Η Σερβία, η Κροατία και η κρίση της... σοκολάτας

Σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στην «κρίση της σοκολάτας», σε μια διαμάχη που προκάλεσε ανάφλεξη στις σχέσεις μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου, ο Σέρβος πρωθυπουργός προσέφερε στον Κροάτη ομόλογό του... μια σοκολάτα.


Article featured image
Article featured image

Τον Δεκέμβριο η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς είχε επικριθεί έντονα στην χώρα της όταν προσέφερε μεταξύ άλλων χριστουγεννιάτικων δώρων σοκολάτες από την Σερβία σε μικρά παιδιά από το Ντουμπρόβνικ, μια πόλη που σερβικές δυνάμεις είχαν θέσει υπό πολιορκία κατά την διάρκεια του πολέμου 1991-1995. Οι επικριτές θεώρησαν την κίνηση της προέδρου προσβολή στην μνήμη των Κροατών που σκοτώθηκαν σε αυτή την μάχη. Η Κιτάνοβιτς ζήτησε δημόσια συγγνώμη, με το Βελιγράδι να κάνει λόγο για «ακατανόητο ρατσισμό».

Χθες Τρίτη, κατά την διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στο Μόσταρ, στο νότιο τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούκιτς, χαμογελαστός προσέφερε στον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, προϊόντα παραγωγής της χώρας του, ανάμεσα τους και μια σοκολάτα παραγωγής του ίδιου εργοστασίου Πιονίρ στην Σουμπότιτσα στην βόρεια Σερβία.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Πλένκοβιτς αν πρόκειται να φάει την σοκολάτα, εκείνος απάντησε: «Κανένα πρόβλημα».

ΠΗΓΗ 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ