«Δεν υπάρχουν τεχνικές και αυτή η ελευθερία στο παίξιμο με εξιτάρει»

Ο Κύπριος μουσικός Βασίλης Βασιλείου μας ταξιδεύει με το handpan του σε μαγευτικά κυπριακά τοπία.

 


Article featured image
Article featured image

Πρώτα στο Βερεγγάρια και έπειτα στα ενετικά γεφύρια της Μαραθάσας…

Έχουμε επιλέξει τοποθεσίες που αξίζουν αναφοράς, όμως μπορεί να είναι ξεχασμένες από πολλούς. Οι τοποθεσίες επιλέγονται βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως π.χ. το ύφος του τραγουδιού αλλά και η εποχή. Για παράδειγμα απ’ το «Carol of the Bells» δεν θα μπορούσε να λείπει το χιόνι, αναζητώντας λοιπόν την κατάλληλη χιονισμένη τοποθεσία, καταλήξαμε στο κάποτε ξακουστό Βερεγγάρια. Επιπρόσθετα, το ηχόχρωμα του τραγουδιού και η διάθεση που προβάλλει η σύνθεση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή της τοποθεσίας.


Με τη μουσική ξεσπώ και ηρεμώ ταυτόχρονα.


Πόσα χρόνια τώρα ασχολείσαι με το handpan;

Η πραγματικότητα είναι πως με το handpan ασχολούμαι τον τελευταίο χρόνο, αλλά είμαι μουσικός στο επάγγελμα και αυτό θεωρώ ότι βοήθησε αρκετά. Παρότι το χρονικό διάστημα που ασχολούμαι με το handpan είναι μικρό, η μαγεία αυτού του οργάνου με έκανε να αφιερώνω πολλές ώρες καθημερινά, προσπαθώντας να τελειοποιήσω τον ήχο μου, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων συνθέσεων.

 



Είσαι αυτοδίδακτος;

Το handpan είναι ένα καινούργιο μουσικό όργανο το οποίο παρουσιάστηκε το 2000. Είναι ένα όργανο που δεν έχει ακόμη «κανόνες» και δεν υπάρχουν δάσκαλοι στον κόσμο που να το διδάσκουν. Υπήρχε άνεση από την πρώτη επαφή, λόγω της μέχρι τώρα μουσικής μου πορείας. Το τεχνικό κομμάτι λειτούργησε αυθόρμητα αφού κουβαλούσε μια πολύχρονη εμπειρία από διάφορα κρουστά του κόσμου όπως το cajon, taburello, frame drums και κυρίως το drumset.

Τι σε μαγεύει σε αυτό το μουσικό όργανο;

Δεν υπάρχουν τεχνικές όπως στα πλείστα όργανα, οπότε η ελευθερία στο παίξιμο με εξιτάρει ιδιαίτερα. Επίσης, η δυνατότητα που μου δίνεται να μετακινούμαι σε τοπία και μέρη που με εμπνέουν για να δημιουργήσω είναι εξίσου σημαντική. Τέλος, η ηρεμία και η γαλήνη που μεταφέρει ο ήχος του οργάνου είναι κάτι μοναδικό.

 

 



Που αλλού και με ποιες αφορμές έχεις παίξει μουσική με το handpan;

Οπουδήποτε δεν έχει υγρασία (γέλια).

Τα δύο αυτά βίντεο σού έχουν ανοίξει πόρτες;

Με την προβολή αυτής της δουλειάς είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με διάφορα άτομα του χώρου και με αυτό τον τρόπο να ενταχθώ στην παγκόσμια κοινότητα των handpaners.


Το handpan είναι ένα καινούργιο μουσικό όργανο το οποίο παρουσιάστηκε το 2000, δεν έχει ακόμη «κανόνες» και δεν υπάρχουν δάσκαλοι στον κόσμο που να το διδάσκουν.


Πόσο σημαντικό είναι τελικά να ντύνεις τις μουσικές σου με ωραίες εικόνες;

Είναι κάτι που συνηθίζεται να γίνεται, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα από πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι σχετίζουν ήχους με χρώματα ή ήχους με εικόνες, αναλόγως πάντα των εμπειριών τους. Τα ακουστικά ερεθίσματα μπορούν να δημιουργήσουν συναισθήματα, εικόνες, χρώματα και προκαλούν τον εσωτερικό κόσμο του πλήθους να συγχρονιστεί στο ίδιο state of mind. Με τη βοήθεια των οπτικών ερεθισμάτων αυτή η πράξη γίνεται ευκολότερη. Η πολυτέλεια να μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή το σχετικό πάντρεμα, είναι σχετικά καινούρια μέθοδος, η οποία πιστεύω βοηθά τον δημιουργό να εκφραστεί με περισσότερη αμεσότητα και τον ακροατή να αντιληφθεί τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο δημιουργός ευκολότερα. Κρατώντας τα προαναφερθέντα, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τη συμβολή της «No photos only videos» και συγκεκριμένα των Αντώνη και Μάριου Φραγκούς, που χωρίς αυτούς αυτή η δουλειά θα ήταν μισή. Με τα παιδιά έχουμε από παλιά χημεία σαν φίλοι, μοιραζόμασταν κοινούς προβληματισμούς και τελικά αναπτύχθηκε μια άριστη συνεργασία.

 


Δεν υπάρχουν τεχνικές όπως στα πλείστα όργανα, οπότε η ελευθερία στο παίξιμο με εξιτάρει ιδιαίτερα.


Βασίλη, τι είναι η μουσική για σένα;

Είναι τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Με τη μουσική ξεσπώ και ηρεμώ ταυτόχρονα. Από παιδί είχα ξεκινήσει με το πιάνο και έπειτα ερωτεύτηκα τα τύμπανα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου αλλά και των μετέπειτα επαγγελματικών μου χρόνων με συνεπήραν διάφορα άλλα κρουστά τα οποία είναι σημεία και ορίζουν διάφορα στάδια της ζωής μου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ