Tεστ... αντοχής για τα μνημεία της Αθήνας

Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, με μετρήσεις που έγιναν από απόσταση 800 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, τέθηκε πρόσφατα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέρει το «Έθνος» της Τετάρτης, στόχος ήταν να διαπιστωθεί η επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και να αξιολογηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απειλούν τα μνημεία της. Το Καλλιμάρμαρο, η Ακρόπολη, το κτίριο της Βουλής και η Πλάκα εξετάστηκαν λεπτομερώς μέσω δορυφόρων ραντάρ ώστε να διαπιστωθεί η τρωτότητά τους εξαιτίας μετακίνησης του εδάφους και η συμπεριφορά που εμφανίζουν ως κατασκευές. 



Η πρωτοποριακή έρευνα αποτέλεσε τμήμα ενός ελληνοκινεζικού πειράματος υψηλών προδιαγραφών που συντελέστηκε με την προηγμένη μέθοδο της συμβολομετρίας.



Από την Ελλάδα συμμετείχε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ομάδα νέων επιστημόνων και επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας Ισαάκ Παρχαρίδη, ενώ εταίρος ήταν η Ακαδημία Επιστημών Κίνας. 



Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η εικόνα είναι ενθαρρυντική: Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αντέχει. Σεισμοί, πλημμύρες, παρεμβάσεις για μεγάλα έργα -όπως η κατασκευή του μετρό ή η διάνοιξη του πάρκινγκ της Βουλής- δείχνουν να επηρέασαν ελάχιστα τα μνημεία της περιοχής.



Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν επισήμως σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το οποίο θα διοργανωθεί τον προσεχή Μάιο στη Φινλανδία.

ΠΗΓΗ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ