Κύπριοι κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό με έπαθλο 2,5 εκατομμύρια

Η εφταμελής ομάδα επιστημόνων «Final Frontier Medical Devices» κατάφερε να κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό X Prize.

 


Article featured image
Article featured image

Κατασκεύασαν μια ιατρική συσκευή οικιακής χρήσης, παρόμοια με το γνωστό «tricorder» από την τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek.

Η ομάδα επιστημόνων αποτελείται στην πλειοψηφία από επιστήμονες κυπριακής καταγωγής.

Συγκεκριμένα η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Βασίλη Χάρης (Basil Harris), ο οποίος είναι γιατρός σε τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, κατασκευάζοντας μια φορητή συσκευή οικιακής χρήσης η οποία ανιχνεύει ασθένειες όπως για παράδειγμα διαβήτη, κολπική μαρμαρυγή, εγκεφαλικό επεισόδιο, φυματίωση και πνευμονία.

Η συσκευή ονομάζεται DxtER και έχει στόχο να προσφέρει διάγνωση και παρακολούθηση αριθμού ασθενειών από την άνεση του σπιτιού και χωρίς ο καταναλωτής να έχει κάποια ιατρική εκπαίδευση.

Συνολικά η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση 34 διαφορετικών παθήσεων, ή καταστάσεων που επηρεάζουν την υγεία.

Η ομάδα «Final Frontier Medical Devices» αποτελείται από τους Βασίλη Χάρης, Γιώργο Χάρης, Άντριου Σίνγκερ, Έντουαρντ Χέπλερ, Φιλ Τσάρον, Κωνσταντίνο Χάρης και Τζούλια Χάρης. 

Μαζί με το πρώτο βραβείο για το DxtER η ομάδα έλαβε και μια επιταγή ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός X Prize, χρηματοδοτείται από το Qualcomm Foundation, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Qualcomm.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ