Πολλαπλασιάστηκαν οι πωλήσεις καρύδας στην Κύπρο μετά το «Survivor»

Μιλήσαμε με δύο μεγάλες υπεραγορές και δύο μεγάλες φρουταρίες-λαχαναγορές και δεν θα ‘ταν καθόλου υπερβολή αν λέγαμε πως, μετά το Survivor, οι Κύπριοι αγοράζουν καρύδες μανιωδώς.

 


Article featured image
Article featured image

Οι καρύδες υπήρχαν ανέκαθεν στα ράφια των υπεραγορών και των φρουταρίων της Κύπρου, ωστόσο σπάνια «τσιμπούσε» κανείς στην ιδέα να πάρει μία ή και περισσότερες για το σπίτι, ίσως γιατί το «καθάρισμά» της δεν είναι και τόσο εύκολο.

Επιπλέον, είναι κοινώς παραδεχτό πως και η ποσότητα του χυμού που κρύβουν μέσα τους δεν είναι και τόσο μεγάλη (σε σχέση με το μέγεθός τους), ενώ και το ινδοκάρυδο δεν αφαιρείται και τόσο εύκολα από το εξωτερικό μέρος του φρούτου.

Τους τελευταίους δύο μήνες, όμως, μετά την πρεμιέρα του Survivor, που καθήλωσε κυριολεκτικά τόσο τους Έλληνες όσο και τους Κύπριους τηλεθεατές, οι πωλήσεις της καρύδας έφτασαν στα ύψη.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε ο Μιχάλης, ιδιοκτήτης μεγάλης φρουταρίας στη Λεμεσό, «οι καταναλωτές συμπεριφέρονται λες και πρώτη φορά έρχεται η καρύδα στην κυπριακή αγορά, ενώ παλαιότερα πολύ σπάνια αγόραζε κάποιος καρύδα».


Η καρύδα, στη μετά Survivor εποχή, αποτελεί trend.




Πώς να μην επηρεαστείς άλλωστε όταν σχεδόν κάθε βράδυ παρακολουθείς τους παίκτες της ηττημένης ομάδας, αυτής δηλαδή που δεν θα απολαύσει το έπαθλο φαγητού, αναγκαστικά να κόβουν καρύδες από τα δέντρα του Άγιου Δομίνικου, να τις σπάνε με το τσεκούρι κι έπειτα τις τρώνε είτε ωμές είτε τσιγαρισμένες; Μάλιστα, πολλές φορές πειραματίζονται μαζί τους, αφού τους βλέπουμε να τις βράζουν, να τις τηγανίζουν και να τις συνοδεύουν με ρύζι.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα πολλοί λάτρεις του παιχνιδιού επιβίωσης ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους κρατώντας καρύδες, έχοντας ως φόντο την τηλεόραση που «παίζει» Survivor, αποφασίσαμε να ρωτήσουμε και να μάθουμε κατά πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις του τροπικού αυτού καρπού στο δικό μας νησί, που απέχει χιλιάδες μίλια από το νησί του Survivor.


«Παλαιότερα, μας έφερναν περίπου 100 καρύδες και μας έπαιρνε περίπου μια εβδομάδα να τις πωλήσουμε, ενώ τώρα εξαφανίζονται μέσα σε μόνο δύο ημέρες»




 

Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους σε δύο μεγάλες υπεραγορές αλλά και δύο μεγάλες φρουταρίες του νησιού, σε Λευκωσία και Λεμεσό, ζητώντας να μας πουν πόσες καρύδες πωλούν την ημέρα και αν αυξήθηκε η ζήτησή τους μετά το παιχνίδι.

Μάθαμε λοιπόν πως σε όλες τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν αρκετά οι πωλήσεις, με το ποσοστό των καθημερινών πωλήσεων να τριπλασιάζεται ή να τετραπλασιάζεται.    

«Πωλούμε περίπου 40 καρύδες την ημέρα, σε αντίθεση με πριν το Survivor που πωλούσαμε γύρω στις 10 την ημέρα. Στη δική μας υπεραγορά οι πωλήσεις τετραπλασιάστηκαν», μας είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης, ένας από τους υπεύθυνους σε φρουταρία που βρίσκεται σε μεγάλη υπεραγορά στην πρωτεύουσα.

 



Η εξωτική -για εμάς- καρύδα «χάθηκε» και από τους παραγωγούς όπως πληροφορηθήκαμε. «Παλαιότερα μας έφερναν περίπου 100 καρύδες και μας έπαιρνε περίπου μια εβδομάδα να τις πωλήσουμε, ενώ τώρα εξαφανίζονται μέσα σε μόνο δύο ημέρες», συμπληρώνει ο Αντώνης.

Πολλά μαγαζιά μάλιστα, λόγω της αυξημένης ζήτησης της καρύδας, άρχισαν να προσφέρουν και διάφορα άλλα προϊόντα που παράγονται από το φρούτο. Μερικά από αυτά είναι τα ποτηράκια με καθαρισμένη καρύδα, το young baby coconut που είναι γεμάτο από χυμό καρύδας, φοινίκια με γέμιση καρύδας, νερό καρύδας και πολλά άλλα. «Διαθέτω δύο φρουταρίες στη Λεμεσό και πουλώ περίπου 130 ποτηράκια με καθαρισμένη καρύδα την ημέρα» μας ενημερώνει ο κύριος Μιχάλης.

 



 

Μια και αναφερόμαστε στα προϊόντα - παράγωγα καρύδας, το ίδιο να πούμε πως ισχύει και για τα αντίστοιχα βιολογικά προϊόντα. Αν ξεκινήσουμε από το γάλα καρύδας που είναι best-selling product, σε ότι αφορά στον τομέα των βιολογικών, εξίσου μεγάλη ζήτηση έχουν προϊόντα όπως το λάδι καρύδας, το νερό καρύδας, η ζάχαρη καρύδας, η κρέμα μαγειρικής από καρύδα κλπ. «Σίγουρα έχει αυξηθεί κάπως η ζήτηση της τελευταίες μέρες» αναφέρει στη CITY ο διευθυντής μιας από τις μεγάλες εταιρίες που ασχολούνται με τον τομέα, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «πρώτο σε πωλήσεις είναι σαφέστατα το γάλα καρύδας».

 

Σημειώνεται πως, η τιμή της καρύδας στην Κύπρο κυμαίνεται από 0,75 σεντ, μέχρι €1,20 ανά τεμάχιο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ