεν περιμένει το παιδί του να κάνει καριέρα σε μια αλυσίδα καφετεριών, να όμως που γίνεται. Η αλήθεια είναι πως οι γονείς μου δεν ήταν πάντοτε σύμφωνοι με τη δουλειά μου, όμως από ένα σημείο και έπειτα, αφότου είδαν ότι την αγαπώ, πως είμαι ευχαριστημένη αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης με στήριξαν. Νιώθω τυχερή που κατάφερα να τους αποδείξω ότι η δουλειά μου μπορεί να προσφέρει τόσα πολλά και πλέον τους έχω στο πλευρό μου.


Οι γονείς μου δεν ήταν πάντοτε σύμφωνοι με τη δουλειά μου.




 

Για πόσα χρόνια δούλεψες ως Barista και τι κέρδισες μέσα από αυτή σου την ιδιότητα;

Αν υπολογίσω βάση τίτλου, εργάστηκα ως Barista για έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα όμως εργάστηκα ως Barista για 4.5 χρόνια μιας και ανεξαρτήτου θέσης, εφόσον βρίσκομαι πίσω από το bar και εξυπηρετώ πελάτες σημαίνει ότι εξακολουθώ να είμαι Barista. Στη Starbucks όλοι οι ρόλοι των καταστημάτων προϋποθέτουν εργασία πίσω από το Bar, έτσι κι εγώ έχω εμπειρία στη θέση σχεδόν 5 χρόνια. Μέσα από την ιδιότητα αυτή έμαθα πολλά, περισσότερα από όσα περίμενα. Έμαθα να έχω υπομονή, αντοχή, να είμαι multitasking και φυσικά να αποτελώ μέρος μιας ομάδας. Επιπλέον έμαθα τι θα πει εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών, έμαθα πληροφορίες για τον καφέ που διαφορετικά δεν θα μάθαινα ποτέ, έμαθα να κάνω παρουσιάσεις και να καλλιεργώ τη δημιουργικότητά μου. Πιστεύω ότι η Starbucks αποτέλεσε και αποτελεί για εμένα το μεγαλύτερο σχολείο και νιώθω ότι δύσκολα θα βρω κάποια άλλη εταιρία με την οποία θα μπορώ να την συγκρίνω.

Ποια ακριβώς ήταν η πορεία σου στα Starbucks στο πέρασμα των χρόνων;

Στη Starbucks βρίσκομαι τα τελευταία 5 χρόνια και ξεκίνησα ως Barista όπως και οι περισσότεροι. Στη συνέχεια, μετά από ένα χρόνο περίπου, προάχθηκα σε Shift Supervisor για 1,5 χρόνο και ύστερα πήρα άλλη μιας προαγωγή ως Assistant Store Manager. Τέλος, πριν 6 μήνες πήρα τη θέση της HR-Generalist. Στο μεσοδιάστημα παρακολούθησα διάφορα σεμινάρια που προσφέρει η εταιρία, πιστοποιήθηκα ως Coffee Master και ασχολήθηκα ενεργά με το πρόγραμμα, ενώ κέρδισα και τον πρώτο διαγωνισμό Barista Championship.

Υποψιαζόσουν ποτέ πως θα έκανες καριέρα στην εταιρεία;

Όχι φυσικά! Ποτέ δεν ήρθα στη Starbucks με σκοπό να κάνω καριέρα, το μόνο που ήθελα ήταν να τελειώσω το μεταπτυχιακό μου και στη συνέχεια να φύγω. Στην πορεία ήρθε η πρώτη προαγωγή και μερικούς μήνες αργότερα ήταν ο διαγωνισμός Barista Championship που με απορρόφησε και προτού το καταλάβω ανέλαβα χρέη Assistant Store Manager.Τότε ήταν και η πρώτη φορά που αποφάσισα ότι το κεφάλαιο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καριέρα.


Έχουμε μια μακρά παράδοση όσο αφορά την κατανάλωση καφέ στην Κύπρο και μου φαντάζει απίθανο να φτάσουμε στην εποχή όπου θα απορρίψουμε ολοκληρωτικά τον κυπριακό καφέ, παρόλο που βλέπω συνέχεια ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν καθημερινά ροφήματα με βάση τον espresso.




Πόσο σε βοήθησε η διάκριση στο Barista Championship;

Δεν νιώθω ότι η διάκριση στο Barista Championship με βοήθησε να προαχθώ αλλά σίγουρα μου πρόσφερε πολλά σε διαφορετικά επίπεδα. Αρχικά βελτίωσα δραματικά τις δεξιότητές μου πίσω από το Bar, διεύρυνα τις γνώσεις μου γύρω από τον καφέ, ενώ έφτασα σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο τα presentation skills μου. Έμαθα μέχρι πού είναι τα όριά μου και πόσο πολύ μπορώ να τα ξεπεράσω όταν θελήσω κάτι πολύ. Ενδυνάμωσα τις οργανωτικές μου δεξιότητες και βίωσα την αγάπη και τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει μια ομάδα. Παράλληλα αντιλήφθηκα το μέγεθος της εταιρίας μου και είδα πώς ένας άνθρωπος μπορεί να εμπνεύσει τους συναδέλφους του, ακόμα κι όταν αυτοί βρίσκονται σε διαφορετική πόλη ή ακόμα και χώρα. Ειλικρινά η λίστα με το πώς με βοήθησε είναι ατέλειωτη και πραγματικά ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δε θα άλλαζα με τίποτα!


Με συγκινούν οι άνθρωποι που καλλιεργούν τον καφέ, οι αγρότες, που σε αντίξοες συνθήκες και με χαμηλό βιοτικό επίπεδο προσπαθούν να επιβιώσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, εξυπηρετώντας όλους εμάς που απαιτούμε καθημερινά υψηλής ποιότητας καφέ. 


Τι έχει ο κόσμος του καφέ που σε εξιτάρει;

Εκτός από καφεΐνη που μου είναι πλέον απαραίτητη, έχει πολλά περισσότερα που δεν φαντάζεται κανείς. Υπάρχει μια τεράστια ιστορία που ξεκινά γύρω στο 800-900 μ.Χ. στην Αιθιοπία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει μάχες, ίντριγκες και ρομάντζα ενώ δε λείπει η επιστήμη και η καινοτομία. Το σημαντικότερο για μένα όμως είναι πως έχει να κάνει με ανθρώπους. Με συγκινούν οι άνθρωποι που καλλιεργούν τον καφέ, οι αγρότες, που σε αντίξοες συνθήκες και με χαμηλό βιοτικό επίπεδο προσπαθούν να επιβιώσουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, εξυπηρετώντας όλους εμάς που απαιτούμε καθημερινά υψηλής ποιότητας καφέ. Νιώθω περήφανη που δουλεύω σε μια εταιρία που εκτός από αδιαμφισβήτητα άριστο προϊόν έχει και άριστες ηθικές. Φροντίζει να προμηθεύεται καφέ ο οποίος δεν είναι μόνο ποιοτικά καλός αλλά και ηθικά καλλιεργημένος, με τρόπους που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ άνθρωποι της Starbucks βρίσκονται στις φάρμες με τους αγρότες μοιράζοντας την τεχνογνωσία τους και βοηθώντας τους να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο. Βλέπετε, κρύβονται τόσα πολλά πίσω από μία κούπα καφέ, που πώς είναι δυνατό να μην με εξιτάρουν;

 


Στα Starbucks βρέθηκα το 2012 όταν ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου, μιας και ήθελα ένα μισθό για να πληρώνω τα δίδακτρά μου. Τότε ήμουν 22 χρονών και δεν ήθελα με τίποτα να με συντηρούν οι γονείς μου.


Έχουμε κάνει άλματα ως κοινωνία σε σχέση με τον ποιοτικό καφέ; Έχουμε μάθει να τον εκτιμάμε και να τον ζητάμε ή έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια;

Σίγουρα από το 2004 που άνοιξε η Starbucks στην Κύπρο έχουμε κάνει άλματα όσο αφορά τον ποιοτικό καφέ. Εννοείται ότι τον εκτιμάμε και τον ζητάμε, παρόλα αυτά πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, κυρίως όσο αφορά στην αναγνώρισή του. Θεωρώ ότι για να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει τον ποιοτικό καφέ θα πρέπει να πιει πολλά φλιτζάνια και να τα συγκρίνει μεταξύ τους για να καταλάβει. Θα πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό για να πειραματιστεί, μέχρις ότου δημιουργήσει τη δική του γευστική παλέτα ώστε να αναγνωρίζει τον ποιοτικό καφέ. Στο τέλος της ημέρας ο καφές που θεωρεί ο κάθε ένας από εμάς «ποιοτικό» διαφέρει και ανταποκρίνεται αποκλειστικά σε γούστα. Επίσης, έχουμε μια μακρά παράδοση όσο αφορά την κατανάλωση καφέ στην Κύπρο και μου φαντάζει απίθανο να φτάσουμε στην εποχή όπου θα απορρίψουμε ολοκληρωτικά τον κυπριακό καφέ, παρόλο που βλέπω συνέχεια ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν καθημερινά ροφήματα με βάση τον espresso.

Υπάρχει κάποιο trend σήμερα σε σχέση με τον καφέ;

Στην Κύπρο την περίοδο αυτή ανθίζει το λεγόμενο Third Wave, που μας έρχεται από την Ελλάδα. Στο Third Wave ανήκουν όλες οι μικρές καφετέριες που ανοίγουν το διάστημα αυτό οι οποίες καβουρδίζουν συχνά οι ίδιες τον καφέ τους, και προσφέρουν καφέ χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές εκχυλίσεις όπως Pour Over, Aeropress και Syphon. To επόμενο βήμα, ή αλλιώς Fourth Wave που έχει ήδη ξεκινήσει στο εξωτερικό είναι το Home Barista, όπου ουσιαστικά ο κόσμος πια χρησιμοποιεί τις εκχυλίσεις αυτές και όχι μόνο στο σπίτι. Οι Home Barista έχουν επαγγελματική εσπρεσομηχανή στο σπίτι, φτιάνουν Latter Art και πειραματίζονται ώστε να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ μόνοι τους στην άνεση του σπιτιού τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ