«Η μελαγχολία είναι μια παρεξηγημένη έννοια»

Με αφορμή τις δύο συναυλίες στην Κύπρο, μιλάμε με τον Απόστολο Ρίζο για το κυρίαρχο αίσθημα στο νέο δίσκο του, για τις πρώτες αγάπες και παντοτινές του σε ότι αφορά στο τραγούδι αλλά και για τα παιδικά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει μέχρι σήμερα, κάποια από τα οποία στον αγαπημένο «Τεμπέλη Δράκο».

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας περιγράφετε με όμορφο τρόπο την έννοια της μελαγχολίας. Αυτό είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στα καινούργια τραγούδια σας, στο άλμπουμ ‘6’;

Έλεγα ότι η μελαγχολία είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Συχνά θεωρείται ως προπομπός της κατάθλιψης, ενώ μπορεί να είναι ένας μοχλός που να μας ενεργοποιεί για σκέψεις βαθύτερες και ενσυναίσθηση. Τα καινούργια τραγούδια δεν είναι καθόλου μελαγχολικά -κατά την κοινή αντίληψη της μελαγχολίας. Αντίθετα, νιώθω να μου δημιουργούν μια ψυχική ανάταση, κυρίως όταν τα παίζω ζωντανά στις συναυλίες και ελπίζω αυτό να νιώθουν και οι ακροατές. Το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι, από το προσωπικό, ξεπηδά το συνολικό και αυτό ως ηχόχρωμα, διαπερνά και τη μουσική.


Τα καινούργια τραγούδια μου νιώθω να μου δημιουργούν μια ψυχική ανάταση, κυρίως όταν τα παίζω ζωντανά στις συναυλίες.


Τι κάνατε όλα αυτά τα 6 χρόνια από την προηγούμενη δουλειά, πέραν της δημιουργίας του δίσκου;

‘Δεν σταμάτησα στιγμή τις ζωντανές εμφανίσεις και την επαφή με το κοινό, είτε με τα προσωπικά μου project είτε συμμετέχοντας σε  σημαντικά άλλα που είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ, όπως το αφιέρωμα της Λίνας Νικολακοπούλου στο Ηρώδειο για τον Μάρκο Βαμβακάρη και την περιοδεία που κάναμε με τον Γιάννη Κούτρα ερμηνεύοντας Νίκο Καββαδία. Συμμετείχα φυσικά ερμηνευτικά και σε album άλλων δημιουργών που εκτιμώ και θαυμάζω’.

 

 

Μεταξύ αυτών και ο «Τεμπέλης Δράκος» του συμπατριώτη μας Γιώργου Χατζηπιερή, με τον οποίο ξέρω ότι σας συνδέουν δεσμοί φιλίας. Πώς νιώθετε όταν τραγουδάτε για παιδιά;

Η συμμετοχή μου στους δίσκους του φίλου μου Γιώργου Χατζηπιερή τραγουδώντας τα εξαιρετικά του μουσικά παραμύθια, μου φέρνει στο μυαλό τον Χαραντί, έναν Άραβα αφηγητή, ο οποίος είχε πει πως “τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για να κοιμίζουν τα μικρά, αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους”. Αυτό το στοιχείο χαρακτηρίζει τον Γιώργο. Αυτό το στοιχείο κάνει τις ιστορίες του να ξεχωρίζουν και βοηθά και τους ερμηνευτές των τραγουδιών του να τραγουδήσουν χωρίς δεύτερες σκέψεις και συναισθηματικές αμφιταλαντεύσεις. Τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο ακροατήριο. Όπως λέει κι ο Σαββόπουλος: «Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά…». Τις λίγες φορές που έχει συμβεί να τραγουδήσω μπροστά σε παιδιά, είχα πιο πολύ άγχος απ’ ό,τι σε ένα ακροατήριο μεγάλων.

 

 

 

 

Ποια στοιχεία (πρέπει να) διαχωρίζουν το παιδικό τραγούδι από ένα «κανονικό» τραγούδι;

Δεν ξέρω ποια στοιχεία μπορεί να είναι αυτά και αν υπάρχουν επί της ουσίας. Έχω δει παιδιά να γοητεύονται όπως οι μεγάλοι όταν ακούνε ένα σπουδαίο τραγούδι, όπως για παράδειγμα με τις μουσικές του Χατζιδάκι ή του Λοΐζου. Άλλωστε, ζητούμενο στη δημιουργία δεν είναι οι διαχωριστικές γραμμές αλλά η χρυσή τομή, η οποία δεν διαχωρίζει αλλά γεφυρώνει. Κι αυτό δεν έχει ηλικία. Τα παιδικό τραγούδι είναι ένα από τα μέσα που καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών και δυναμώνει τον ψυχισμό τους μέσα από σύμβολα και αρχέτυπα. Γι’ αυτό θυμώνω όταν συναντώ -δυστυχώς συχνά- κακογραμμένα, πρόχειρα παιδικά τραγούδια.

 

 

Ποιων άλλων συνθετών το έργο σάς καθόρισε ως καλλιτέχνη;

Είναι πάρα πολλοί, ενδεικτικά θα αναφέρω τις πρώτες μου αγάπες και παντοτινές: Λοΐζος, Βαμβακάρης, Χατζιδάκις, Ξυδάκης από τους Έλληνες και από ξένους τους Led Zeppelin, τους Pink Floyd, τoν Bοb Dylan, τoν Leonard Cohen, τον Sting.

 

Μαζί με τον Απόστολο Ρίζο (κιθάρες, φυσαρμόνικα) θα βρίσκονται οι Θοδωρής Κουέλης (ηλεκτρικό κοντραμπάσο, loops) και Dr. Momo (τύμπανα, κρουστά).



Τα live στην Κύπρο:

Παρασκευή 7 Απριλίου, Downtown Live, Λευκωσία, 22.00, €10. Κρατήσεις. 99810011.

Σάββατο 8 Απριλίου, Ravens Music Hall, Λεμεσός, 22.00, €10. Πληρ. 99614100.

 

 

Απόστολος Ρίζος | Official Links

YouTube Official Channel: www.youtube.com/ApostolosRizos

Facebook page: www.facebook.com/ApostolosRizosOfficialPage

Website: www.apostolosrizos.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ