Ανοίγουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για ομοφυλόφιλους;

Μια είδηση που κυκλοφορεί εδώ και μερικές ημέρες στα social media, έπειτα από τη δημοσίευση σχετικού ρεπορτάζ της Novoya Gazeta, και έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες και συζητήσεις γύρω από το κατά πόσο μπορεί να είναι πραγματικότητα ένα τέτοιο γεγονός.

 


Article featured image
Article featured image

Αφορμή για το ρεπορτάζ στάθηκε η εξαφάνιση 100 gay ανδρών στην περιοχή της Τσετσενίας, τους οποίους όπως υποστηρίζει η δημοσιογράφος, απήγαγαν οι αρχές και τους μετέφεραν σε διάφορα στρατόπεδα που έχουν εγκαταστήσει, και είτε τους δολοφονούν, είτε τους εξαναγκάζουν να φύγουν από τη χώρα, αφού βέβαια τους βασανίσουν.

Παρόλες τις κατηγορίες, οι αρχές της Τσετσενίας αρνούνται ακόμα και να παραδεχτούν ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι άντρες στη χώρα τους.

«Δεν μπορείς να συλλάβεις ή να βασανίσεις άτομα τα οποία δεν υπάρχουν καν στη χώρα μας. Αν υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία τα όργανα της τάξης δεν θα χρειαζόταν να κάνουν τίποτα, αφού οι συγγενείς τους θα τους έστελναν σίγουρα κάπου όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Razman Kadyrov.

 



 

Εγκλήματα τιμής

Παρότι κάποιοι άνδρες κυκλοφορούν ακόμη «ελεύθεροι» επειδή οι αρχές της χώρας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα, παραμένουν ακόμη σε σοβαρό κίνδυνο, λόγω της έντονης ομοφοβίας που έχει ποτίσει ολόκληρη την περιοχή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ σε περιοχές του Βορείου Καυκάσου, και ιδιαίτερα στη συντηρητική Τσετσενία, τα εγκλήματα κατά των ομοφυλοφίλων, θεωρούνται εγκλήματα τιμής και επιδοκιμάζονται από την τοπική κοινωνία.

 



Σύμφωνα με την Gazeta, τα ομοφοβικά αισθήματα στη χώρα έχουν αυξηθεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι ντόπιοι ενημερώθηκαν από τις ειδήσεις πώς μια οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων η GayRussia.ru με έδρα τη Μόσχα ζητούσε άδεια για την οργάνωση συλλαλητηρίων υπέρ των gay δικαιωμάτων, σε όλη τη Ρωσία, ακόμη και σε περιοχές που έχουν μουσουλμανική πλειοψηφία. Η Svetlana Zakharova μέλος του ρωσικού LGBTI δικτύου, σε δηλώσεις της έπειτα τη δημοσιοποίηση της είδησης επιβεβαίωσε ότι όντως έχουν πληροφορίες για κράτηση ανθρώπων σε αυτά τα στρατόπεδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα ατόμων που κατάφεραν να δραπετεύσουν και να ομολογήσουν τα όσα πέρασαν.

 



«Αυτοί που κατάφεραν να ξεφύγουν, μας είπαν ότι κρατήθηκαν στο ίδιο δωμάτιο, περίπου 30 - 40 άτομα, βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού, με κάποιους να καταλήγουν».

«Οι ομοφυλόφιλοι στην Τσετσενία υποφέρουν καθημερινά και φοβούνται να μιλήσουν. Πολλοί κρύβονται και άλλοι εγκαταλείπουν τη χώρα και την οικογένεια τους, για να σωθούν. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το LGBT δίκτυο, που βοηθά τα άτομα αυτά να βρουν καταφύγιο. Η δυσκολία που έχουμε όμως, είναι ότι ελάχιστοι τολμούν να αποκαλύψουν την αλήθεια και έτσι δεν μπορούμε να μάθουμε επακριβώς τι συμβαίνει», δηλώνει σχετικά ο Alexander Artemyev, του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία.

 



Ήδη στο διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί ψήφισμα για τον τερματισμό της κακοποίησης και της βιαιότητας ενάντια στους ομοφυλόφιλους με τις υπογραφές να έχουν φτάσει τις 48,858.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ