Αν ετοιμάζεσαι για το Πάσχα, μάθε τι πρέπει να προσέξεις για να είσαι ασφαλής

Ήδη οι περισσότεροι από εμάς μπαίνουμε σιγά – σιγά σε διάθεση εορταστική για τις διακοπές του Πάσχα.

 


Article featured image
Article featured image

Ψώνια, δώρα και παιχνίδια έχουν σημειωθεί στη λίστα η οποία θα συμπληρώσει το εορταστικό κλίμα. Επειδή όμως, πολλά από τα προϊόντα που βρίσκονται στην αγορά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για εμάς και την οικογένεια μας, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ενόψει των εορτών του Πάσχα, παράλληλα με τους ελέγχους που πραγματοποιεί στην αγορά, επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τα πιο κάτω προϊόντα, των οποίων η ζήτηση και η χρήση είναι αυξημένη κατά την περίοδο αυτή.

 

Συμβουλές για την αγορά /επιλογή παιχνιδιών

Μην αγοράζετε παιχνίδια που δεν φέρουν τη σήμανση CE: Η σήμανση CE αποτελεί υποχρέωση για τον κατασκευαστή και δηλώνει ότι το παιχνίδι συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας.

Διαβάστε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες: Οι προειδοποιήσεις και οι οδηγίες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον σωστό τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, την ηλικιακή ομάδα για την οποία προορίζεται το παιχνίδι και εάν απαιτείται η επίβλεψη από ενήλικα. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες για τη σωστή συναρμολόγηση και χρήση του παιχνιδιού. Φυλάξτε τις οδηγίες και τις πληροφορίες που βρίσκονται στη συσκευασία του παιχνιδιού.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγετε παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των 36 μηνών: Προσέξτε να είναι σταθερή η κατασκευή του παιχνιδιού και, επειδή τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν την τάση να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μικρά τμήματα του παιχνιδιού δεν αφαιρούνται. Μην αγοράζετε παιχνίδια με αιχμηρά σημεία και άκρα. Ελέγξτε τις ενώσεις και τις άκρες του παιχνιδιού και, εάν υπάρχουν ελεύθερες κορδέλες και κορδόνια στο παιχνίδι, αφαιρέστε τα για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Αποφύγετε την αγορά παιχνιδιών που εκτοξεύουν αντικείμενα με μεγάλη κινητική ενέργεια ή φέρουν φωτεινούς δείκτες Laser.

 

Συμβουλές για την ασφαλή χρήση των παιχνιδιών

Επιβλέπετε τα παιδιά όταν παίζουν και σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις ικανότητές τους. Αφαιρέστε και πετάξτε (ανακυκλώστε εάν είναι δυνατόν) όλη τη συσκευασία του παιχνιδιού που περιέχει πλαστικές τσάντες, χαρτόνια, πλαστικές θήκες. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά δεν παίζουν με την πλαστική συσκευασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασφυξία.

Εξετάζετε συχνά τα παιχνίδια για σπάσιμο ή φθορά, επειδή μπορεί να είναι αιτία ατυχήματος ή άλλου κινδύνου για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού. Πετάξτε τα σπασμένα παιχνίδια αμέσως. Διδάξτε τα παιδιά σας να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους προς αποφυγή ατυχημάτων. Μην αφήνετε τα παιχνίδια πάνω στις σκάλες ή στο πάτωμα μέσα στο σπίτι.

 

Ασφαλής χρήση κεριών

Τα κεριά είναι από τη φύση τους επικίνδυνα προϊόντα που μπορεί να αποτελέσουν αιτία πυρκαγιών με όλα τα συνεπακόλουθα. Για τον λόγο αυτό, η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα με μεγάλη προσοχή.

 

Βασικές οδηγίες προφύλαξης για κεριά:

1) Τοποθετήστε τα κεριά σε όρθια θέση σε μια άκαυστη και σταθερή βάση.

2) Διαβάστε και ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3) Μην αφήνετε αναμμένα κεριά χωρίς επιτήρηση.

4) Κρατήστε τα αναμμένα κεριά μακριά από: εύφλεκτα αντικείμενα (χαρτιά, κουρτίνες, χαλιά, κλπ.), παιδιά και κατοικίδια ζώα, ρεύματα αέρος.

5) Μην αφήνετε τα κεριά να καίγονται εντελώς.

6) Αφαιρέστε όλα τα υλικά της συσκευασίας πριν τα ανάψετε.

7) Μην μετακινείτε κεριά όταν είναι αναμμένα ή ζεστά.

8) Να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με κεριά που περιέχουν υλικά που μπορεί να είναι εύφλεκτα.

9) Μην αγοράζετε κεριά, τα οποία προσομοιάζουν κατά οποιοδήποτε τρόπο με τρόφιμα.

 

Πασχαλινές λαμπάδες

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση πασχαλινών λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό, κρατάτε τις αναμμένες λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους γύρω σας. Έχετε τα παιδιά σας υπό την άμεση επιτήρησή σας. Οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες από εύφλεκτα υλικά, τα οποία καλό θα ήταν να αφαιρούνται πριν από τη χρήση τους.

 

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για υποβολή καταγγελίας, οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μέσω της ιστοσελίδας της ή στα τηλέφωνα:

· Γραμμή Καταναλωτή 1429

· Κεντρικά Γραφεία Λευκωσίας 22200930, 22200923 και 22200925

· Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού 25819150

· Επαρχιακό Γραφείο Πάφου 26804613

· Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας /Αμμοχώστου 24816160 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ