Τρεις «καλαμαράδες» έφτιαξαν το πρώτο κυπριακό app γνωριμιών

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά όπως λένε και οι ίδιοι σημασία δεν έχει τι λέει η ταυτότητά σου, αλλά που βρίσκεται η καρδιά σου. Και η καρδιά των Φάνη Ρήγα, Κυριάκου Κατσαρή και Δημήτρη Μανιάτη, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, είναι στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Οι δύο από τους τρεις ιδρυτές του app, έχουν ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να το αγαπήσουν, αλλά και να δημιουργήσουν μια εφαρμογή γνωριμιών με έδρα την Κύπρο για να καλύψουν τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού σε αυτό τον τομέα, δίνοντας μια λύση πιο εναλλακτική.

«Όταν μας ήρθε η ιδέα του «lalemou» σκεφτήκαμε αμέσως να το ξεκινήσουμε πρώτα στην Κύπρο, προβλέποντας ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. Αυτός είναι και ο λόγος που του δώσαμε κυπριακό όνομα. Αυτή τη στιγμή, το 95% των χρηστών που επισκέπτονται το app είναι από Κύπρο».


70.000 άτομα έχουν κατεβάσει το app, ενώ 12.000 μοναδικοί χρήστες τη χρησιμοποιούν κάθε μήνα.


«Ακόμα και τώρα που σκεφτόμαστε πως θα επεκταθούμε σε νέες χώρες, έχουμε πάρει την απόφαση το «lalemou» να το διατηρήσουμε κυπριακό και να τιμήσουμε την αναγνώριση που μας έχει δώσει ο κόσμος.  Ας μπαίνουνε οι άλλες χώρες στο κυπριακό app αν θέλουν, και όχι το αντίστροφο όπως συμβαίνει με όλα τα υπόλοιπα apps γνωριμιών».

Πρόσφατα το «lalemou», βραβεύτηκε από την Ολλανδική Πρεσβεία και την Orange Grove με το Βραβείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο είχε ως κριτήρια την καινοτομία της ιδέας, την αποδοχή της ιδέας από τους μέχρι τώρα πελάτες, τη στρατηγική και την ομάδα που την υλοποιεί καθημερινά, καθώς και τις πιθανότητες επέκτασης της επιχείρησης στην παγκόσμια αγορά.

Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση, αφού στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 16 startups από όλους τους κλάδους της οικονομίας και οι κριτές ήταν επενδυτές, investment bankers και VCs παγκοσμίου φήμης. Με αφορμή λοιπόν τη διάκριση του «lalemou», μιλήσαμε με τους ιδρυτές της εφαρμογής για να μάθουμε τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή, αλλά και γιατί πρέπει να κατεβάσουμε το «lalemou» οπωσδήποτε».

 



 

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής;

To «lalemou» προέκυψε μέσα από μια προσωπική μας ανάγκη. Είχαμε πλέον βαρεθεί να κάνουμε profiles, να χαζεύουμε φωτογραφίες, να κάνουμε ατέλειωτα swipes και στο τέλος να μη γνωρίζουμε κανέναν/καμία. Σκεφτήκαμε: «Σίγουρα θα υπάρχει καλύτερος τρόπος». Και φτιάξαμε έτσι προέκυψε το «lalemou».


Για εμάς σημασία έχει οι χρήστες μας να κάνουν γνωριμίες στο app, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα έκαναν μία γνωριμία σε ένα bar ή σε μία παρέα.


Γιατί lalemou;

Πιστεύουμε ότι το όνομα αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που θέλαμε να πετύχουμε με την εφαρμογή. Ένα κυπριακό app, που σε βοηθάει να κάνεις πολύ chat και πολλές γνωριμίες, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Τι διαφορετικό θα βρει κανείς στη δική σας εφαρμογή;

Με το «lalemou» είναι όλα διαφορετικά (και καλύτερα)! Αρχικά είναι πιο απλό στη χρήση, από οποιοδήποτε άλλο app γνωριμιών υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν απαιτεί να φτιάξεις προφίλ και να προβληματιστείς «Τι φωτογραφία προφίλ να βάλω για να έχω περισσότερα matches»; Ή να έχει τον φόβο αν θα σε ανακαλύψει το αφεντικό σου, ή κάποιος άλλος που δεν θέλεις να ξέρει. Με το «lalemou» μπορείς να φλερτάρεις online χωρίς να το μάθει όλη η Κύπρος.

Επιπλέον, η πολύ μεγάλη διαφορά με τα άλλα apps είναι το πλήθος των γνωριμιών που θα κάνεις. Ο λόγος είναι απλός. Στα υπόλοιπα apps γνωριμιών πρέπει πρώτα να γίνεις «match» με κάποιον άλλον χρήστη για να μιλήσεις... Αλήθεια υπάρχει αλγόριθμος που καθορίζει τον έρωτα; Στο «lalemou» πιστεύουμε ότι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να προσδιορίσει «ποιος/α είναι ο ιδανικός/ή», είναι ο χρήστης μας. Οπότε αφήνουμε τα πράγματα στα χέρια τους. Η φιλοσοφία μας είναι πως όσο περισσότερο chatting, τόσο περισσότερες γνωριμίες. Όσο περισσότερες γνωριμίες, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να βρεις το ταίρι σου.

 

Πώς λειτουργεί ακριβώς η εφαρμογή;

Απλά κατεβάζεις το App από το Google Play (για κινητά Android) ή από το App Store (για iPhones), δηλώνεις τι φύλο είσαι και με τι φύλο θέλεις να κάνεις chat και αρχίζει να chat-άρεις. Τόσο απλά! Δεν χρειάζεται να φτιάξεις προφίλ και η λογική είναι first come – first served. Tα άτομα με τα οποία θα μιλήσεις έχουν επιλεγεί στην τύχη, οπότε μπορείς να ρωτήσεις ό,τι θες στο chat, για να δεις πόσο ταιριάζετε. Αν δεν ταιριάζετε, απλά μιλάς με τον επόμενο διαθέσιμο χρήστη. Όσο πιο πολλά chats κάνεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες.


Δεν είμαστε ρομπότ. Ας αφήσουμε τον κόσμο να λειτουργήσει λοιπόν, ανθρώπινα και αυθόρμητα.


Σε αριθμούς τι ανταπόκριση έχει η εφαρμογή στο κυπριακό κοινό;

Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση που έχει η εφαρμογή, μάς έχει αφήσει άφωνους! 70.000 άτομα έχουν κατεβάσει το app ενώ 12.000 μοναδικοί χρήστες, την χρησιμοποιούν κάθε μήνα. Αν λάβεις υπόψη το μέγεθος της χώρας, είναι πολύ μεγάλα τα νούμερα. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο, κάθε μήνα γίνονται πάνω από 50.000 chats και ανταλλάσσονται 2.500 φωτογραφίες μεταξύ των χρηστών.

 



Στην περιγραφή της εφαρμογής, τονίζετε πώς όλα γίνονται πιο απλά, αφού δεν υπάρχουν προφίλ και λοιπές χρονοβόρες διαδικασίες. Πώς εξασφαλίζετε την εγκυρότητα των προφίλ και μια υποτυπώδη ασφάλεια για τους χρήστες σας;

Πολύ σημαντική ερώτηση, αφού το θέμα της ασφάλειας στα apps γνωριμιών είναι εξαιρετικά σοβαρό και αρκετά πολύπλοκο. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε το τι  σημαίνει «Ανωνυμία». Ανωνυμία σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξέρει κάποιος άλλος, αν εγώ βρίσκομαι στο app και ότι το χρησιμοποιώ. Με άλλα λόγια, σε αντίθεση για παράδειγμα με το Tinder, δεν θα με πετύχει ποτέ το αφεντικό μου ή ο/η πρώην μου στο app να φλερτάρω, φέρνοντάς με πιθανόν σε δύσκολη θέση.

Δεν σημαίνει, όμως ότι εμείς ως διαχειριστές, δεν έχουμε στοιχεία των χρηστών μας. Τόσο η Google, όσο και η Apple, μάς παρέχουν στοιχεία χρηστών όταν και εφόσον χρειαστεί –συνήθως μετά από κάποια καταγγελία. Επομένως το «lalemou» είναι το ίδιο ασφαλές με οποιοδήποτε άλλο app γνωριμιών. Από εκεί και πέρα όμως, φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους χρήστες μας ότι το διαδίκτυο θέλει μεγάλη προσοχή κυρίως στον τομέα των γνωριμιών.

 

Για τι είδους γνωριμίες μπορεί να ψάχνει κάποιος στο «lalemou»

Τις ίδιες γνωριμίες που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα bar ή μέσω φίλων. Δεν αλλάζει κάτι. Ξεκινάς μία γνωριμία και όπου καταλήξει. Μπορεί να καταλήξει σε μία καλή φιλία. Μπορεί να καταλήξει σε μία όμορφη βόλτα και μετά πουθενά. Μπορεί σε σεξ και μετά από λίγο σε γάμο. Για εμάς σημασία έχει οι χρήστες μας να κάνουν γνωριμίες στο app, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα έκαναν μία γνωριμία σε ένα bar ή σε μία παρέα. Αυτός είναι και ο λόγος που τους έχουμε απαλλάξει από την «υποχρέωση» να φτιάξουν ένα προφίλ, που είναι κάτι «στατικό».

Για να προβληματιστούμε λίγο, θα θέλαμε να θέσουμε ένα ερώτημα. Προσεγγίζει κάποιος από εμάς το άτομο που τον ενδιαφέρει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά; Γιατί αν το σκεφτούμε λίγο, η δημιουργία προφίλ κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα, σε υποχρεώνει να έχεις μία φωτογραφία και μία «ατάκα προσέγγισης» που χρησιμοποιείς σε όλους τους ανθρώπους που προσεγγίζεις, ανεξαρτήτως στιγμής και περιβάλλοντος. Δεν είμαστε ρομπότ. Ας αφήσουμε τον κόσμο να λειτουργήσει λοιπόν, ανθρώπινα και αυθόρμητα.


Θα θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της κοινότητας LGBT.


Τι feedback έχετε λάβει μέχρι τώρα από τους χρήστες;

Τα νούμερα δίνουν μία πολύ καλή αίσθηση για την ανταπόκριση που έχει η εφαρμογή στο κοινό. Ξέρουμε επίσης από έρευνα που έχουμε κάνει ανάμεσα στους χρήστες μας, ότι έχουν γίνει και πολλά ραντεβού. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε λάβει κάποιο mail για να γίνουμε κουμπάροι!

 

Το χρησιμοποιούν μόνο Κύπριοι;

Το 95% των χρηστών μας όπως αναφέραμε και πριν, είναι από Κύπρο. Έχουμε κόσμο όμως και από Ελλάδα, ακόμα και από Αυστραλία! Αλλά πιστεύουμε ότι είναι απλά Κύπριοι που βρίσκονται σε κάποια άλλη χώρα.



 

Γιατί πλέον ο κόσμος προτιμά αυτού του είδους την επικοινωνία, αντί της παραδοσιακής επαφής;

Δεν πιστεύουμε ότι είναι ή το ένα ή το άλλο. Αυτές οι εφαρμογές διευκολύνουν να γίνονται πιο πολλές γνωριμίες, όταν ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται συνεχώς. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Μια Τετάρτη που ένας χρήστης θα έχει σχολάσει από τη δουλεία και η επόμενη μέρα είναι εργάσιμη, θα επιλέξει μια εφαρμογή γνωριμιών για να κάνει σε μικρό χρονικό διάστημα, όσο πιο πολλές γνωριμίες γίνεται από τον καναπέ ή το κρεβάτι του. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα η Τετάρτη να είναι μια «φορτωμένη» από κόσμο μέρα για εμάς.

Ενώ αντίθετα, η Παρασκευή ή το Σάββατο είναι μέρες που ο κόσμος θα βγει και θα επιλέξει την τετ α τετ επαφή, αυτές τις μέρες η κίνηση είναι πιο χαμηλή. Ποιος ξέρει βέβαια, μπορεί η γνωριμία της Τετάρτης από τον καναπέ, να οδηγήσει στην έξοδο του Σαββάτου!

 

Ποια τα επόμενα σας πλάνα για το «lalemou» ή ακόμα και για κάτι καινούργιο;

Σίγουρα στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε σε μεγάλο βαθμό το «lalemou». Οι χρήστες μας πρέπει να περιμένουν πολλές εκπλήξεις το καλοκαίρι που μας έρχεται. Απ’ εκεί και πέρα, ο επόμενος μας σταθμός είναι η Ελλάδα, πάντα με τη λογική όμως του υπάρχοντος προϊόντος. Τέλος, μας απασχολεί έντονα η gay κοινότητα. Θα θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ευαισθησίες της κοινότητας LGBT.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ